Update: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την συντριβή του Helios

Update: Αθώοι όλοι οι κατηγορούμενοι για την συντριβή του Helios Facebook Twitter
2

Όπως αναφέρει η «Καθημερινή» το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας απάλλαξε σήμερα το πρωί και τους πέντε κατηγορουμένους στην υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας της Helios μετά από αίτημα της Γενικής Εισαγγελίας για αναστολή της ποινικής δίωξης (επανεκδίκαση της υπόθεσης μετά από έφεση που είχε καταχωρηθεί μετά την πρώτη αθωωτική απόφαση). Ως εκ τούτου κλείνει οριστικά η υπόθεση της Helios και για τους δύο κατηγορουμένους που δεν εκδικάστηκαν από ελληνικό δικαστήριο.

Όπως είναι γνωστό πριν από δύο περίπου εβδομάδες οι τρεις από τους πέντε κατηγορουμένους, Δημήτρης Πανταζής, Γιάγκο Στοιμένωβ και Γιώργος Κικκής, είχαν κριθεί ένοχοι από δικαστήριο στην Αθήνα. Η ποινή τους, 122 έτη φυλάκισης για τον κάθε ένα, είχε μετατραπεί σε δεκαετή ποινή και ακολούθως σε χρηματική. Αφού πλήρωσαν από 73 χιλιάδες ευρώ περίπου αφέθηκαν ελεύθεροι. Με βάση την αρχή ότι κανένας δεν δικάζεται από δύο χώρες για το ίδιο αδίκημα οι τρεις ήταν αναμενόμενο να αφαιρεθούν από το κυπριακό κατηγορητήριο, ωστόσο ήταν στη κρίση του Γενικού Εισαγγελέα εάν θα ζητούσε και την αναστολή δίωξης για τους άλλους δύο κατηγορουμένους Ανδρέα Δράκο και την ίδια την εταιρεία Helios ως νομικό πρόσωπο. Τελικά ο κ. Κληρίδης έκρινε ότι θα έπρεπε να ανασταλεί η δίωξη για όλους τους κατηγορουμένους επικαλούμενος ανυπέρβλητες δυσκολίες στην προώθηση της υπόθεσης .

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης αναφέρει ότι η σημερινή απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας για απαλλαγή όλων των κατηγορουμένων από όλες τις κατηγορίες, στην υπόθεση της αεροπορικής τραγωδίας της ΗΛΙΟΣ που είχε ως συνέπεια το θάνατο 121 ατόμων, είναι μια εξέλιξη που πλήττει την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στη δικαιοσύνη

Σε γραπτή δήλωσή του, ο κ. Συλλούρης αναφέρει ότι "χωρίς να κρίνουμε το νομικό σκεπτικό της απόφασης απαλλαγής, δηλώνουμε ότι αυτή φανερώνει ότι η κυπριακή πολιτεία δεν διαθέτει τους αναγκαίους μηχανισμούς για την απόδοση ευθυνών εκεί όπου ανήκουν, ειδικά σε τραγικά συμβάντα όπως η πτώση του αεροσκάφους της ΗΛΙΟΣ".

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ επιβάλλει 100.000 δολάρια για βίζα H-1B: Τι σημαίνει για τους ξένους εργαζόμενους στις ΗΠΑ

Διεθνή / Ο Τραμπ επιβάλλει 100.000 δολάρια για βίζα H-1B: Τι σημαίνει για τους ξένους εργαζόμενους στις ΗΠΑ

Εκτός από τη νέα χρέωση για τις βίζες, ο Τραμπ υπέγραψε ένα εκτελεστικό διάταγμα που εισάγει ένα πρόγραμμα "Χρυσής Κάρτας", το οποίο θα επιτρέπει σε άτομα να αγοράσουν αμερικανική κατοικία για 1 εκατομμύριο δολάρια
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να πουλήσουν όπλα αξίας 6 δισ. δολαρίων στο Ισραήλ

Οι ΗΠΑ συνεχίζουν την υποστήριξή τους παρά την αυξανόμενη διεθνή πίεση προς το Ισραήλ και τις προσπάθειες ενός αυξανόμενου αριθμού Δημοκρατικών γερουσιαστών να εμποδίσουν την πώληση όπλων στη χώρα
LIFO NEWSROOM