Τραγωδία σε ναυάγιο: Έως και 100 μετανάστες αγνοούνται στα ανοικτά της Λιβύης

Τραγωδία σε ναυάγιο: Έως και 100 μετανάστες αγνοούνται στα ανοικτά της Λιβύης Facebook Twitter
EPA
0

Από 90 ως 100 μετανάστες αγνοούνται στη Μεσόγειο μετά το ναυάγιο στα ανοικτά της Λιβύης της βάρκας στην οποία είχαν επιβιβαστεί στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη το λιβυκό Πολεμικό Ναυτικό, διευκρινίζοντας ότι ο αριθμός αυτός βασίζεται στις αφηγήσεις των ανθρώπων που επέζησαν.

Στη φουσκωτή βάρκα είχαν επιβιβαστεί πάνω από εκατό άνθρωποι αλλά μόλις οι 17 από αυτούς, ανάμεσά τους αρκετές γυναίκες, κατέστη δυνατό να διασωθούν, είπε ο ναύαρχος Αγιούμπ Κάσεμ, εκπρόσωπος του λιβυκού Πολεμικού Ναυτικού.

Οι ναυαγοί προσπαθούσαν να κρατηθούν για ώρες από τα απομεινάρια της βάρκας, ως την έλευση των σκαφών που τους διέσωσαν.

Το ναυάγιο έγινε στα ανοικτά της πόλης Αλ Χομς, περίπου 100 χιλιόμετρα ανατολικά της λιβυκής πρωτεύουσας, διευκρίνισε ο Κάσεμ.

Το λιβυκό πολεμικό ναυτικό ανέφερε ακόμη πως διέσωσε άλλους 267 μετανάστες από διάφορα κράτη της Αφρικής που είχαν επιβιβαστεί σε δύο πλεούμενα που διέτρεχαν κίνδυνο να βυθιστούν στα ανοικτά της πόλης Ζαουίγια, περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά της Τρίπολης.

Πολλές γυναίκες καθώς και 17 παιδιά είναι ανάμεσα στους μετανάστες που διασώθηκαν, ανέφερε ο Κάσεμ, τονίζοντας ότι η έλλειψη μέσων και η κακοκαιρία δυσχέραναν πολύ τις επιχειρήσεις διάσωσης.

Το Σαββατοκύριακο, τουλάχιστον δέκα μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ενώ άλλοι περίπου 50 - ανάμεσά τους μικρά παιδιά - κηρύχθηκαν αγνοούμενοι στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με έναν απολογισμό που έδωσαν διεθνείς οργανισμοί, στελέχη των οποίων μίλησαν με τους επιζήσαντες.

Το 2017, οι νεκροί και οι αγνοούμενοι μεταξύ των μεταναστών που προσπάθησαν να φθάσουν στην Ευρώπη δια θαλάσσης ήταν τουλάχιστον 3.116, εκ των οποίων 2.833 στα ανοικτά της Λιβύης, σύμφωνα με μια καταμέτρηση του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Οι προσπάθειες μεταναστών να κάνουν το επικίνδυνο αυτό ταξίδι μειώθηκαν σημαντικά από το καλοκαίρι, μετά την κλιμάκωση των προσπαθειών της Ιταλίας για να εμποδίζονται οι αποπλεύσεις πλεούμενων με μετανάστες και τη σύναψη συμφωνιών με τις λιβυκές αρχές και με παραστρατιωτικές οργανώσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Διεθνή / Μαζικά συλλαλητήρια κατά της «στρατιωτικοποίησης της δημοκρατίας» ενόψει της παρέλασης Τραμπ στην Ουάσινγκτον

Εκατομμύρια Αμερικανοί αναμένονται σήμερα στους δρόμους, διαδηλώνοντας ενάντια στις αυταρχικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ και την πανηγυρική στρατιωτική παρέλαση για τα 250 χρόνια του αμερικανικού στρατού — που συμπίπτει με τα 79α γενέθλιά του
LIFO NEWSROOM
Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Διεθνή / Οι 10 κορυφαίοι προορισμοί ΛΟΑΤΚΙ+ στον κόσμο για τα ταξίδια της νέας σεζόν

Με αφορμή τον Μήνα Υπερηφάνειας και τις χιλιάδες εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν αυτές τις ημέρες σε πόλεις όλου του κόσμου προς τιμήν του Pride, νέα έρευνα αποκαλύπτει τους must - visit προορισμούς για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα
LIFO NEWSROOM
Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Διεθνή / Ιράν προς ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία: «Θα στοχοποιηθείτε αν παρέμβετε υπέρ του Ισραήλ»

Η Τεχεράνη δηλώνει πως οι διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ για το πυρηνικό της πρόγραμμα καθίστανται πλέον «ανώφελες», κατηγορώντας την Ουάσιγκτον για συνενοχή στα ισραηλινά πλήγματα
LIFO NEWSROOM
Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Διεθνή / Προπαγάνδα Ισραήλ στο ελληνικό YouTube, ενόψει της αποστολής προς τη Γάζα

Το GHF δέχεται έντονη κριτική τόσο από διεθνείς ανθρωπιστικές οργανώσεις όσο και από τον ΟΗΕ, για περιορισμένη διανομή βοήθειας, ελλιπή πρόσβαση και καταγγελίες για έλεγχο των δικαιούχων
LIFO NEWSROOM