Υπόθεση κατασκοπείας στη Βρετανία: Συνελήφθησαν 3 Βούλγαροι ως πράκτορες της Ρωσίας

Υπόθεση κατασκοπείας στη Βρετανία: Συνελήφθησαν 3 Βούλγαροι ως πράκτορες της Ρωσίας Facebook Twitter
Φωτ.: Facebook
0

Τρεις ύποπτοι για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας συνελήφθησαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για την εθνική ασφάλεια, όπως αποκαλύπτει το BBC.

Οι κατηγορούμενοι, όλοι τους Βούλγαροι υπήκοοι, συνελήφθησαν τον Φεβρουάριο και έκτοτε έχουν προφυλακιστεί. Φέρονται να εργάζονταν για τις ρωσικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Μεταξύ άλλων, είχαν στην κατοχή τους πλαστές ταυτότητες, διαβατήρια κι άλλα έγγραφα για το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Βουλγαρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Κροατία, τη Σλοβενία, την Ελλάδα και την Τσεχική Δημοκρατία.

Οι τρεις κατηγορούμενοι συνελήφθησαν από ντετέκτιβ της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία ασχολείται με υποθέσεις κατασκοπείας. 

Πρόκειται για τους Ορλίν Ρούσεφ, 45 ετών, Μπίζερ Ντζαμπάβοζ, 41 ετών, και Κατρίν Ιβάνοβα 31 ετών. Έμεναν σε Νόρφολκ και Χόροου (οι δύο) αντίστοιχα.

Φαίνεται ότι ζούσαν στη Βρετανία εδώ και χρόνια και εργάζονταν σε διάφορες δουλειές. 

Ο Ρούσεφ είχε στο παρελθόν συνεργαστεί με ρωσικές εταιρείες και είχε μετακομίσει στη Βρετανία το 2009. Εργαζόταν τρία χρόνια σε οικονομικές υπηρεσίες, ενώ πλέον έχει τη δική του επιχείρηση η οποία ασχολείται, μεταξύ άλλων, με την υποκλοπή επικοινωνιών ή ηλεκτρονικών σημάτων.

Ο Ντζαμπάβοζ και η Ιβάνοβα, κατά τις μαρτυρίες γειτόνων τους, παρουσιάζοντας σαν ζευγάρι. Ο μεν πρώτος φαίνεται πως απασχολούνταν ως οδηγός για νοσοκομεία, ενώ η φερόμενη ως σύντροφός του σε εργαστήριο ιδιωτικής κλινικής. 

Είχαν μετακομίσει στη Βρετανία πριν από 10 χρόνια και διηύθυναν και οργάνωση που παρείχε υπηρεσίες σε Βούλγαρους πολίτες, συμπεριλαμβανομένης της εξοικείωσής τους με την «κουλτούρα και τα πρότυπα της βρετανικής κοινωνίας». 

Κατά τους γείτονές τους, ντετέκτιβ έμειναν αρκετά στο σπίτι όπου διέμεναν τελευταία, ψάχνοντας για κάθε λογής στοιχείο. 

Οι τρεις κατηγορούμενοι πρόκειται να δικαστούν τον Ιανουάριο στο Λονδίνο. Δεν έχουν ακόμη απολογηθεί για τις κατηγορίες που τους απαγγέλθηκαν.
 

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM