No.1

Τουρκία: Στους 75 οι νεκροί - Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα

Τουρκία: Στους 75 οι νεκροί - Πάνω από 1.000 νέα κρούσματα σε μία ημέρα Facebook Twitter
EPA
1

Σε 75 ανέρχεται ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν πεθάνει στην Τουρκία έχοντας προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό.

Όπως ανακοίνωσε τι βράδυ της Πέμπτης ο Τούρκος υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά, 16 ακόμη θάνατοι καταγράφηκαν το τελευταίο 24ωρο. 

Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού αυξήθηκαν κατά 1.196 φτάνοντας τα 3.629, τόνισε. Επιπρόσθετα, 7.286 άνθρωποι εξετάσθηκαν από χθες, με τον συνολικό αριθμό αυτών να ανέρχεται σε περίπου 40.000.

Υπό περιορισμό 1.500 εγκλωβισμένοι σε αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης

Υπό περιορισμό σε μια φοιτητική εστία έθεσαν οι τουρκικές αρχές περίπου 1.500 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους Αλγερινούς, που είχαν εγκλωβιστεί εδώ και πολλές ημέρες στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης αφού ακυρώθηκαν οι πτήσεις τους λόγω της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Οι επιβάτες αυτοί, μεταξύ των οποίων βρίσκονται επίσης Τυνήσιοι και Ιορδανοί, μεταφέρθηκαν με πούλμαν σε μια φοιτητική εστία στο Καραμπούκ, στη βόρεια Τουρκία, για να φιλοξενηθούν εκεί, μετέδωσε το πρακτορείο DHA.

Ένα βίντεο που αναρτήθηκε σε ιστοσελίδες τουρκικών μέσων ενημέρωσης δείχνει μια ομάδα ανθρώπων, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μάσκες προστασίας, να επιβιβάζονται σε ένα λεωφορείο. Οι άνθρωποι αυτοί παρέμεναν για μέρες στο αεροδρόμιο επειδή οι χώρες καταγωγής τους έχουν απαγορεύσει τις πτήσεις από την Τουρκία, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνουν για την ασθένεια Covid-19. Η διαχειρίστρια εταιρεία του αεροδρομίου IGA ανέφερε ότι περισσότεροι από 1.000 Αλγερινοί είχαν εγκλωβιστεί εκεί και ότι η τουρκική κυβέρνηση προσπαθούσε να πείσει την Αλγερία να επιτρέψει την προσγείωση των αεροσκαφών που θα τους μετέφεραν.

Από τις 19 Μαρτίου, η Αλγερία έχει διακόψει την αεροπορική σύνδεσή της με όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και με πολλές πόλεις στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Χθες, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τους ομολόγους του της Αλγερίας και της Τυνησίας.

Περιορισμός εξαγωγών ιατρικού εξοπλισμού 

Οι τουρκικές εταιρείες που θέλουν να εξαγάγουν ιατρικό εξοπλισμό αναπνευστικής υποστήριξης θα χρειάζονται άδεια από τις αρχές βάσει διατάγματος που εκδόθηκε σήμερα και αποσκοπεί στην ανταπόκριση στην εγχώρια ζήτηση καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία. Ο απολογισμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε σε 59 με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19 να ανέρχονται σε 2.433 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Οι εταιρείες θα χρειάζονται άδεια για την εξαγωγή συσκευών αναπνευστικής υποστήριξης και σχετικού εξοπλισμού, συμπυκνωτών οξυγόνου, υλικών διασωλήνωσης και συσκευών ελέγχου μονάδων εντατικής θεραπείας, και λοιπού ιατρικού εξοπλισμού, σύμφωνα με διάταγμα που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η Άγκυρα είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι θα σταματήσει την εξαγωγή προστατευτικών μασκών που κατασκευάζονται στην Τουρκία.

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι όλες οι δημοτικές συνεδριάσεις τον Απρίλιο, τον Μάιο και τον Ιούνιο θα πρέπει να αναβληθούν εκτός εξαιρετικών περιστάσεων. Η Άγκυρα έχει λάβει μια σειρά μέτρων για να αναχαιτίσει την εξάπλωση του ιού, στα οποία περιλαμβάνεται μια μερική απαγόρευση κυκλοφορίας των ηλικιωμένων, το κλείσιμο σχολείων, καφέ και μπαρ, η απαγόρευση συλλογικών προσευχών και η αναστολή αθλητικών αγώνων και πτήσεων.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τετάρτη ότι η Τουρκία θα ξεπεράσει το ξέσπασμα κορωνοϊού σε δύο με τρεις εβδομάδες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/Anadolu

Διεθνή
1

No.1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ILGA-Europe: Η Ευρώπη σε «νέο χαμηλό» – από bans στο Pride σε νόμους “propaganda”

Διεθνή / ΙLGA-Europe: Από τις απαγορεύσεις των Pride στους νόμους «προπαγάνδας»: το νέο μοτίβο καταστολής

Η ILGA-Europe, σττην ετήσια εκθεσή της για το 2026, καταγράφει κλιμάκωση ποινικοποίησης, Pride bans και «propaganda laws» σε Ευρώπη και Κεντρική Ασία, προειδοποιώντας ότι οι επιθέσεις κατά LGBTI ανθρώπων εντάσσονται πλέον σε ένα ευρύτερο μοντέλο αυταρχικής διακυβέρνησης.
THE LIFO TEAM
Μελέτη UCLA: Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε LGBTQ+ ερωτήσεις από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Διεθνή / Η κυβέρνηση Τραμπ αφαίρεσε ερωτήσεις περί σεξουαλικού προσανατολισμού από 360 ομοσπονδιακές έρευνες

Μελέτη του UCLA Williams Institute συνδέει τις αλλαγές με το εκτελεστικό διάταγμα του 2025 για τον ορισμό του φύλου σε ομοσπονδιακό επίπεδο και προειδοποιεί ότι η απουσία δεδομένων SOGI ενδέχεται να επηρεάσει την καταγραφή ανισοτήτων και τη χάραξη πολιτικών για LGBTQ+ κοινότητες.
THE LIFO TEAM
ΝΤΑΒΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΦΟΡΟΥΜ ΤΖΕΦΡΙ ΕΠΣΤΑΙΝ ΜΠΟΡΓΚΕ ΜΠΡΕΝΤΕ

Διεθνή / Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ: Παραιτείται ο CEO μετά από έρευνα για τις σχέσεις του με τον Τζέφρι Επσταϊν

Η αποχώρησή του από τον φορέα που διοργανώνει το ετήσιο συνέδριο στο Νταβός έρχεται λιγότερο από έναν μήνα μετά τη δημοσιοποίηση νέας δέσμης εγγράφων που συνδέονται με την υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
ΑΝΤΡΙΟΥ ΣΥΛΛΗΨΗ ΣΑΡΑ ΦΕΡΓΚΙΟΥΣΟΝ

Διεθνή / Τι ακολουθεί για τον Άντριου μετά τη σύλληψή του και πού βρίσκεται η Σάρα Φέργκιουσον;

Bιογράφος της βασιλικής οικογένειας τονίζει ότι η «κηλίδα» των πράξεων του Άντριου επηρεάζει και υπονομεύει συνολικά τη μοναρχία, κάτι πρωτοφανές για τη σύγχρονη εποχή
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Η εμμονή του ερντογάν να εισβάλλει στον Έβρο, η εμμονή του με την Ελλάδα και το όνειρό του για αναβίωση της Οθωμανικής αυτοκρατορίας θα κοστίσει δυστυχώς πολλές ζωές ακόμα στη χώρα του.