Λέκκας: «Η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει με σεισμό ανά πάσα στιγμή»

Λέκκας: «Η Κωνσταντινούπολη κινδυνεύει με σεισμό ανά πάσα στιγμή» Facebook Twitter
Φωτ.: Eurokinissi
0

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη σύμφωνα με τον Ευθύμιο Λέκκα, καθηγητή Γεωλογίας και Φυσικών καταστροφών και πρόεδρο του ΟΑΣΠ. 

Η πρόβλεψη του για έναν ενδεχόμενο σεισμό έγινε με αφορμή τις προειδοποιητικές πινακίδες που έχουν τοποθετηθεί στην Κωνσταντινούπολη και προειδοποιούν για τσουνάμι. Όπως ανέφερε ο κ. Λέκκας νωρίτερα σήμερα σε εκπομπή της ΕΡΤ, «μόνο το 1/3 των κτιρίων δεν έχει μεγάλη τρωτότητα στην πόλη των 20 εκατ. κατοίκων». Επίσης ο καθηγητής ήταν καθησυχαστικός για όσους ζουν στην ελληνική επικράτεια υποστηρίζοντας πως «δεν σημαίνει ότι κάθε σεισμός που γίνεται στην Τουρκία επηρεάζει τον ελληνικό χώρο. Εάν δεν γίνει πρώτα ο σεισμός κάθε συσχέτιση είναι λανθασμένη». 

«Δεν ξέρουμε εάν θα εκδηλωθεί άμεσα, μπορεί και σε πέντε χρόνια» σημείωσε επίσης, ενώ στη συνέχεια εξήγησε πως «έχουμε να κάνουμε με ένα τεράστιο ρήγμα, το ρήγμα της Ανατολίας, το οποίο έχει ένα μήκος της τάξεως των 1.500 χιλιομέτρων από την Κασπία μέχρι το Αιγαίο, χωρίζεται σε 13 μεγάλα κομμάτια, τα 12 κομμάτια έχουν σπάσει και έχουν δώσει μεγάλους σεισμούς».  

«Το τελευταίο κομμάτι που αναμένεται να σπάσει είναι αυτό που είναι νότια της Κωνσταντινούπολης, στον κόλπο του Μαρμαρά. Διαπιστώθηκε ότι έπρεπε ήδη να έχει γίνει ένας σεισμός μέχρι το 2020, όμως δεν έγινε ο σεισμός αυτός. Όσο περνάει ο χρόνος οι πιθανότητες αυξάνουν και αυξάνει και η πιθανότητα να έχουμε μεγαλύτερο μέγεθος γιατί συσσωρεύονται οι τάσεις», συμπλήρωσε ο κος. Λέκκας. 

Παράλληλα, ο καθηγητής Γεωλογίας εξήγησε ότι τα προληπτικά μέτρα που λαμβάνουν στην Τουρκία έχουν να κάνουν με την ανησυχία που προκαλεί η τρωτότητα των κτηρίων. «Μόνο το 1/3 των κτιρίων έχουν αντισεισμική θωράκιση», είπε χαρακτηριστικά.  Τέλος, αναφορικά με τον κίνδυνο για τσουνάμι που οδήγησε την Τουρκία να τοποθετήσει τις πινακίδες ο κ.Λέκκας τόνισε πως «υπάρχει κίνδυνος για τσουνάμι, γιατί το ρήγμα είναι πολύ μεγάλο γύρω στα 60 χιλιόμετρα και ο κόλπος του Μαρμαρά είναι ένας κλειστός κόλπος και έχουμε ανακλάσεις θαλάσσιων κυμάτων και μπορεί να δημιουργηθεί τσουνάμι της τάξης των 10 μέτρων».

Με πληροφορίες από ΕΡΤ 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Διεθνή / «Νομίζεις ότι είσαι ο ίδιος ο διάβολος;» - Στο φως εκατοντάδες αποχαρακτηρισμένα αρχεία του Τζέφρι Έπσταϊν

Η δημοσιοποίηση των αρχείων στα social media και στην παγκόσμια δημοσιογραφία δείχνει ότι το θέμα δεν πρόκειται να «σβήσει» σύντομα, και οι αντιδράσεις, πολιτικές και κοινωνικές, αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες εβδομάδες
THE LIFO TEAM
Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Διεθνή / Πρίγκιπας Άντριου: Το χυδαίο σχόλιο της Σάρα Φέργκιουσον για την κόρη τους σε email με τον Έπσταϊν

Τα νέα έγγραφα που ήρθαν στη δημοσιότητα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων email μεταξύ του πρίγκιπα Άντριου και του Τζέφρι Έπσταϊν, που δείχνουν τη στενή και συχνή επικοινωνία τους ακόμα και μετά την καταδίκη του δεύτερου, αλλά και φωτογραφίες του αδελφού του βασιλιά Καρόλου σε διάφορες περιστάσεις
THE LIFO TEAM