Πέθανε ο μοναχός Νικόδημος

Πέθανε ο μοναχός Νικόδημος Facebook Twitter
Ο μοναχός Νικόδημος. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Από ανακοπή καρδιάς πέθανε στο σπίτι του στις 2 Αυγούστου ο μοναχός Νικόδημος. Η κηδεία του θα γίνει το Σάββατο 14 Αυγούστου στις 12:45 στο Γ` Νεκροταφείο.

Ο μοναχός Νικόδημος ή Blue Menthal ήταν ο Νικόλαος Περακάκης.

Γεννήθηκε το 1951 στη Νέα Σμύρνη. Αποφοίτησε από το Η΄ Γυμνάσιο Αθηνών και σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από το 1970 ως το 1991 μόνασε στο Άγιο Όρος, σε Κελλί που ανήκει στη Σκήτη της Αγίας Τριάδας, και διατέλεσε γραμματέας της Ιεράς Κοινότητας από το 1977 ως το 1982.

Παρουσίασε τη ζωγραφική του το 1985 σε ατομική έκθεση στην Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου και το 1991 στην γκαλερί «Ώρα». Στη συνέχεια εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Αθήνα και πήρε μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό (Αυστρία, Γερμανία, Η.Π.Α. κ.α.).

Έχει συγγράψει δεκαπέντε ποιητικές συλλογές (Χρώμα αιώνων, Τα εγκώμια του χρόνου, Ερωτικός Α-σείριος, Ψυχοστασία - των προσώπων θραύσματα, Αναδάσωση μνήμης, Επειδή εγώ κ.ά.) και πέντε πεζά και δοκίμια (Το ταξίδι ενός αθώου, Οι ρίζες μας στο χρόνο, Η φωλιά του φιδιού, Ερωτικές ιστορίες, Η ημέρα του χρόνου).

Το 1991 εγγράφηκε στο ωδείο «Έρευνα» του μουσουργού Αθαν. Βρυνιώτη, όπου παρακολούθησε τα πρώτα μαθήματα μουσικής. Στη συνέχεια, και για δέκα έτη, έκανε ιδιαίτερα μαθήματα πιάνου και σύνθεσης και έγινε μαθητής του πιανίστα και συνθέτη Πέτρου Χατζηγεωργίου.

Το 2012 παρουσίασε με το όνομα Blue Menthal το πρώτο του συνθετικό μουσικό έργο σε cd - βιβλίο με τίτλο «Αναμνήσεις του Σαββάτου» (12 κομμάτια για πιάνο, με την πιανίστα Γιούλα Γιαννάκη). Ακολούθησαν 5 ακόμα cd με δικές του παραλλαγές και συνθέσεις, όπως και απαγγελίες ποιημάτων. Το 2017 κυκλοφόρησε το συλλεκτικό βινύλιο με τον τίτλο «A forsaken Garden - Le jardin Abandonné, Poems and Ballads for piano».

Απώλειες
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Πολιτισμός / Μια τελετή αλλιώτικη: Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε μέσα στο μουσείο της Ολυμπίας

Παρά την αναγκαστική μεταφορά στο μουσείο, η τελετή διατήρησε τα καθιερωμένα τελετουργικά, δηλαδή τις χορογραφημένες κινήσεις των «ιερειών» και των κουρών, καθώς και απαγγελίες στην ελληνική γλώσσα
LIFO NEWSROOM
Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Πολιτισμός / Το Moυσείο Κυκλαδικής Τέχνης παρουσιάζει για πρώτη φορά στο κοινό το Balloon Venus Lespugue του Jeff Koons

Εξερευνώντας τη σημασία της μορφής της Αφροδίτης από την Παλαιολιθική περίοδο μέχρι σήμερα, το έργο θα φιλοξενηθεί από τις 19 Μαρτίου ως τις 31 Αυγούστου 2026 στο Μέγαρο Σταθάτου μαζί με δέκα αντίγραφα ειδωλίων «Αφροδίτης» της Ανώτερης παλαιολιθικής περιόδου
LIFO NEWSROOM
Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Πολιτισμός / Τζένιφερ Λόρενς, Οικονομίδης και μεταφυσικό ρομάντζο από αύριο στους κινηματογράφους

Η tour de force ερμηνεία της Τζένιφερ Λόρενς στη νέα ταινία της Λιν Ράμσεϊ, η «Σπασμένη Φλέβα» του Γιάννη Οικονομίδη, και μια ιδιαίτερη ρομαντική κομεντί ξεχωρίζουν από την κινηματογραφική σοδειά αυτής της εβδομάδας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ
Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Πολιτισμός / Μάνος Χατζιδάκις: Ο γιος του προσφεύγει στη Δικαιοσύνη για την παγκόσμια περιοδεία – Τι απαντά η εταιρεία παραγωγής

Ο Γιώργος Χατζιδάκις αναφέρει ότι το αίτημα για την περιοδεία είχε απορριφθεί «ρητά», καθώς «δεν ανταποκρίνεται στις προδιαγραφές και στο καλλιτεχνικό ήθος» του Μάνου Χατζιδάκι
LIFO NEWSROOM
Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Πολιτισμός / Θεολογική Σχολή Χάλκης: Η παπική επίσκεψη φέρνει ξανά στο προσκήνιο το ζήτημα της επαναλειτουργίας

Στο πρώτο του ταξίδι στο εξωτερικό, ο Πάπας Λέων επισκέπτεται την Τουρκία για να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις για τα 1.700 χρόνια από τη Σύνοδο της Νίκαιας, σε μια επίσκεψη που αναζωπυρώνει τις ελπίδες για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης
LIFO NEWSROOM