Τραγωδία στη Λιβύη - Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες σε ναυάγιο

Τραγωδία στη Λιβύη - Φόβοι για εκατοντάδες νεκρούς μετανάστες σε ναυάγιο Facebook Twitter
1

Οι εθελοντές των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Λιβύη, οι οποίοι περιέθαλψαν 135 μετανάστες μετά το το ναυάγιο σήμερα στα ανοιχτά της πόλης Χομς, εκτιμούν ότι σχεδόν 400 άνθρωποι επέβαιναν σε τρεις λέμβους που βυθίστηκαν, με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων.

Προφανώς, υπάρχουν ακόμη άνθρωποι στη θάλασσα, δήλωσε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζιλιέν Ράικμαν, ο επικεφαλής της αποστολής των MSF για τη Λιβύη, που έχει την έδρα της στην Τύνιδα.

Σύμφωνα με τον Ράικμαν, οι μετανάστες αναχώρησαν γύρω στις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, μόλις έδυσε ο ήλιος, με τρία πλοιάρια που ήταν δεμένα μεταξύ τους. Η μία λέμβος πηγαινοερχόταν για να γεμίσει τις άλλες δύο με 300 ανθρώπους. Στην τελευταία της μεταφορά, επιβίβασε με τη σειρά της άλλους 100, κάτι που σημαίνει ότι συνολικά οι μετανάστες ήταν γύρω στους 400.

Η οργάνωση παρείχε τις πρώτες βοήθειες σε δύο ομάδες διασωθέντων, αποτελούμενες από 53 και 82 ανθρώπους, δηλαδή συνολικά 135. Από αυτούς, οι επτά εισήχθησαν σε τοπικά νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον Ράικμαν, όλοι τους μεταφέρθηκαν στην ξηρά από Λίβυους ψαράδες και όχι από την ακτοφυλακή.

Οι άνθρωποι ήταν σε κατάσταση σοκ. Ένας άνδρας που τον τράβηξαν από το νερό ενώ πνιγόταν είδε όλη του την οικογένεια να χάνεται, συνέχισε, εξηγώντας ότι ανησυχεί επειδή έχουν σωθεί ελάχιστα παιδιά: Προφανώς, πολλά άλλα χάθηκαν, είπε.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης, 145 άνθρωποι σώθηκαν και άλλοι 110 αγνοούνται. Ένας εκπρόσωπος των λιβυκών αρχών, ο στρατηγός Αγιούμπ Κάσεμ, είπε ότι οι αγνοούμενοι είναι 115.

Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης στα ανοιχτά της Χομς συνεχίζεται ακόμη, αυτή τη φορά από τη λιβυκή ακτοφυλακή, είπε ο Ράικμαν, επιμένοντας ότι οι ψαράδες ήταν εκείνοι που διέσωσαν τους ναυαγούς.

Νωρίτερα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) γνωστοποίησε ότι υπάρχουν φόβοι πως έως και 150 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο ναυάγιο.

Από τις αρχές του έτους, 426 άνθρωποι πνίγηκαν στην κεντρική Μεσόγειο, σύμφωνα με τον απολογισμό του ΟΗΕ και του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης. Η εκτίμηση αυτή βασίζεται σε μαρτυρίες επιζώντων. Όμως πόσα πλοιάρια χάθηκαν εντελώς και δεν θα μετρηθούν ποτέ; διερωτήθηκε ο Ράικμαν.

 Με πληροφορίες από AFP

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει θανατική ποινή

Διεθνή / Rob και Michele Reiner: Ο λόγος που ο γιος τους μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και θανατική ποινή

Οι δύο κατηγορίες για φόνο πρώτου βαθμού περιλαμβάνουν έναν επιβαρυντικό παράγοντα, που σημαίνει ότι αν κριθεί ένοχος, μπορεί να του επιβληθεί η αυστηρότερη δυνατή ποινή
THE LIFO TEAM
Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Διεθνή / Επίθεση στο Σίδνεϊ: Οι Φιλιππίνες διαψεύδουν ότι υπάρχουν στρατόπεδα εκπαίδευσης τζιχαντιστών στη χώρα

Ο πρόεδρος Μάρκος «απορρίπτει κατηγορηματικά την περιγραφή των Φιλιππινών ως κέντρου εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους», μετά τη σύνδεση της χώρας με την τρομοκρατική επίθεση στο Σίδνεϊ
THE LIFO TEAM
Ρόμαν Αμπράμοβιτς: 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea θα μεταφερθούν σε ταμείο για την Ουκρανία

Διεθνή / Ρόμαν Αμπράμοβιτς: Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μεταφέρει 2,5 δισ. λίρες από την πώληση της Chelsea σε ταμείο για την Ουκρανία

Ο Στάρμερ δήλωσε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφύγει στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα χρήματα του Ρώσου ολιγάρχη
THE LIFO TEAM
Νότια Αφρική DJ Δολοφονία

Διεθνή / Δολοφονήθηκε γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός και DJ στο κέντρο του Γιοχάνεσμπουργκ

Yλικό από κάμερες ασφαλείας φέρεται να καταγράφει έναν άνδρα με ράστα, ντυμένο με στολή που έμοιαζε με στολή εταιρείας ασφαλείας, να πυροβολεί το θύμα πριν τραπεί σε φυγή
THE LIFO TEAM
Λούβρο: Κλειστό και σήμερα το μουσείο - Παρατείνεται η απεργία των εργαζομένων

Διεθνή / Λούβρο: Κλειστό «εν μέρει» το μουσείο παρά την παράταση της απεργίας των εργαζομένων

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων κάνουν λόγο για μια ολοένα και μεγαλύτερη λίστα προβλημάτων, που περιλαμβάνει χρόνια υποστελέχωση, φθορές στις υποδομές, επιδείνωση των συνθηκών εργασίας
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια