Τραμπ εναντίον Κίνας: Αγώνας για εξορύξεις στους ωκεανούς

Τραμπ εναντίον Κίνας: Αγώνας για εξορύξεις στους ωκεανούς Facebook Twitter
0

Με μια υπογραφή, ο Ντόναλντ Τραμπ άνοιξε τον δρόμο για τις εξορύξεις στον θαλάσσιο βυθό, με στόχο την απόκτηση κρίσιμων μετάλλων όπως το νικέλιο, ο χαλκός, το κοβάλτιο και το μαγγάνιο.

Η εκτελεστική εντολή που υπεγράφη από τον Ντόναλντ Τραμπ στις 24 Απριλίου επιτρέπει στις αμερικανικές εταιρείες να προχωρούν σε εξόρυξη όχι μόνο εντός της αμερικανικής αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ), αλλά και πέρα από αυτή, σε διεθνή ύδατα.

Η περιοχή Clarion-Clipperton στον Ειρηνικό, βάθους 5.500 μέτρων, θεωρείται θησαυρός ορυκτών πόρων, με πιθανές αποθέσεις μεγαλύτερες από κάθε γνωστή χερσαία πηγή.

Ντόναλντ Τραμπ: Παρακάμπτοντας τον ΟΗΕ και το Δίκαιο της Θάλασσας

Η κίνηση αυτή παρακάμπτει τη Διεθνή Αρχή Βυθού του ΟΗΕ (ISA), που έχει απαγορεύσει προσωρινά την εξόρυξη σε διεθνή ύδατα. Οι ΗΠΑ, αν και δεν έχουν υπογράψει ποτέ τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), έως τώρα τηρούσαν τις βασικές αρχές της. Η μονομερής κίνηση του Τραμπ αμφισβητεί αυτό το status quo, προκαλώντας ανησυχία για παραβίαση του διεθνούς δικαίου και οικολογική καταστροφή.

Γιατί το κάνει τώρα ο Ντόναλντ Τραμπ

Ο Τραμπ επιδιώκει την ενεργειακή και τεχνολογική ανεξαρτησία των ΗΠΑ από χώρες όπως η Κίνα, που ελέγχει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια επεξεργασία σπάνιων γαιών. Η εντολή προβλέπει:

  • Συνεργασία μεταξύ κυβερνητικών φορέων
  • Ανάπτυξη τεχνολογιών εξόρυξης και επεξεργασίας
  • Δημιουργία έως και 100.000 νέων θέσεων εργασίας
  • Αδειοδοτήσεις υπό την εποπτεία της NOAA

Η The Metals Company (TMC), καναδική εταιρεία εισηγμένη στις ΗΠΑ, βρίσκεται ήδη στην πρώτη γραμμή. Οι μετοχές της εκτινάχθηκαν κατά 47% μετά την ανακοίνωση. Αντιδράσεις υπάρχουν, όμως, ακόμη και από συμμάχους: χώρες όπως ο Καναδάς και η Νέα Ζηλανδία έχουν εκφράσει ανησυχίες για την περιβαλλοντική καταστροφή και την παράκαμψη των διεθνών κανόνων.

Η πρωτοβουλία Τραμπ αναμένεται να επιταχύνει τον παγκόσμιο αγώνα εξόρυξης. Κράτη όπως η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία και η Ρωσία πιθανόν να πιέσουν τον ΟΗΕ να δώσει το "πράσινο φως". Η Κίνα, που ήδη επενδύει σε νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού, επιδιώκει να καλύψει το τεχνολογικό χάσμα και να ενισχύσει τον γεωπολιτικό της ρόλο.

«Είμαστε και πάλι στο έλεος εξωτερικών δυνάμεων, σαν την εποχή της αποικιοκρατίας», είχε προειδοποιήσει το 2023 ο πρόεδρος του Παλάου.

Η κούρσα προς τον βυθό έχει μόλις ξεκινήσει. Και δεν θα έχει μόνο νικητές.

Με πληροφορίες από Economist

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ποιος είναι ο γιος τους Nick, που συνελήφθη για τη δολοφονία τους

Η οικογένεια Reiner είχε μιλήσει ανοιχτά για τους μακροχρόνιους αγώνες του Nick με την κατάχρηση ουσιών και τον εθισμό σε σκληρά ναρκωτικά -  μπαινόβγαινε σε κέντρα αποκατάστασης επί χρόνια
THE LIFO TEAM
Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Διεθνή / Τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ: Xιλιάδες πολίτες θρηνούν σε αγρυπνίες σε όλη την Αυστραλία

Πολίτες σε όλη την Αυστραλία πενθούν για τους 16 νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους την Κυριακή - 25 άτομα εξακολουθούν να νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της χώρας, ανάμεσά τους και ο δράστης
THE LIFO TEAM
Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Διεθνή / Η Ευρώπη έτοιμη να ηγηθεί «πολυεθνικής δύναμης» στην Ουκρανία

Ηνωμένο Βασίλειο, Γαλλία, της Γερμανία και άλλα ευρωπαϊκά κράτη αναφέρουν, ότι στρατεύματα από τη «συμμαχία των προθύμων», με τη στήριξη των ΗΠΑ, θα μπορούσαν να συνδράμουν στην ενίσχυση της ασφάλειας των ουκρανικών δυνάμεων
THE LIFO TEAM