Ασάνζ: Αναστέλλεται η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης στις ΗΠΑ

Ασάνζ: Αναστέλλεται η εκδίκαση του αιτήματος έκδοσης στις ΗΠΑ Facebook Twitter
EPA
0

Η βρετανική δικαιοσύνη ανέστειλε σήμερα μέχρι τις 18 Μαΐου την εξέταση του αμερικανικού αιτήματος έκδοσης του Τζούλιαν Ασάνζ, ιδρυτή του Wikileaks, ο οποίος κατηγορείται στις ΗΠΑ για κατασκοπεία.

Οι ακροαματικές διαδικασίες, που ξεκίνησαν τη Δευτέρα και έληξαν μία ημέρα πριν από το χρονοδιάγραμμα, θα συνεχιστούν για τρεις εβδομάδες από τις 18 Μαΐου στο Βασιλικό Δικαστήριο του Γούλγουϊτς στο Λονδίνο και η απόφαση της δικαστού Βανέσα Μπαρέιτσερ αναμένεται να εκδοθεί το καλοκαίρι. Στον 48χρονο Αυστραλό κατηγορούμενο, ο οποίος εξέφρασε παράπονα ότι δεν μπόρεσε να συζητήσει με τους δικηγόρους του, δεν επιτράπηκε σήμερα να καθίσει δίπλα τους.

«Δεν μπορώ να τους δώσω οδηγίες», δήλωσε ο Ασάνζ που παρέστη στην ακροαματική διαδικασία κλεισμένος μέσα σε γυάλινο κλουβί. «Μου φαίνεται ότι δεν έχετε κανένα πρόβλημα να προσελκύσετε την προσοχή των δικηγόρων σας», απάντησε η δικαστής, τονίζοντας ότι υπήρχαν διάφορες δυνατότητες, γραπτά σημειώματα και διαλείμματα, που θα μπορούσαν να τους επιτρέψουν να επικοινωνούν όταν το κρίνουν κατάλληλο.

Δέκα χρόνια μετά τη δημοσιοποίηση (το 2010) περισσότερων από 700.000 απόρρητων εγγράφων για τις αμερικανικές στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες, κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, η βρετανική δικαιοσύνη άρχισε να εξετάζει από τη Δευτέρα το αίτημα παράδοσης του Ασάνζ στις αμερικανικές δικαστικές αρχές. Ο Αυστραλός διώκεται για παραβίαση νόμων του 1917 περί κατασκοπείας και για πειρατεία κυβερνητικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κινδυνεύει με κάθειρξη έως 175 χρόνια.

Για να αποφανθεί σχετικά με το αίτημα έκδοσης, το βρετανικό δικαστικό σύστημα πρέπει ειδικότερα να διασφαλίσει ότι αυτό δεν είναι δυσανάλογο ή ασυμβίβαστο με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ