«Δισεκατομμυριούχοι πληρώνουν ψίχουλα σε φόρους» - Διέρρευσαν οι δηλώσεις των Μπέζος, Μασκ, Μπάφετ κ.α

Διέρρευσαν οι φορολογικές δηλώσεις των δισεκατομμυριούχων του κόσμου Facebook Twitter
EPA
0

Λεπτομέρειες που φέρεται να αποκαλύπτουν πόσο δυσανάλογα λίγους φόρους πληρώνουν οι δισεκατομμυριούχοι των ΗΠΑ διέρρευσαν σε ερευνητική, ειδησεογραφική ιστοσελίδα.

Η ProPublica αναφέρει ότι έχει στην κατοχή της τις φορολογικές δηλώσεις ορισμένων εκ των πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των Τζεφ Μπέζος, Έλον Μασκ και Γουόρεν Μπάφετ.

Σύμφωνα με τα όσα επικαλείται, ο δισεκατομμυριούχος επικεφαλής της Amazon δεν πλήρωσε φόρο το 2007 και το 2011, ενώ ο Μασκ δεν πλήρωσε τίποτα το 2018. Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ κατάφερε να κάνει το ίδιο τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα απόρρητα αρχεία που επικαλείται η δημοσιογραφική ομάδα του ProPublica.  

Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Carl Icahn επίσης, φέρεται να μην πλήρωσε φόρο δύο φορές ενώ ο Τζορτζ Σόρος δεν κατέβαλε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος για τρία συνεχόμενα χρόνια. Η ProPublica έχει αποκτήσει ένα τεράστιο όγκο δεδομένων σχετικά με τις φορολογικές δηλώσεις εκατοντάδων, που βρίσκονται ή βρέθηκαν στην λίστα των πλουσιότερων ανθρώπων της χώρας, σε βάθος 15 χρόνων.

Τα δεδομένα παρέχουν μια άνευ προηγουμένου ματιά στην οικονομική ζωή των «γιγάντων» της Αμερικής, συμπεριλαμβανομένων και των Μπιλ Γκέιτς και Μαρκ Ζούκερμπεργκ.

Τα στοιχεία αποκαλύπτουν όλα τα νούμερα που αφορούν όχι μόνο τα εισοδήματα και τις καταβολές φόρων αλλά και τις επενδύσεις τους, τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, τα κέρδη από τυχερά παιχνίδια, ακόμη και τα αποτελέσματα των ελέγχων, που τους έχουν γίνει.

Συνολικά, καταστρέφει τον ακρογωνιαίο μύθο του αμερικανικού φορολογικού συστήματος: ότι δηλαδή, όλοι πληρώνουν το δίκαιο μερίδιό τους και οι πλουσιότεροι Αμερικανοί πληρώνουν περισσότερο.

Τα φορολογικά στοιχεία δείχνουν ότι οι πλουσιότεροι μπορούν - απόλυτα νόμιμα - να πληρώσουν φόρους εισοδήματος που είναι μόνο ένα μικρό κλάσμα των εκατοντάδων εκατομμυρίων, ή και δισεκατομμυρίων, που κερδίζουν κάθε χρόνο, αυξάνοντας την περιουσία τους.

Στον αντίποδα, πολλοί Αμερικανοί ζουν με επιδόματα από το κράτος, συγκεντρώνοντας ελάχιστο πλούτο και με την υποχρέωση να καταβάλλουν ομοσπονδιακό φόρο, ο οποίος αυξάνεται όσο αυξάνονται τα εισοδήματα. Τα τελευταία χρόνια, ένα μέσο νοικοκυριό στις ΗΠΑ με έσοδα περίπου 70.000 δολάρια ετησίως, πλήρωνε 14% σε ομοσπονδιακούς φόρους.

Ο υψηλότερος συντελεστής φόρου εισοδήματος, 37%, ξεκίνησε φέτος, για ζευγάρια, με έσοδα άνω των 628.300  δολαρίων. Τα απόρρητα φορολογικά στοιχεία, που έχει στην κατοχή της η ProPublica δείχνουν ότι οι δισεκατομμυριούχοι μπορούν να παρακάμψουν το σύστημα αποτελεσματικά.


Οι δισεκατομμυριούχοι της Αμερικής εκμεταλλεύονται στρατηγικές φοροαποφυγής, που δεν μπορεί να αγγίξει ο απλός πολίτης. Ο πλούτος τους προέρχεται από την ανερχόμενη αξία των περιουσιακών τους στοιχείων, όπως τα αποθέματα και τα ακίνητα.

Αυτά τα κέρδη δεν ορίζονται από τη νομοθεσία των ΗΠΑ ως φορολογητέο εισόδημα, παρά μόνο εάν οι δισεκατομμυριούχοι τα πουλήσουν. Για να συλλάβει την οικονομική πραγματικότητα των πλουσιότερων Αμερικανών, η ProPublica πραγματοποίησε μια ξεχωριστή ανάλυση.

Συνέκρινε το ποσό των φόρων που πληρώνουν οι 25 πλουσιότεροι Αμερικανοί κάθε χρόνο, με το ποσό που εκτιμά το Forbes, πως θα αυξηθεί ο  πλούτος τους, την ίδια χρονική περίοδο. Ενδεικτικά ονομάζεται ως πραγματικός φορολογικός συντελεστής.

Τα αποτελέσματα:

Σύμφωνα με το Forbes, αυτοί οι 25 άνθρωποι είδαν την αξία τους να αυξάνεται συλλογικά κατά 401 δισεκατομμύρια δολάρια από το 2014 έως το 2018.

Πλήρωσαν συνολικά 13,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε ομοσπονδιακούς φόρους σε πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία. Έτσι ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής ανήλθε μόλις σε 3,4%.

Μία εντελώς διαφορετική εικόνα ισχύει για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης. Στην περίπτωση ενός μέσου Αμερικανού στα 40 του, που έχει συγκεντρώσει ένα τυπικό αποθεματικό ποσό, από το 2014 έως το 2018, η καθαρή του αξία αυξήθηκε κατά περίπου 65.000 δολάρια μετά φόρων κατά μέσο όρο.

Αυτό συνέβη κυρίως λόγω της αύξησης της αξίας ακινήτων. Ωστόσο, επειδή το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων του προέρχεται από μισθούς, αυτό σημαίνει ότι οι φόροι του ήταν ήταν σχεδόν το ίδιο, περίπου 62.000 δολάρια, κατά τη διάρκεια αυτής της πενταετούς περιόδου.

Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου χαρακτήρισε τη διαρροή «παράνομη» και το συμβάν πλέον ερευνάται από το FBI και τις φορολογικές αρχές.

Η ProPublica, από την πλευρά της δήλωσε ότι αναλύει αυτό που αποκαλεί «τεράστια συλλογή δεδομένων εσωτερικών εσόδων» σχετικά με τους φόρους των δισεκατομμυριούχων και αναμένεται μάλιστα, να δημοσιεύσει περισσότερες λεπτομέρειες τις επόμενες εβδομάδες.

Ο ιστότοπος επισήμανε ότι «χρησιμοποιώντας απόλυτα νόμιμες φορολογικές στρατηγικές, πολλοί από τους πλούσιους σε όλο τον κόσμο είναι σε θέση να συρρικνώσουν τους ομοσπονδιακούς φόρους που καλούνται να πληρώσουν σε ελάχιστα ή ακόμα και σε μηδενικά ποσά», έστω και αν ο πλούτος τους αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια.

Οι πλούσιοι, όπως και πολλοί απλοί πολίτες, είναι σε θέση να μειώσουν το ποσό που καταβάλουν για φόρους μέσω φιλανθρωπικών δωρεών και να αντλήσουν χρήματα από επενδύσεις και όχι από μισθούς.

Ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον φόρο στους πλουσιότερους Αμερικανούς στο πλαίσιο μιας αποστολής για τη βελτίωση της ισότητας αλλά και τη συγκέντρωση χρημάτων για το τεράστιο επενδυτικό του πρόγραμμα σε υποδομές. Θέλει να αυξήσει τον υψηλότερο συντελεστή φόρου, να διπλασιάσει τον φόρο στους υψηλά αμειβόμενους και να αλλάξει τον φόρο κληρονομιάς.

Ωστόσο, η ανάλυση της ProPublica κατέληξε στο συμπέρασμα πως «Ενώ ορισμένοι πλούσιοι Αμερικανοί,  θα πληρώνουν περισσότερους φόρους βάσει των τρεχουσών προτάσεων της διοίκησης του Μπάιντεν, η συντριπτική πλειοψηφία των 25 κορυφαίων θα δει ελάχιστη διαφορά».

Ο ερευνητικός ιστότοπος, έχει γράψει διάφορα άρθρα σχετικά με το πώς οι περικοπές του  προϋπολογισμού στην Υπηρεσία Εσόδων (IRS) των ΗΠΑ εμπόδισαν την ικανότητά της να επιβάλλει φορολογικούς κανόνες σε πλούσιους και μεγάλους οργανισμούς. Ο ειδησεογραφικός οργανισμός είπε ότι έλαβε τα έγγραφα που διέρρευσαν ως απάντηση σε αυτά τα άρθρα.

Η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών Λίλι Άνταμς δήλωσε στο Reuters ότι το θέμα έχει παραπεμφθεί στο FBI, σε ομοσπονδιακούς εισαγγελείς και δύο εσωτερικούς παρατηρητές του Υπουργείου Οικονομικών, «όλοι τους έχουν ανεξάρτητη εξουσία να ερευνήσουν».

Ο Επίτροπος της Υπηρεσίας Εσωτερικών Εσόδων των ΗΠΑ, Τσαρλς Ρέτινγκ δήλωσε «Δεν μπορώ να μιλήσω για τίποτα σχετικά με συγκεκριμένους φορολογούμενους. Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι υπάρχει έρευνα, σχετικά με τους ισχυρισμούς ότι η πηγή των πληροφοριών σε αυτό το άρθρο προήλθε από την Υπηρεσία Εσόδων.»

Με πληροφορίες του ProPubblica/BBC/Reuters

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ