Η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ

Η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία Ελλάδας-Αιγύπτου με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ Facebook Twitter
0

Με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ η Τουρκία αμφισβητεί ευθέως την ελληνοαιγυπτιακή συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, επιχειρώντας να επαναφέρει στο προσκήνιο το άκυρο, για την Αθήνα, τουρκολυβικό μνημόνιο.

Η Άγκυρα επαναλαμβάνει πάγιες θέσεις για τα σύνορα και τα ελληνικά νησιά όπως η Ρόδος, η Κάρπαθος, η Κάσος και η Κρήτη, επιμένοντας στους ανυπόστατους ισχυρισμούς πάνω στους οποίους στηρίχτηκε το τουρκολιβυκό σύμφωνο για δήθεν κοινά θαλάσσια σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. 

Στη ρηματική διακοίνωση, η τουρκική πλευρά διατείνεται ότι τα αμφισβητούμενα θαλάσσια σύνορα θα πρέπει να οριοθετηθούν μελλοντικά μεταξύ της Τουρκίας και της Αιγύπτου. Με αυτό το σκεπτικό η Άγκυρα διαμαρτύρεται για την υπογραφή της συμφωνίας Αθήνας - Καΐρου, απορρίπτοντάς την ως «άκυρη». 

Στην Βουλή την Τετάρτη

Η συμφωνία αυτή μαζί με εκείνη που υπεγράφη με την Ιταλία, αναμένεται να κυρωθεί την προσεχή Τετάρτη στη Βουλή. Αύριο το θέμα θα τεθεί στην αρμόδια Επιτροπή με την Αθήνα να θέτει ως προϋπόθεση για την επανεκκίνηση του διαλόγου κάποια «έμπρακτη αποκλιμάκωση» της έντασης από την πλευρά της Τουρκίας. 

Πληροφορίες για νέο συμβόλαιο Τουρκίας - Ρωσίας για S-400

 

Ενώ η Ελλάδα προγραμματίζει κοινή αεροναυτική άσκηση με τα Αραβικά Εμιράτα, το μεσημέρι της Κυριακής έγινε γνωστό πως η Ρωσία είναι πιθανό να υπογράψει συμβόλαιο παράδοσης νέων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Τουρκία, τον επόμενο χρόνο, όπως δήλωσε την σήμερα ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού ομίλου Rostec, Σεργκέι Τσεμέζοφ. 

Πέρυσι, η Άγκυρα αγόρασε από τη Μόσχα πυραυλικά συστήματα αυτού του τύπου, προκαλώντας την αντίδραση των ΗΠΑ που ανέστειλαν τη συμμετοχή της Τουρκίας στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού αεριωθουμένου F-35.

Στη Σούδα έχουν ήδη μεταβεί τεχνικοί της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΑΕ, ενώ τη Δεύτερα θα προσγειωθούν τέσσερα F-16 που θα συμμετάσχουν σε άσκηση που σχεδιάζει το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Αμύνης. Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, η άσκηση θα διεξαχθεί στα ανοικτά της Κρήτης, ακόμα και σε περιοχές που περιλαμβάνει το τουρκολιβυκό μνημόνιο νοτίως του νησιού.

Τα μαχητικά Ελλάδας και ΗΕΑ θα πραγματοποιούν για ημέρες κοινά σενάρια μαζί με ελληνικές φρεγάτες, ενώ η παράνομη τουρκική NAVTEX λήγει σήμερα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στα άμεσα σχέδια της Αθήνας είναι η διεξαγωγή κοινής άσκησης και με δυνάμεις της Αιγύπτου.

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα καθώς σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, το ερευνητικό σκάφος Oruc Reis παραμένει στα όρια της περιοχής που έχει δεσμεύσει με την επίμαχη NAVTEX η Τουρκία.

Το Βερολίνο σε ρόλο διαμεσολαβητή

 

Η Γερμανία επιδιώκει την επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας, οι οποίες έχουν διακοπεί από τον Μάρτιο του 2016. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας θα επισκεφτεί την Ελλάδα και την Τουρκία.

Την Τρίτη, ο κ. Μάας θα συναντηθεί με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια, για να συζητήσουν την κατάσταση στην ανατολική Μεσόγειο, καθώς και τις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη, εν όψει της άτυπης συνάντησης "Gymnich" των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, που θα πραγματοποιηθεί στο Βερολίνο στις 27 και 28 Αυγούστου.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Διεθνή / Ο «βασιλιάς των ναρκωτικών» που κανείς δεν μπορεί να αγγίξει – Πώς ο «Μέντσο» κυριαρχεί σε ΗΠΑ και Μεξικό

Η άνοδος του «νέου Ελ Τσάπο», Μέντσο Οσεγέρα, του πιο ισχυρού άρχοντα ναρκωτικών παγκοσμίως. Πώς κυριαρχεί στην κοκαΐνη, ελέγχει καρτέλ και συνεργάζεται με πρώην εχθρούς
LIFO NEWSROOM
Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην τους από δικαστήριο της Μόσχας

Διεθνή / Pussy Riot: Μέλη του συγκροτήματος καταδικάστηκαν ερήμην από δικαστήριο της Μόσχας

«Το παράδοξο είναι πως βιαστές και δολοφόνοι στη Ρωσία καταδικάζονται σε 3 με 4 χρόνια, ενώ οι ακτιβιστές λαμβάνουν τερατώδεις ποινές για τις απόψεις τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του μέλος του συγκροτήματος
LIFO NEWSROOM
Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Διεθνή / Μπέρνι Σάντερς: Ο πρώτος γερουσιαστής των ΗΠΑ που λέει ότι το Ισραήλ διαπράττει γενοκτονία στη Γάζα

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει «ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον ολόκληρου του παλαιστινιακού λαού» - Ο Αμερικανός γερουσιαστής είχε δεχθεί κριτική επειδή απέφευγε τον όρο
LIFO NEWSROOM
Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογία

Διεθνή / Κάρολος και Καμίλα παρέθεσαν δείπνο στον Τραμπ – Παρόντες οι κορυφαίοι της τεχνολογίας

Ανάμεσα στους προσκεκλημένους βρέθηκαν προσωπικότητες της τεχνολογίας όπως ο Τιμ Κουκ της Apple, ο Τζένσεν Χουάνγκ της Nvidia και ο Σαμ Άλτμαν της OpenAI, αλλά και ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης, Ρούπερτ Μέρντοχ.
LIFO NEWSROOM
Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες προελαύνουν σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Διεθνή / Ισραηλινά άρματα μάχης και μπουλντόζες σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Γάζας

Κάτοικοι ανέφεραν ότι η προέλαση του στρατού ακολούθησε σφοδρούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς σε κτίρια και κεντρικούς δρόμους, οι οποίοι φαίνεται να προετοίμασαν το έδαφος για την εισβολή
LIFO NEWSROOM
Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Διεθνή / Στις ΗΠΑ ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Συναντήθηκε με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων

Στη διάρκεια της συνάντησης έθεσε τα ζητήματα που απασχολούν το Πατριαρχείο, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των χριστιανικών κοινοτήτων
LIFO NEWSROOM
Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Διεθνή / Βρετανία: Ο βασιλιάς Κάρολος και η βασίλισσα Καμίλα υποδέχτηκαν Ντόναλντ και Μελάνια Τραμπ

Μετά την υποδοχή του προέδρου και της πρώτης κυρίας των ΗΠΑ από την Κέιτ Μίντλετον και τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, πραγματοποιήθηκε επίσημη τελετή καλωσορίσματος με τον βασιλιά και τη βασίλισσα
LIFO NEWSROOM