Υπερτριπλάσια η παγκόσμια ζήτηση για καταψύκτες συντήρησης των εμβολίων Covid-19

Υπερτριπλάσια η παγκόσμια ζήτηση για καταψύκτες συντήρησης των εμβολίων Covid-19 Facebook Twitter
EPA/PFIZER HANDOUT
0

Η ζήτηση για υπερκαταψύκτες, που θα διατηρούν τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού σε βαθιά κατάψυξη έως μείον 80 βαθμών Κελσίου, έχει εκτιναχθεί διεθνώς, εμφανίζοντας υπερτριπλασιασμό.

Η τεχνολογία υπερκατάψυξης είναι διαθέσιμη εδώ και δεκαετίες και πλέον ήλθε η ώρα να αξιοποιηθεί σε μεγάλη κλίμακα. Τα νέου τύπου εμβόλια mRNA των Pfizer/BioNTech και Moderna απαιτούν χαμηλές θερμοκρασίες μεταφοράς και αποθήκευσης για να μη χαλάσουν, το πρώτο τουλάχιστον στους μείον 70 βαθμούς (χρειάζεται υπερκαταψύκτης), ενώ το δεύτερο στους μείον 20 βαθμούς Κελσίου (αρκεί απλός καταψύκτης).

Οι χαμηλότερες των συνήθως εμβολίων θερμοκρασίες οφείλονται στα νανοσωματίδια λιπιδίων, τα οποία περιβάλλουν τις εύθραυστες γενετικές οδηγίες των εμβολίων mRNA. Αυτά τα σωματίδια, με διάμετρο περίπου 0,1 εκατομμυριοστό του μέτρου, αποσυντίθενται, αν η θερμοκρασία περιβάλλοντος δεν είναι πολύ κάτω του μηδενός.

«Πολλές κυβερνήσεις ακόμη και σήμερα δεν είναι προετοιμασμένες», δήλωσε στους Financial Times ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος Τζέσαλ Ντόσι της εταιρείας B Medical Solutions, με έδρα το Λουξεμβούργο, η οποία παράγει μονάδες ψύξης. Η εταιρεία έχει υπερτριπλασιάσει την ετήσια παραγωγή της των 500 έως 1.000 μονάδων, καταγράφοντας τεράστια αύξηση ζήτησης ιδίως για τη μεγάλη μονάδα της, χωρητικότητας 700 λίτρων, που χρησιμοποιείται σε εργαστήρια και νοσοκομεία και η οποία μπορεί να συντηρήσει έως 280.000 δόσεις εμβολίων.

O Ντάστι Τένεϊ, διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας παραγωγής μονάδων βαθιάς ψύξης Stirling Ultracold με έδρα το Οχάιο των ΗΠΑ, ανέφερε ότι «ποτέ στο παρελθόν δεν έχει επιχειρηθεί κάτι τέτοιο, σε τέτοια κλίμακα», σημειώνοντας και αυτός ότι οι σχετικές παραγγελίες έχουν υπερτριπλασιαστεί με τους χρόνους παράδοσης να φθάνουν πλέον τις έξι εβδομάδες μετά την παραγγελία.

Εκτός από παραγγελίες για μεγάλες μονάδες βαθιάς ψύξης κατάλληλες για νοσοκομεία, πολλές εταιρείες αντιμετωπίζουν αυξημένη ζήτηση για μικρότερες μονάδες των 100 λίτρων, κατάλληλες για φαρμακεία, οι οποίες μπορούν να συντηρήσουν περίπου 4.500 φιαλίδια, που το καθένα περιέχει πέντε δόσεις του εμβολίου των Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με τον Ρίτσαρντ Τζαφράτο, γενικό διευθυντή της εταιρείας βιοϊατρικού εξοπλισμού Haier Biomedical UΚ (θυγατρική της κινεζικής Haier).

Μεγάλη ζήτηση, σύμφωνα με την Stirling Ultracold, έχει καταγραφεί και για τους φορητούς καταψύκτες, όπως ο δικός της των 25 λίτρων, που τροφοδοτείται με ηλεκτρική ενέργεια από τη μπαταρία ενός οχήματος, κάτι που επιτρέπει τη μεταφορά των εμβολίων των Pfizer/BioNTech σε απομακρυσμένες τοποθεσίες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Διεθνή / Η βασίλισσα Καμίλα θα εκπροσωπήσει τον Κάρολο στο μνημόσυνο για τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο

Την Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου η επιμνημόσυνη δέηση στο παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, στο Κάστρο του Ουίνδσορ - Απών ο βασιλιάς Κάρολος μετά την ανακοίνωση πως διαγνώστηκε με καρκίνο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

Διεθνή / Η χήρα του Ναβάλνι κατηγορεί τον Πούτιν πως κρατά σε ομηρία την σορό του συζύγου της

«Τον βασανίσατε όσο ζούσε, τώρα τον βασανίζετε και μετά θάνατον», λέει η χήρα του Ναβάλνι σε νέο βίντεο που ανάρτησε το Σάββατο και μέσω του οποίου εξαπολύει πυρά κατά του Πούτιν -  Τίτλος του βίντεο «Η ψεύτικη πίστη του Πούτιν»
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Διεθνή / Το κλειδί στον γάμο μου είναι το καλό σεξ, λέει ο 81χρονος Τζο Μπάιντεν

Νέο βιβλίο αποκαλύπτει την τρυφερή σχέση του Αμερικανού προέδρου με την σύζυγό του, το μυστικό της επιτυχίας του μακροχρόνιου γάμου τους και τον δυναμικό ρόλο της Πρώτης Κυρίας στον Λευκό Οίκο
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ