Τουρκία: Συνέλαβαν φοιτητές που απεικόνισαν το ουράνιο τόξο των ΛΟΑΤΚΙ μαζί με τζαμί

Τουρκία: Συνέλαβαν φοιτητές που απεικόνισαν το ουράνιο τόξο των ΛΟΑΤΚΙ μαζί με τζαμί Facebook Twitter
Τουρκία: Τέσσερις συλλήψεις φοιτητών - Απεικόνισαν το ουράνιο τόξο των ΛΟΑΤΚΙ με το Μεγάλο Τζαμί της Μέκκα (Pixabay/Αρχείο)
0

Τέσσερις φοιτητές συνελήφθησαν στην Τουρκία για ένα έργο τέχνης που απεικονίζει το ουράνιο τόξο, σύμβολο της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, μαζί με μια εικόνα ενός ιερού ισλαμικού χώρου.

Το Γραφείο του Κυβερνήτη της Κωνσταντινούπολης χαρακτήρισε το έργο τέχνης «άσχημη επίθεση» που «χλευάζει τις θρησκευτικές πεποιθήσεις». Ο υπουργός Εσωτερικών έγραψε στο Twitter ότι οι φοιτητές ήταν «διεστραμμένοι» για να λάβει μία οργισμένη απάντηση από ακτιβιστές.

Ενώ η ομοφυλοφιλία ήταν νόμιμη σε όλη την ιστορία της σύγχρονης Τουρκίας, η επίσημη αντίθεση προς την κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Το Istanbul Pride απαγορεύτηκε για πέντε χρόνια συνεχόμενα έως το 2019. Ο κορωνοϊός απέτρεψε οποιαδήποτε απόπειρα να πραγματοποιηθεί το 2020.

Η κοινή γνώμη είναι γενικά συντηρητική και η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ στην Τουρκία κάνει συχνά λόγο για εκτεταμένες διακρίσεις και παρενοχλήσεις. Το έργο τέχνης φέρεται να απεικονίζει το ουράνιο τόξο δίπλα στην Κάαμπα, το κτίριο στο κέντρο του Masjid al-Haram - το Μεγάλο Τζαμί - στη Μέκκα της Σαουδικής Αραβίας, τον πιο ιερό χώρο του Ισλάμ.

Υπήρχε επίσης μια εικόνα του Shahmaran, ενός δημοφιλούς μυθικού πλάσματος της Μέσης Ανατολής, που είναι μισή γυναίκα και μισό φίδι.

Ο Ιμπραήμ Καλίν, επικεφαλής σύμβουλος του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε ότι «ούτε η ελευθερία της έκφρασης, ούτε το δικαίωμα διαμαρτυρίας» θα μπορούσε να δικαιολογήσει το έργο τέχνης, προσθέτοντας ότι η πράξη θα λάβει «την τιμωρία που αξίζει ενώπιον του νόμου».

Ο υπουργός Εσωτερικών Suleyman Soylu έγραψε στο Twitter ότι «4 διεστραμμένοι ΛΟΑΤΚΙ που διέπραξαν ασέβεια στο Kaaba-i Muazzama συνελήφθησαν στο Πανεπιστήμιο Boğaziçi».

Το σχόλιο του υπουργού προκάλεσε την οργισμένη απάντηση από ακτιβιστές και χρήστες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίοι το χαρακτήρισαν ως ρητορική μίσους και ζήτησαν να διαγραφεί το tweet. Όμως, συντηρητικοί και φιλοκυβερνητικοί χρήστες κοινωνικών μέσων δημοσίευσαν επίσης σχόλια καταδικάζοντας τους φοιτητές.

Οι υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και συλληφθέντων ζήτησαν την απελευθέρωσή τους μέσω του λογαριασμού Twitter Bogazici Solidarity.

Mε πληροφορίες του BBC 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ