Washington Post: Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, ακολουθεί η Μολδαβία;

Washington Post: Μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία, έρχεται η Μολδαβία; Facebook Twitter
0

Η κατάσταση που διαμορφώνεται στη γειτονική Ουκρανία έχει προκαλέσει ανησυχία στη Μολδαβία για ενδεχόμενη εισβολή των Ρώσων στη χώρα τους.

Πολίτες, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Washington Post, ανταλλάσσουν μηνύματα ανησυχίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καθώς τα ρωσικά στρατεύματα πλησιάζουν ακόμα και την Οδησσό. Μερικοί Μολδαβοί φέρονται ήδη να συσσωρεύουν ξένο νόμισμα και καταρτίζουν σχέδια φυγής. Πολλοί, βλέποντας πόσο απότομα κατέρρευσαν οι ζωές των ανθρώπων στην Ουκρανία, λένε ότι φοβούνται την πιθανότητα μιας αντίστοιχης καταστροφής στη χώρα τους αν εισβάλουν οι Ρώσοι. 

«Ποτέ δεν ξέρεις τι έχει το μυαλό ενός τρελού», λέει ο 32χρονος Εβγκένι Λιούτφ που ζει στην πρωτεύουσα της Μολδαβίας, το Κισινάου.

Δέκα ημέρες πλέον σε μια σύγκρουση που αλλάζει συμμαχίες και ανατρέπει την παγκόσμια τάξη, οι επιπτώσεις πλήττουν πιο άμεσα χώρες όπως τη Μολδαβία και τα μετασοβιετικά κράτη που ισορροπούσαν για χρόνια μεταξύ Ανατολής και Δύσης και τώρα συνειδητοποιούν ότι η μέση λύση είναι μάλλον αβάσιμη.

Στη Μολδαβία, φαίνεται πως ο πόλεμος έχει επιταχύνει την προσπάθεια για πλήρη ευθυγράμμιση με την Ευρώπη. Την Πέμπτη, η χώρα υπέγραψε αίτηση για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό που ο πρωθυπουργός της περιέγραψε ως ψήφο για την «ελευθερία». Η Μολδαβία δήλωσε επίσης έτοιμη να φιλοξενήσει περισσότερους από 250.000 Ουκρανούς πρόσφυγες που έχουν περάσει τα σύνορά της, σημείωσε ο πρωθυπουργός. 

Όμως, ενώ η Μολδαβία δεν ένιωσε ποτέ πιο κοντά στην Ευρώπη, ποτέ δεν αισθάνθηκε και πιο ευάλωτη από το Κρεμλίνο. Τα ρωσικά στρατεύματα πιέζουν προς πόλεις και λιμάνια κατά μήκος της νότιας ακτής της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Οδησσού, 30 μίλια από τα σύνορα της Μολδαβίας. Πριν από αρκετές ημέρες, απευθυνόμενος στο συμβούλιο ασφαλείας του, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, παρουσίασε έναν χάρτη μάχης που έδειχνε ένα βέλος που δείχνει προς τη Μολδαβία.

Αναλυτές ασφαλείας λένε ότι η υποτονική πρόοδος της Ρωσίας μέχρι στιγμής στην Ουκρανία θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες να επιδιώξει ο Πούτιν να διευρύνει την κλίμακα της εισβολής. Ο Μιχάι Ποπσόι, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Μολδαβίας, είπε σε συνέντευξή ότι οι αξιωματούχοι των μυστικών υπηρεσιών δε βλέπουν ενδείξεις άμεσης απειλής — «αν και ο χάρτης [του Λουκασένκο] μπορεί να σας κάνει να αμφισβητήσετε τα λόγια μου», είπε. Η Μολδαβία, η οποία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ήδη κλείσει τον εναέριο χώρο της και έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Υπάρχει ένας ακόμη λόγος για τον οποίο η Μολδαβία εκτίθεται: Έχει ήδη περίπου 1.500 Ρώσους στρατιώτες εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Αυτά τα στρατεύματα  -τα οποία η Ρωσία περιγράφει ως ειρηνευτικά- εδρεύουν σε μια περιοχή γνωστή ως Υπερδνειστερία, έναν αποσχισμένο φιλορωσικό θύλακα που λειτουργεί στην πράξη ως ανεξάρτητο κράτος, όπου οι αρχές της Μολδαβίας παραδέχονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο. Στο πλαίσιο αυτό, αποτελεί μια περιοχή όπου οι Ρώσοι θα μπορούσαν να τη χρησιμοποιήσουν για να προωθήσουν τα συμφέροντά τους, όπως σε άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΓΑΛΛΙΑ ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΩΝ

Διεθνή / Σκάνδαλο κακοποιήσης παιδιών στη Γαλλία: Ερευνώνται εργαζόμενοι σε δεκάδες νηπιαγωγεία και σχολεία

Η αστυνομία του Παρισιού διερευνά περισσότερες από 100 καταγγελίες για κακομεταχείριση από «επόπτες», αφού δεκάδες γονείς δήλωσαν ότι αγωνίζονταν εδώ και χρόνια για να ληφθούν σοβαρά υπόψη
THE LIFO TEAM
ΕΜΠΟΛΑ ΚΟΝΓΚΟ

Διεθνή / Έμπολα: Δυσκολεύονται να περιορίσουν την επιδημία στο Κονγκό - Πάνω από 900 ύποπτα κρούσματα

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η επιδημία ενέχει «πολύ υψηλό» κίνδυνο για το Κονγκό, αλλά ο κίνδυνος παγκόσμιας εξάπλωσης της νόσου παραμένει χαμηλός
THE LIFO TEAM
ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΥΣΙΜΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙΣ ΠΤΗΣΕΩΝ

Διεθνή / Η Ευρώπη απομακρύνεται από τον κίνδυνο κρίσης στα καύσιμα αεροσκαφών εν μέσω πολέμου στο Ιράν

Παρά τον πόλεμο και τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές πετρελαίου, αεροπορικές εταιρείες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις εμφανίζονται πλέον καθησυχαστικές για την επάρκεια καυσίμων και την ομαλή διεξαγωγή των καλοκαιρινών πτήσεων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ FED

Διεθνή / Τραμπ: Βάζει τον δικό του άνθρωπο στη Fed αλλά οι αγορές έχουν άλλα σχέδια

Η επιλογή του για τη νέα ηγεσία της Fed φέρνει προσδοκίες για χαμηλότερα επιτόκια, όμως ο επίμονος πληθωρισμός, ο πόλεμος στο Ιράν και οι πιέσεις των αγορών δυσκολεύουν το σχέδιο του Λευκού Οίκου
THE LIFO TEAM
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ

Διεθνή / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Ο Αλέξανδρος Γιωτόπουλος είναι καταδικασμένος δολοφόνος και τρομοκράτης»

Το σχόλιο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την αποφυλάκιση του φερόμενου ως αρχηγού της 17 Νοέμβρη, που είχε καταδικαστεί σε 17 φορές ισόβια για τη δράση της οργάνωσης
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΙΡΑΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Διεθνή / CNN: Δεν αναμένεται να υπογραφεί σήμερα συμφωνία μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ

Οι ΗΠΑ και το Ιράν συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις για μια πιθανή συμφωνία, χωρίς όμως να αναμένεται η υπογραφή της σήμερα, καθώς παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα γύρω από το πυρηνικό πρόγραμμα και τις κυρώσεις
THE LIFO TEAM