Υπόθεση Κασόγκι: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη δικαστική απόφαση - «Φάρσα», λέει η αρραβωνιαστικιά του

Υπόθεση Κασόγκι: Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν τη δικαστική απόφαση - «Φάρσα», λέει η αρραβωνιαστικιά του Facebook Twitter
EPA
0

Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα κατήγγειλαν σήμερα την απόφαση σαουδαραβικού δικαστηρίου για οκτώ από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του Τζαμάλ Κασόγκι, εκτιμώντας ότι η δίκη αυτή δεν επέτρεψε να γίνει γνωστή η αλήθεια για το έγκλημα.

Παράλληλα, σε ανάρτησή της στο Twitter, η Χατιτσέ Τσενγκίζ, αρραβωνιαστικιά του Σαουδάραβα δημοσιογράφου, χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση ως «φάρσα». 

Την Δευτέρα έγινε γνωστό ότι δικαστήριο της Σαουδικής Αραβίας καταδίκασε σε ποινές φυλάκισης 8 κατηγορούμενους για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι, το 2018. Στους πέντε επιβλήθηκαν ποινές φυλάκισης 20 ετών, ένας καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη, ενώ σε δύο επιβλήθηκε επταετής ποινή φυλάκισης, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας. Κανένας από τους κατηγορούμενους δεν κατονομάστηκε.

«Η δίκη διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών και κατά συνέπεια δεν τηρήθηκαν οι στοιχειώδεις αρχές της δικαιοσύνης», σχολίασε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Κριστόφ Ντελουάρ, όταν ρωτήθηκε από το Γαλλικό Πρακτορείο. «Η δίκη αυτή, χωρίς ακροατήριο και χωρίς δημοσιογράφους, δεν επέτρεψε να μάθουμε την αλήθεια και να καταλάβουμε τι συνέβη στις 2 Οκτωβρίου 2018 στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη (σ.σ. όπου δολοφονήθηκε ο Κασόγκι) και ποιος είχε δώσει την εντολή», πρόσθεσε.

Παράλληλα ωστόσο, η οργάνωση εξέφρασε την ικανοποίησή της επειδή ακυρώθηκαν οι θανατικές ποινές που είχαν επιβληθεί πρωτοδίκως σε ορισμένους από τους κατηγορούμενους. Οι RSF εκτιμούσαν ότι αυτές οι καταδίκες σε θάνατο ίσως να ήταν «ένα μέσο για να σιωπήσουν για πάντα οι μάρτυρες της δολοφονίας».


Η Χατιτσέ Τσενγκίζ, αρραβωνιαστικιά του Κασόγκι, έκανε λόγο από την πλευρά της για «φάρσα». Σε ανάρτησή της στο Twitter, αναφέρει μεταξύ άλλων, πως οι Αρχές της Σαουδικής Αραβίας κλείνουν την υπόθεση χωρίς ο κόσμος να μάθει ποιος ευθύνεται για τη δολοφονία. 

«Η διεθνής κοινότητα δεν θα αποδεχθεί αυτήν τη φάρσα», τόνισε στην ανάρτησή της επισημαίνοντας ότι είναι περισσότερο αποφασισμένη από ποτέ να αγωνιστεί για δικαιοσύνη. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ ΔΑΝΙΑ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / «Δεν μπορείτε να προσαρτήσετε άλλες χώρες»: Δανία και Γροιλανδία απαντούν στον Τραμπ

Η νέα τοποθέτηση από τους πρωθυπουργούς της Δανίας και της Γροιλανδίας έρχεται μετά την ανακοίνωση του Τραμπ ότι διορίζει ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για το αρκτικό νησί
THE LIFO TEAM
Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Διεθνή / Γάζα: «Δεν μπορώ να ξεχάσω τον τρόμο» περιγράφει μητέρα που γέννησε δύο φορές στη διάρκεια του πολέμου

Καθημερινά, περίπου 130 μωρά γεννιούνται στη Λωρίδα της Γάζας, μέσα σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης, με το σύστημα υγείας να βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης και τις βασικές προμήθειες να εξαντλούνται
THE LIFO TEAM