ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Τουρκία: Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Τσανάκαλε - Ξύπνησαν εφιάλτες, στους δρόμους οι κάτοικοι

Τουρκία: Σεισμός 4,9 Ρίχτερ στο Τσανάκαλε - Ξύπνησαν εφιάλτες, στους δρόμους οι κάτοικοι Facebook Twitter
Σεισμός στην Τουρκία / Φωτ: Χ
0

Σεισμός μεγέθους 4,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε πριν από λίγο στην περιοχή Γενίτζε, του νομού των Δαραδανελλίων  (Τσανάκκαλε) της βορειοδυτικής Τουρκίας. Το εστιακό βάθος του σεισμού εντοπίστηκε στα 10,44 χλμ.

Όπως αναφέρει το Anadolou, πέθανε ένα άτομο που πήδηξε από τον δεύτερο όροφο στην Προύσα φοβούμενο ότι θα καταρρεύσει το κτίριο.

Ο σεισμός, εκτός από τα Δραδανέλλια και τους γειτονικούς νομούς, έγινε αισθητός στην Κωνσταντινούπολη, εντείνοντας τις ανησυχίες των κατοίκων, με δεδομένες τις εκτιμήσεις των σεισμολόγων για επικείμενο μεγάλο σεισμό στο τμήμα του ρήγματος της βόρειας Ανατολίας που περνάει νότια της Κωνσταντινούπολης στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Από την Υπηρεσία Φυσικών Καταστροφών και Έκτακτων Καταστάσεων (AFAD) ανακοινώθηκε ότι συνεργεία έχουν ξεκινήσει επιτόπιες έρευνες για να ελέγξουν αν υπάρχουν ζημιές. Προς το παρόν δεν έχουν αναφερθεί τραυματισμοί ή καταρρεύσεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Αλί Γερλίκαγια, σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ σημειώνει: «Όλες οι ομάδες της AFAD και των ανάλογων υπηρεσιών έχουν ξεκινήσει επιτόπιες σαρώσεις για τον σεισμό των 4,9 βαθμών που σημειώθηκε στην Γενίτζε του Τσανάκαλε. Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε γειτονικούς νομούς. Δεν υπάρχει καμία αρνητική κατάσταση προς το παρόν. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις». 

Λέκκας: «Η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει με σεισμό ανά πάσα στιγμή»

Νωρίτερα για τον σοβαρό κίνδυνο μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη είχε μιλήσει ο Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ. 

Η πρόβλεψη του για έναν ενδεχόμενο σεισμό έγινε με αφορμή τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στην Κωνσταντινούπολη και προειδοποιούν για τσουνάμι. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας νωρίτερα σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ, «μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων». Επίσης ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός για όσους ζουν στην ελληνική επικράτεια υποστηρίζοντας πως «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη». 

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια» σημείωσε επίσης, ενώ στη συνέχεια εξήγησε πως «έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς».  

«Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις», συμπλήρωσε ο κος. Λέκκας. 

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ