Τουρκικό ΥΠΕΞ για την Κύπρο: Ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα

Τουρκικό ΥΠΕΞ για την Κύπρο: Ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες Facebook Twitter
Φωτ.: Twitter
0

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μετά τα γεγονότα στη νεκρά ζώνη στην Κύπρο και την επίθεση σε αποστολή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε έντονα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν χθες οι στρατιώτες της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών για να αποκλείσουν τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται στο κυρίαρχο έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ)”. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του “υπουργείου Εξωτερικών” της “ΤΔΒΚ” και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της “ΤΔΒΚ”», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών αναφορικά με τα γεγονότα στην Κύπρο.

Στην ίδια ανακοίνωση συμπληρώνεται πως «η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Πύλας-Άρσους, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο, που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της “ΤΔΒΚ” στην Πύλα στα εδάφη της δικής τους πατρίδας, και οι επακόλουθες δηλώσεις των Ηνωμένων Εθνών είναι ασυμβίβαστες με την αμερόληπτη στάση που η ειρηνευτική δύναμη είναι υποχρεωμένη να επιδείξει στο νησί».

Προστίθεται επίσης ότι «η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ αφ’ ενός συνέβαλε σημαντικά κλιμάκωση της έντασης σε σχέση με το έργο της κατασκευής του δρόμου, το οποίο ξεκίνησε ειρηνικά, και αφετέρου παρουσιάστηκε ως θύμα στα επεισόδια. Στην πραγματικότητα, αυτό που αναμένεται από την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ είναι να συμβάλλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί. Παρ’ όλα αυτά, δεν εξηγείται η στάση του ΟΗΕ να κάνει τα στραβά μάτια στα τετελεσμένα γεγονότα της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης” στη νεκρή ζώνη εδώ και χρόνια, εμποδίζοντας παράλληλα τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις δικαιολογημένες ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Η κατάσταση αυτή αποκαλύπτει ξεκάθαρα ότι ο ΟΗΕ δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ίση αντιμετώπιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές».

Κλείνοντας το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας αναφέρει πως «μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ θα πρέπει να καταβάλουν εντατική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, προκειμένου να μην χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της “ΤΔΒΚ”. Ως εγγυήτρια χώρα, καλούμε την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ να απέχει από ενέργειες και ρητορική που θα μπορούσαν να επισκιάσουν την  αποστολή της στην Κύπρο, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της “ΤΔΒΚ”».

Υπενθυμίζεται πως η επίθεση των Τουρκοκυπρίων εναντίον ανδρών της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στη νεκρή ζώνη έχει προκαλέσει τη διεθνή κατακραυγή. ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση και όλες οι μεγάλες δυνάμεις καταδικάζουν τα επεισόδια και καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα.

Από την πλευρά του, ο Αντόνιο Γκουτέρες χαρακτηρίζει απαράδεκτη την επίθεση, που μπορεί να αποτελεί σοβαρό έγκλημα δυνάμει του διεθνούς δικαίου και ζητεί από την τουρκοκυπριακή πλευρά να αποσύρει αμέσως όλο το προσωπικό και τον εξοπλισμό της από την ουδέτερη ζώνη.

Ομέρ Τσελίκ: «Απαράδεκτη η ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο»

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) της Τουρκίας, Ομέρ Τσελίκ μέσω ανάρτησης στην πλατφόρμα Χ εξέφρασε την επίσημη άποψη της Άγκυρας επισημαίνοντας πως η κατασκευή του δρόμου από το κατεχόμενο χωριό Άρσος προς το δικοινοτικό χωριό Πύλα στη νεκρή ζώνη της Κύπρου έχει ανθρωπιστικά χαρακτηριστικά.

Χαρακτηριστικά αναφέρει πως «ο δρόμος μεταξύ Πύλας και Άρσους, ο οποίος κατασκευάζεται για να διευκολύνει την πρόσβαση των Τουρκοκυπρίων στα εδάφη τους στην Πύλα, έχει ανθρωπιστικό σκοπό.

Τουναντίον, η στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο έναντι των έργων κατασκευής του δρόμου Πύλας – Άρσους είναι απαράδεκτη και εξαιρετικά λανθασμένη. Η εν λόγω στάση της Ειρηνευτικής Δύναμης, η οποία αποσκοπεί στην ικανοποίηση της “Ελληνοκυπριακής Διοίκησης”, έχει βλάψει την παρουσία και την αξιοπιστία της στην Κύπρο».

«Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μας» λέει σύμβουλος του Ερντογάν για την Κύπρο

Ο Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς, διπλωματικός σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έδωσε συνέντευξη στο CNN Turk και αναφέρθηκε στο σοβαρό επεισόδιο με τους Τουρκοκύπριους.

«Οι πολίτες της ΤΔΒΚ έχουν βασικές ανάγκες. Υπάρχει ζήτημα παρεμπόδισης της πρόσβασης σε νερό και υπηρεσίες υγείας. Αυτό δεν είναι ένα στρατιωτικό, αλλά ένα ανθρωπιστικό σχέδιο, οι Έλληνες λένε το αντίθετο. Τα Ηνωμένα Έθνη ενημερώθηκαν σχετικά. Υπήρξε αντιπαράθεση, μετά τη στάση της ελληνοκυπριακής πλευράς. Αυτό είναι ένας δρόμος. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συμπατριωτών μου στο νησί» ανέφερε, αρχικά.

Πρόσθεσε επίσης πως «δεν θα παραβιάσουμε τα δικαιώματά μας στη διεθνή σκηνή».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Διεθνή / Τραμπ: Στο ναδίρ της 2ης θητείας του το ποσοστό των Αμερικανών που εγκρίνουν την πολιτική του για τη μετανάστευση

Μόλις το 28% του δείγματος σε δημοσκόπηση απάντησε καταφατικά στο ερώτημα αν οι συλλήψεις μεταναστών σε χώρους δουλειάς σε εφόδους των αρχών είναι κάτι «καλό για τη χώρα», ενώ το 54% διαφώνησε
LIFO NEWSROOM
Χαμένος παράδεισος: Η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια στην Ευρώπη

Περιβάλλον / Οι «χαμένοι παράδεισοι» της Ευρώπης: Πώς η κλιματική αλλαγή αλλάζει τα καλοκαίρια μας

Η έντονη ζέστη, οι υψηλές θερμοκρασίες αλλά και οι μακροπρόθεσμες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής κάνουν τους πιο περιζήτητους προορισμούς της ηπείρου, τόπους προς αποφυγή
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Η αναφορά του στη λίστα Έπσταϊν - Ποιους αποκάλεσε «κακούς ανθρώπους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος δέχεται επίθεση από υποστηρικτές του λόγω υποψιών ότι η κυβέρνησή του κρύβει λεπτομέρειες για τα εγκλήματα του Έπσταϊν για να προστατεύσει την πλούσια ελίτ — συμπεριλαμβανομένου του ίδιου
LIFO NEWSROOM
«Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Διεθνή / «Ένα μελλοντικό παλαιστινιακό κράτος θα σέβεται το διεθνές δίκαιο, τις γυναίκες και τις συμφωνίες»

Η πρώτη Παλαιστίνια ΥΠΕΞ, Βαρσέν Αγκχαμπεκιάν Σαχίν, μίλησε αποκλειστικά στο Euronews και κατήγγειλε αδράνεια της ΕΕ στη Γάζα - Υπόσχεται μεταρρυθμίσεις στην Παλαιστινιακή Αρχή
LIFO NEWSROOM
Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Διεθνή / Συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Συρία μετά από σφοδρές συγκρούσεις με εκατοντάδες νεκρούς στη Σουέιντα

Η κλιμάκωση στη νότια Συρία –με ταυτόχρονη εμπλοκή του Ισραήλ και πολιτική αστάθεια στην περιοχή της Σουέιντα– επαναφέρει το ζήτημα της εσωτερικής συνοχής στη Συρία
LIFO NEWSROOM