Τουρκική NAVTEX: Παρατείνονται οι έρευνες του Oruc Reis

Τουρκική NAVTEX: Παρατείνονται οι έρευνες του Oruc Reis Facebook Twitter
EPA
0

Σε επέκταση της παράνομης NAVTEX προχώρησε η Τουρκία, ένα σημάδι ότι η Άγκυρα δεν έχει καμία διάθεση αποκλιμάκωσης της έντασης στα ελληνοτουρκικά.

Η παράνομη NAVTEX της Τουρκίας- που είχε εκδοθεί πριν από δύο εβδομάδες- έληγε σήμερα τα μεσάνυχτα, αλλά η Τουρκία την επέκτεινε έως τα μεσάνυχτα τις 27ης Αυγούστου. Κυβερνητικές πηγές, σχολιάζοντας την κίνηση της Άγκυρας, έκαναν λόγο για συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς, που θα έχει αρνητικές συνέπειες για την ίδια.

«Η Τουρκία με τη συνέχιση της προκλητικής συμπεριφοράς της το μόνο που κάνει είναι να δείχνει σε όλο τον κόσμο ότι η αναφορά στο διεθνές δίκαιο και στον διάλογο είναι καθαρά προσχηματική. Με τη συμπεριφορά αυτή το μόνο που καταφέρνει είναι αρνητικές συνέπειες για την ίδια», ανέφεραν συγκεκριμένα κυβερνητικές πηγές, για την τουρκική NAVTEX.

Στο μεταξύ, το Oruc Reis συνεχίζει την πλεύση του εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, βρίσκεται 35 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και τις επόμενες ώρες αναμένεται να φτάσει στο δυτικό άκρο της.

Παράλληλα, στην περιοχή παραμένει ο τουρκικός στόλος, τόσο η συνοδεία του Oruc Reis, όσο και τα υπόλοιπα πλοία που έχουν αναπτυχθεί. Στις θέσεις τους παραμένουν και οι φρεγάτες του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, που παρακολουθούν τις κινήσεις των Τούρκων.

Ρηματική διακοίνωση της Τουρκίας στον ΟΗΕ για τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία, με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ, αμφισβήτησε ευθέως τη συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Η Άγκυρα επανέλαβε τις πάγιες θέσεις της για τα σύνορα και τα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Κρήτη, επιμένοντας στους ισχυρισμούς στους οποίους στηρίχθηκε το μνημόνιό της με τη Λιβύη για δήθεν κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ των δύο χωρών.

Η Τουρκία απορρίπτει ως άκυρη την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία, υποστηρίζοντας ότι τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα πρέπει να οριοθετηθούν ανάμεσα στην Άγκυρα και το Κάιρο. Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου, όπως και εκείνη που σύναψε η χώρα μας με την Ιταλία, αναμένεται να κυρωθούν από τη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ