Yποψήφιος για επικεφαλής της Ιντερπόλ κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Yποψήφιος για επικεφαλής της Ιντερπόλ κατηγορείται για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων Facebook Twitter
0

Διεθνείς οργανώσεις και πολιτικοί ανησυχούν για την υποψηφιότητα του υποστράτηγου Αχμέντ Νάσερ Αλ Ραΐσι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για το αξίωμα του επικεφαλής της Ιντερπόλ.

Η εκλογή θα γίνει μεταξύ 23 και 25 Νοεμβρίου στην Κωνσταντινούπολη. Σε περίπτωση που ο Αλ Ραΐσι εκλεγεί, θα διαδεχθεί τον Νοτιοκορεάτη Κιμ Γιονγκ Γιάν, ο οποίος βρίσκεται από το 2018 σε αυτήν τη θέση.

Αντιδράσεις από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

Τρεις Γερμανοί βουλευτές, οι Κάι Γκέρινγκ, Πέτερ Χάιντ και Φρανκ Σβάμπε έγραψαν μια κοινή δήλωση εκφράζοντας τις αμφιβολίες τους. Τι είναι εκείνο που κάνει τους 3 βουλευτές να αντιδρούν; Φοβούνται ότι η εκλογή του συγκεκριμένου θα έχει βαρύνουσες συνέπειες στον νομικό πολιτισμό της Ίντερπολ «λόγω του καταστροφικού ιστορικού της χώρας του στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Αλλά και διεθνώς υπάρχουν ενδοιασμοί.

Τέλος Οκτωβρίου η οργάνωση Human Rights Watsch μαζί με 17 ομάδες προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ανησυχία για την υποψηφιότητα Αλ  Ραΐσι. Στη Γαλλία 35 Γάλοι βουλευτές ζήτησαν από τον πρόεδρο Μακρόν να εναντιωθεί σε αυτήν την υποψηφιότητα. Οι Γερμανοί βουλευτές του καταλογίζουν ότι «ενεπλάκη άμεσα σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε σειρά υποθέσεων υψηλού προφίλ».

Παράλληλα στο πρόσωπό του βλέπουν έναν ενεργό εκπρόσωπο του αυταρχικού καθεστώτος, όταν είχε διοριστεί το 2015 Γενικός Επιθεωρητής του υπουργείου Εσωτερικών». Στην γραπτή τους δήλωση αναφέρεται επίσης ότι ατομικά και πολιτικά δικαιώματα υφίστανται σοβαρούς περιορισμούς, αντικαθεστωτικοί, δημοσιογράφοι και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων υφίστανται συχνά καταπιέσεις βάσει του δρακόντειου αντιτρομοκρατικού νόμου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα απορρίπτουν τις κατηγορίες. Σε απάντηση στη Deutsche Welle αναφέρεται ότι «ως μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ιντερπόλ ο στρατηγός Αλ Ραΐσι θεωρείται ειδήμων υψηλού κύρους με εμπειρία 40 χρόνων στην αστυνομία». Στην γραπτή ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι ο Αλ Ραΐσι ως πρόεδρος της Ιντερπόλ θα συνεχίσει να δραστηριοποιείται για την προστασία των ανθρώπων, την ενίσχυση της ασφάλειας στις κοινότητες και τον εκσυγχρονισμό της υπηρεσίας στον αγώνα  κατά εγκληματικών δικτύων. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αποκαλούνται ως μία από τις πιο ασφαλείς χώρες του κόσμου.

 

Μηνύσεις πρώην φυλακισμένων

Αντιδράσεις προέρχονται όμως και μέσα από τη χώρα, από ξένους που φυλακίστηκαν, όπως ο Βρετανός πολιτικός επιστήμων Μάθιου Χέντζες. Τον Μάιο του 2018 συνελήφθη στο αεροδρόμιο του Ντουμπάι μετά από παραμονή στη χώρα δύο εβδομάδων για ερευνητικούς σκοπούς κάνοντας σειρά συνεντεύξεων για το διδακτορικό του.

Οι αρχές τον κατηγόρησαν ότι έκανε κατασκοπεία για λογαριασμό του Ηνωμένου Βασιλείου. Τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου καταδικάστηκε σε ισόβια, αλλά μερικές μέρες αργότερα του δόθηκε χάρη. Τον Μάιο του 2021 ο Χέντζες υπέβαλε μήνυση εναντίον 4 εκπροσώπων των αρχών που σχετίζονταν με τη σύλληψή του, μεταξύ αυτών και του υποστράτηγου Αλ Ραΐσι.

«Έπεσα θύμα ψυχολογικού εκφοβισμού από αυτόν και απειλήθηκα» είπε ο Χέντζες σε συνέντευξη στη DW. «Μου έλεγαν ότι κανείς δεν ήξερε πού ήμουν και ότι δεν είχα άλλη επιλογή. Οι φύλακες με υπέβαλαν στο μαρτύριο αυπνίας, είχα κρίσεις πανικού και μου έδιναν χωρίς τη θέλησή μου το αναισθητικό Ritalin σε συνδυασμό με ηρεμιστικά. Έφτασα στο σημείο να θέλω να αυτοκτονήσω. Όλα αυτά ήταν συστηματική κατάχρηση εξουσίας».

Το ενδεχόμενο να γίνει ο Αλ Ραΐσι πρόεδρος της Ιντερπόλ ισοδυναμεί με σκάνδαλο για τον Χέντζες. «Είναι υπεύθυνος για τα βασανιστήρια, πώς μπορεί ένας τέτοιος άνθρωπος να ηγηθεί μια τέτοιας υπηρεσίας; Είναι γελοίο». Αντίστοιχες περιπτώσεις υπάρχουν πολλές.

Ο Κάι Γκέρινγκ, Γερμανός βουλευτής των Πρασίνων, είναι πεπεισμένος ότι ένα καταπιεστικό κράτος που παραβιάζει σε τέτοιο βαθμό θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και αρχές κράτους δικαίου, δεν πρέπει να ασκεί επιρροή σε σημαντικές διεθνείς αστυνομικές οργανώσεις. Ιδιαίτερα επικριτικός είναι απέναντι σε πιθανή κατάχρηση διεθνών κλήσεων αναζήτησης, των λεγόμενων Red Notices, από το καταπιεστικoύς κρατικούς μηχανισμούς, για να χρησιμοποιηθούν για τη σύλληψη πολιτικών αντιπάλων. Σε αυτούς ανήκει ο ακτιβιστής και μπλόγκερ Αχμέντ Μανσούρ.Τόσο η Amnesty International, όσο η Human Rights Watch επιρρίπτουν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η οργάνωση Gulf Center for Huma Rights μήνησε τον Αλ Ραΐσι σε γαλλικό δικαστήριο κατηγορώντας τον για βασανιστήρια κατά του Μανσούρ.

Με πληροφορίες από Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Διεθνή / Βρετανία: Η αστυνομία είχε ταυτοποιήσει τον δράστη πριν από την επίθεση με μαχαίρι στο τρένο

Η αστυνομία είχε ήδη ταυτοποιήσει τον δράστη ως ύποπτο για προηγούμενη επίθεση με μαχαίρι στο δίκτυο του Λονδίνου, όμως δεν κατάφερε να τον εντοπίσει προτού ξεσπάσει το αιματηρό περιστατικό στο τρένο
LIFO NEWSROOM
Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Διεθνή / Choking: Η Βρετανία απαγορεύει τη πορνογραφία με σκηνές στραγγαλισμού

Η κατοχή και δημοσίευση τέτοιου υλικού θα αποτελούν ποινικό αδίκημα, κατατάσσοντάς τον στραγγαλισμό στην ίδια κατηγορία με την παιδική σεξουαλική κακοποίηση και το τρομοκρατικό περιεχόμενο.
LIFO NEWSROOM
Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ μειώνει στο μισό την επισιτιστική βοήθεια για 42 εκατομμύρια Αμερικανούς

Το πρόγραμμα SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program), γνωστό και ως «κουπόνια τροφίμων», αποτελεί τη βασική γραμμή στήριξης για νοικοκυριά με εισόδημα κάτω των 1.632 δολαρίων μηνιαίως για ένα άτομο ή 2.215 δολαρίων για ένα ζευγάρι
LIFO NEWSROOM
Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

Διεθνή / Air India: Είμαι ο πιο τυχερός άνθρωπος, αλλά υποφέρω, δηλώνει ο μοναδικός επιζών του αεροπορικού δυστυχήματος

«Τώρα είμαι μόνος. Κάθομαι μόνος στο δωμάτιό μου, δεν μιλάω με τη γυναίκα ή το παιδί μου. Θέλω απλώς να είμαι μόνος στο σπίτι», είπε, μεταξύ άλλων, ο Viswashkumar Ramesh
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο που δείχνει την κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Διεθνή / Ισραήλ: Συνελήφθη η αξιωματούχος του στρατού μετά τη διαρροή βίντεο με την σεξουαλική κακοποίηση Παλαιστίνιου κρατουμένου

Η Yifat Tomer-Yerushalmi συνελήφθη για κατάχρηση εξουσίας, παρεμπόδιση της δικαιοσύνης και διαρροή εμπιστευτικών πληροφοριών από δημόσιο λειτουργό, σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ δήλωσε ότι θα του ήταν «δύσκολο» να στηρίξει οικονομικά τη Νέα Υόρκη εάν ο Μαντάνι εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Τραμπ για Μαμντάνι: «Εάν έχεις έναν κομμουνιστή να διοικεί τη Νέα Υόρκη, το μόνο που κάνεις είναι να πετάς τα λεφτά σου»

Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως δεν είναι οπαδός του βασικού αντιπάλου του Μαμντάνι, «αλλά αν η επιλογή είναι ανάμεσα σε έναν κακό Δημοκρατικό και έναν κομμουνιστή, θα διαλέγω πάντα τον κακό Δημοκρατικό»
LIFO NEWSROOM
Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

Διεθνή / Τέλος στη δικαστική διαμάχη Λάιβλι και Μπαλντόνι - Δικαστής απέρριψε επίσημα την αγωγή του σκηνοθέτη

«Όπως λέγαμε από την πρώτη ημέρα, αυτή η αγωγή των 400 εκατομμυρίων ήταν ένα κατασκεύασμα, και το Δικαστήριο το αντιλήφθηκε αμέσως», δήλωσαν οι δικηγόροι της Μπλέικ Λάιβλι
LIFO NEWSROOM