Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε απόστρατους για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016

Τουρκία: Ισόβια σε πρώην στρατιωτικούς για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Tουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τέσσερις πρώην στρατιωτικούς σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι άνδρες ήταν ήδη υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας δίκης με 497 υπόπτους στην Άγκυρα, όπου εξετάστηκαν μεταξύ άλλων οι ενέργειες των προεδρικών φρουρών κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, η οποία περιελάβανε και επιδρομή στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Ο δικαστής καταδίκασε τον πρώην συνταγματάρχη Umit Gencer σε ισόβια κάθειρξη για «παραβίαση της συνταγματικής τάξης» αφού ανάγκασε τον τηλεοπτικό οργανισμό TRT να διαβάσει τη «δήλωση πραξικοπήματος».

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στον πρώην συνταγματάρχη Fedakar Akca ποινή ισόβιας κάθειρξης, επειδή ήταν επικεφαλής της ομάδας που έφτασε στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού, ανέφερε το Anadolu.

Στην Τουρκία η ισόβια ποινή έχει αυστηρότερους όρους κράτησης και αντικατέστησε τη θανατική ποινή μετά την κατάργησή της το 2004.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα άφησε πίσω του 248 νεκρούς, εκτός από τους 24 πραξικοπηματίες, που δολοφονήθηκαν την ίδια βραδιά.

Η Τουρκία κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, έναν ισχυρισμό που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί για φερόμενους δεσμούς με τον Γκιουλέν από το 2016 ενώ οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Περισσότερα από 100.000 άτομα έχουν απολυθεί ή ανασταλεί από την εργασία τους στο δημόσιο τομέα με παρόμοιες αιτιολογίες.

Με πληροφορίες του Anadolu/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Διεθνή / Η αμερικανική Nvidia πήρε το «πράσινο φως» για πωλήσεις τσιπ στην Κίνα

Μετά τη συνάντηση με τον Τραμπ, ο διευθύνων σύμβουλος Jensen Huang κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση των ΗΠΑ να επιτρέψει τις εξαγωγές του H20 - Πιέσεις από την Ουάσινγκτον και εμπορική εκεχειρία με το Πεκίνο στο παρασκήνιο
LIFO NEWSROOM
Γαλλία: Κατάργηση αργιών και «πάγωμα» δημοσίων δαπανών - Οι προτάσεις Μπαϊρού για να μειωθεί το έλλειμμα

Διεθνή / Σκληρά μέτρα στη Γαλλία: Καταργούνται αργίες και «παγώνουν» δημόσιες δαπάνες για να μειωθεί το έλλειμμα

Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2026, που παρουσίασε ο πρωθυπουργός, Φρανσουά Μπαϊρού - Έκανε λόγο για «χρέος που αυξάνεται 5.000 ευρώ το δευτερόλεπτο» και χαρακτήρισε την υπερχρέωση «κατάρα χωρίς διέξοδο»
LIFO NEWSROOM