Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 20% της Ουκρανίας

Ζελένσκι: Οι ρωσικές δυνάμεις ελέγχουν το 20% της Ουκρανίας Facebook Twitter
Φωτ.: Ukraine Pres
0

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν πλέον καταλάβει το 20% όλης της Ουκρανίας, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε βιντεοκλήση με το κοινοβούλιο του Λουξεμβούργου. 

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι τα μέτωπα εκτείνονται σε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ενώ περίπου 100 Ουκρανοί σκοτώνονται κάθε μέρα στα ανατολικά και ακόμη 500 περίπου άνθρωποι τραυματίζονται.

«Πρέπει να αμυνθούμε ενάντια σχεδόν σε ολόκληρο τον ρωσικό στρατό. Όλοι οι ετοιμοπόλεμοι ρωσικοί στρατιωτικοί σχηματισμοί εμπλέκονται σε αυτή την επίθεση», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Παράλληλα απευθυνόμενος επίσης μέσω βιντεοσύνδεσης στο Globsec 2022 Bratislava Forum, ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τη Δύση να αυξήσει τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία ώστε να ωθήσει τον σκληρό πόλεμο του Κιέβου με τη Ρωσία προς ένα «σημείο καμπής» που θα του επέτρεπε να τον κερδίσει.

Ρωσική προέλαση στο Ντονμπάς

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό νωρίτερα σήμερα από την ουκρανική πλευρά, τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της πόλης Σεβεροντονιέτσκ στο Ντονμπάς έπειτα από σφοδρές μάχες.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν «επιτύχει εν μέρει» στη μάχη για τη Σεβεροντονιέτσκ, αναγνώρισε χθες το ουκρανικό γενικό επιτελείο, παραδεχόμενο πως ελέγχουν πλέον το ανατολικό τμήμα της, αλλά τονίζοντας πως συνεχίζουν να εκτυλίσσονται σφοδρές εχθροπραξίες σε άλλους τομείς της.

Φιλορώσοι αυτονομιστές στην περιοχή ισχυρίστηκαν πως έχουν κυριεύσει πάνω από το 70% της πόλης και ο Αντρέι Μαρότσκο, εκπρόσωπος της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουγκάνσκ, υποσχέθηκε ότι θα πέσει σύντομα ολόκληρη.

Η κατάληψη της Σεβεροντονιέτσκ έχει μεγάλη σημασία για τη Ρωσία, καθώς πρόκειται για την προσωρινή πρωτεύουσα της περιφέρειας Λουγκάνσκ. Η Μόσχα έχει σκοπό να κυριεύσει ολόκληρη τη λεκάνη του Ντονμπάς, όπως αποκαλείται η ανατολική Ουκρανία, περιοχή με αξιόλογη βιομηχανική βάση.

Με πληροφορίες από Guardian και ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Διεθνή / Παλαιστίνιοι αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα ίδια τους τα σπίτια για να χτιστεί ισραηλινό θεματικό πάρκο

Οι κάτοικοι της συνοικίας al-Bustan στην ανατολική Ιερουσαλήμ αναγκάζονται να κατεδαφίσουν τα πατρικά τους σπίτια, καθώς σύμφωνα με τις ισραηλινές αρχές είναι η οικονομικότερη λύση
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΣΙ ΤΖΙΝΠΙΝΓΚ TIME

Διεθνή / Time: «Το reunion του Τραμπ με τον Σι» - Πώς το ταξίδι στην Κίνα έδειξε ότι η παγκόσμια ισχύς αλλάζει χέρια

Το εξώφυλλο του περιοδικού για το ταξίδι του Αμερικανού προέδρου στην Κίνα - Τι αναφέρει σε ανάλυσή του για τους στόχους Τραμπ και πώς ο «Σι τον έβαλε στη γωνία»
THE LIFO TEAM