Τουρκία: Σε τροχιά ο πρώτος εγχώριας παραγωγής τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος

Τουρκία: Σε τροχιά ο πρώτος εγχώριας παραγωγής τηλεπικοινωνιακός δορυφόρος Facebook Twitter
Φωτ.: Χ/SpaceX
0

Η Τουρκία έθεσε σε τροχιά τον πρώτο εγχώριας παραγωγής τηλεπικοινωνιακό δορυφόρο της, τον Turksat 6A, σε μια κίνηση για την οποία η Άγκυρα λέει πως θα διευρύνει τη δορυφορική κάλυψη της χώρας και θα καλύψει τις ανάγκες της για τηλεοπτικές μεταδόσεις. 

Ένας πύραυλος SpaceX Falcon 9 μετέφερε στο διάστημα το δορυφόρο από το Συγκρότημα Διαστημικών Εκτοξεύσεων 40 (SLC-40) στη Βάση της Διαστημικής Δύναμης των ΗΠΑ στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα. 

Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε πως η σημερινή εκτόξευση σηματοδοτεί την έναρξη μιας «νέας φάσης» για την Τουρκία στην παραγωγή δορυφόρων. «Ως Τουρκία, παράγουμε πάνω από το 81% των υποσυστημάτων, των επίγειων δορυφορικών σταθμών και των λογισμικών στο πρόγραμμα 6Α, το οποίο είναι μεγάλης σημασίας για το μέλλον της χώρας μας στο διάστημα με εθνικούς πόρους», δήλωσε. 

Ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Αμπντουλκαντίρ Ουράλογλου, δήλωσε πως το πρώτο σήμα από τον Turksat 6A ελήφθη 67 λεπτά μετά την εκτόξευσή του, όπως είχε σχεδιαστεί, προσθέτοντας πως, χάρη στο δορυφόρο αυτό, η Τουρκία θα μπορεί να καλύπτει πλέον 5 δισεκατομμύρια ανθρώπους. «Ανεβάσαμε τις επικοινωνίες μας, τις τηλεοπτικές εκπομπές μας σε ένα ασφαλέστερο, καλύτερο επίπεδο», δήλωσε προσθέτοντας πως ο Tourksat 6A θα επιτρέψει τώρα στην Τουρκία να φθάνει και στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την Ταϊλάνδη. 

Η Τουρκία είχε θέσει και προηγουμένως δορυφόρους σε τροχιά χρησιμοποιώντας πυραύλους της SpaceX. Ο Ουράλογλου δήλωσε πως ο Turksat 6A είναι το αποτέλεσμα 10ετούς προσπάθειας για την εγχώρια παραγωγή ενός δορυφόρου, προσθέτοντας πως η Τουρκία είναι μία από τις 11 χώρες που έχουν κάνει κάτι τέτοιο. 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ξανανοίγει τη συζήτηση για τα όρια της πολιτισμικής ουδετερότητας

Διεθνή / Η επιστροφή της Ρωσίας στη Venice Biennale ανοίγει νέο κύκλο αντιδράσεων

Η απόφαση της Venice Biennale να συμπεριλάβει ξανά τη Ρωσία στις εθνικές συμμετοχές του 2026 άνοιξε νέο κύκλο αντιδράσεων από το Κίεβο, από Ευρωπαίους πολιτικούς και από τον διεθνή καλλιτεχνικό χώρο.
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΚΙΝΑ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ για Στενά του Ορμούζ: «Είναι τιμή μου να τα κρατήσω ανοιχτά για την Κίνα και άλλες χώρες»

Οι ΗΠΑ θα άρουν επίσης όλες τις κυρώσεις που σχετίζονται με το πετρέλαιο σε ορισμένες χώρες, σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις τιμές της ενέργειας εν μέσω της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Τραμπ
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν: «Είναι μια βραχυπρόθεσμη εκδρομή, ο κόσμος μας σέβεται περισσότερο από ποτέ»

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά και αποφασιστικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα
THE LIFO TEAM