Το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας πρότεινε να σταματήσουν όλες οι γεωτρήσεις στην Κύπρο, μέχρι να λυθεί το Κυπριακό.


Το τουρκικό ΥΠΕΞ αντέδρασε, με ανακοίνωση στις δηλώσεις που έγιναν την Τετάρτη, στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών Κύπρου και Ιταλίας και καλεί τις χώρες της ΕΕ και ιδιαίτερα τη Ρώμη να πάψουν να αγνοούν τους Τουρκοκύπριους.


Αφού τονίζει ότι η τουρκική εταιρεία πετρελαίου θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις, με στόχο να προστατεύσει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει: «Η εγγύηση των δικαιωμάτων είναι δυνατή είναι σταματώντας από κοινού όλες οι παράκτιες δραστηριότητες στα νότια της Κύπρου μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό, είτε αν οι Ελληνοκύπριοι συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους, στο πλαίσιο της πρότασης της 13ης Ιουλίου. Διαφορετικά, η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει με αποφασιστικότητα τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων».

 

Το υπουργείο Εξωτερικών κάνει αναφορά και στη συμφωνία που υπέγραψε η Άγκυρα με τη Λιβύη, για τα θαλάσσια σύνορα. «Η Ιταλία και τα άλλα μέλη της ΕΕ παρέμειναν σιωπηλά για τη συμφωνία των Ελληνοκυπρίων με την Αίγυπτο το 2003 και δείχνουν αντιφατική και ασυνεπή πολιτική», αναφέρει χαρακτηριστικά για αυτό το θέμα.