Τουρκία: «Κυνήγι» αδέσποτων σκύλων, με εντολή Ερντογάν- Διαμαρτύρονται οι φιλόζωοι

Τουρκία: «Κυνήγι» αδέσποτων σκύλων, με εντολή Ερντογάν- Διαμαρτύρονται οι φιλόζωοι Facebook Twitter
Φωτογραφία αρχείου EPA
0

Στο στόχαστρο των αρχών έχουν μπει οι αδέσποτοι σκύλοι στην Τουρκία, με εντολή του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απόφαση που προκαλεί έντονες αντιδράσεις των φιλόζωων. 

Στις 25 Δεκεμβρίου ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στους δήμους να πιάνουν τους «επικίνδυνους» αδέσποτους σκύλους και να τους τοποθετούν σε καταφύγια. Οι δηλώσεις του έγιναν έπειτα από επίθεση δύο πιτ μπουλ σε τετράχρονο παιδί, στην επαρχία Αντέπ. 

Όμως, σημειώνει η τουρκική ιστοσελίδα Duvar, ο Ερντογάν εκμεταλλεύτηκε αυτό το περιστατικό για να ζητήσει να φύγουν τα ζώα από τους δρόμους. Μετά την εντολή του, οι αρχές σε όλη τη χώρα άρχισαν να πιάνουν σκύλους και να τους μεταφέρουν σε καταφύγια. 

Οι ενέργειες αυτές προκαλούν την έντονη αντίδραση των φιλόζωων. Την Κυριακή στην Άγκυρα έγινε συγκέντρωση διαμαρτυρίας από περίπου 250 μέλη οργανώσεων, που απαίτησαν την προστασία των αδέσποτων σκύλων. Οι δήμοι συλλέγουν δεκάδες χιλιάδες σκύλους, παρότι τα καταφύγια ζώων τους δεν μπορούν να φιλοξενήσουν πάνω από 300-400, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές. 

«Πού μεταφέρονται αυτά τα ζώα;», δήλωσε ο Χαϊντάρ Οζκάν, επικεφαλής της Συνομοσπονδίας για τα Δικαιώματα των Ζώων, κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας. Συμπλήρωσε ότι οι 1.200 από τους 1.389 δήμους δεν έχουν καταφύγια ζώων και οι εγκαταστάσεις που υπάρχουν είναι σαν «στρατόπεδα θανάτου». Μάλιστα, επεσήμανε ότι δεν γίνονται στειρώσεις ούτε θεραπείες σε αυτά τα καταφύγια και ζήτησε να απαγορευθεί αυστηρά η πώληση ζώων σε pet shop και στο διαδίκτυο. 

Σε ισχύ νόμος για «επικίνδυνες» ράτσες 

Στο μεταξύ, στις 14 Ιανουαρίου έληξε η προθεσμία που είχαν οι ιδιοκτήτες σκύλων ράτσας που έχουν χαρακτηριστεί «επικίνδυνες» από τις τουρκικές αρχές, προκειμένου να δηλώσουν τα ζώα, σύμφωνα με νόμο που υιοθετήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. 

Τα νέα μέτρα αφορούν ράτσες σκύλων όπως πιτ μπουλ, Τόσα, Ντόγκο Αρτζεντίνο, Φίλα Μπραζιλέιρο, αμερικανικό σταφορντσάιρ τεριέ. Οι ιδιοκτήτες αυτών των σκύλων είχαν προθεσμία έως τις 14 Ιανουαρίου να δηλώσουν τα κατοικίδια τους, να τους τοποθετήσουν τσιπ και να τα στειρώσουν. Ο νόμος προβλέπει επιβολή προστίμου σε όσους δεν το πράξουν αυτό, ενώ θα τους πάρουν τον σκύλο, ενώ πρόστιμο θα επιβάλλεται και σε εκείνους που εγκαταλείπουν τα ζώα. Επίσης, οι ιδιοκτήτες των σκύλων πρέπει να βγάζουν τα ζώα τους πάντα με λουρί και να τους φορούν φίμωτρο. 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας την περασμένη Παρασκευή, δηλώθηκαν 20.843 «επικίνδυνοι» σκύλοι σε όλη την Τουρκία. Οι αρχές της Κωνσταντινούπολης ανακοίνωσαν ότι είχαν δηλωθεί 4.858 σκύλοι από τις ράτσες που χαρακτηρίστηκαν «επικίνδυνες», στη Σμύρνη είχαν καταγραφεί 2.541 και στην Άγκυρα περίπου 2.000. 

Όμως, υπάρχουν αρκετές αναφορές ότι το προηγούμενο διάστημα αυξήθηκαν οι εγκαταλείψεις σκύλων. Στην Κωνσταντινούπολη, η Νιλγκούλ Σαγιάρ επικεφαλής τοπικής οργάνωσης φιλόζωων, έλεγε στις 31 Δεκεμβρίου στο ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA ότι είχαν αυξηθεί οι εγκαταλείψεις, ενώ πλησίαζε η εκπνοή της προθεσμίας. «Εγώ και άλλα μέλη οργανώσεων συνηθίζαμε να βρίσκουμε αδέσποτα ζώα και πριν εδώ κοντά, αλλά αυτό τον μήνα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο», δήλωνε. 
 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ