Τζούλιαν Ασάνζ: Νέα αναβολή στην εκδίκαση του αιτήματος για έκδοση στις ΗΠΑ- Για τον Σεπτέμβριο

Τζούλιαν Ασάνζ: Νέα αναβολή στην εκδίκαση του αιτήματος για έκδοση στις ΗΠΑ- Για τον Σεπτέμβριο Facebook Twitter
EPA
0

Η ακροαματική διαδικασία για την έκδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις ΗΠΑ θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο, καθώς αναβλήθηκε ξανά η εκδίκαση της υπόθεσης, λόγω των μέτρων για τον κορωνοϊό στη Βρετανία.

Ο ιδρυτής των WikiLeaks καταζητείται από τις αμερικανικές αρχές, προκειμένου να δικαστεί για συνωμοσία για κυβερνοεπίθεση σε κυβερνητικούς υπολογιστές και κατασκοπεία. Η εκδίκαση του αιτήματος για την έκδοσή του ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και έπειτα από μία εβδομάδα διακόπηκε έως τις 18 Μαΐου, προκειμένου να συνεχιστεί για άλλες τρεις εβδομάδες.

Η δικαστής Βανέσα Μπαράιτσερ την προηγούμενη εβδομάδα δήλωσε ότι ήταν αδύνατο να ξεκινήσει η διαδικασία εντός του μήνα, εξαιτίας των αυστηρών μέτρων που έχουν επιβληθεί στη Βρετανία για την προσπάθεια περιορισμού του κορωνοϊού. Αυτό επισημοποιήθηκε στην ακρόαση που έγινε στο δικαστήριο τη Δευτέρα.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης συμφωνήθηκε ότι ο Σεπτέμβριος θα είναι η πιο βολική ημερομηνία για να συνεχιστεί η ακροαματική διαδικασία, αν και δεν λήφθηκε απόφαση για συγκεκριμένη ημερομηνία, ούτε για τον χώρο που θα γίνει η εκδίκαση του αιτήματος των ΗΠΑ.

Ο Τζούλια Ασάνζ δεν παρακολούθησε τη συνεδρίαση της Δευτέρας μέσω τηλεδιάσκεψης επειδή δεν αισθανόταν αρκετά καλά, σύμφωνα με τους δικηγόρους του. Ο 48χρονος έχει χαρακτηρίσει τη δίωξή του πολιτικά υποκινούμενη και έχει δηλώσει ότι αυτή αποτελεί απειλή για την ελευθερία του λόγου. Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι ο Ασάνζ έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές πληροφοριοδοτών, δημοσιεύοντας απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Στέλα Μόρις- η δικηγόρος σύντροφος του Ασάνζ- δήλωσε ότι η ζωή του 48χρονου είναι σε σοβαρό κίνδυνο λόγω κορωνοϊού εντός των φυλακών του Λονδίνου στις οποίες κρατείται. Στις αρχές Μαρτίου, η Μόρις είχε αποκαλύψει ότι απέκτησε δύο παιδιά με τον Ασάνζ όσο αυτός ζούσε στην πρεσβεία του Ισημερινού και είχε κάνει έκκληση για την αποφυλάκισή του, εκφράζοντας ξανά ανησυχίες για την υγεία του ιδρυτή των WikiLeaks.

Με πληροφορίες από Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ