Τουρκία: Ισόβια κάθειρξη σε απόστρατους για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016

Τουρκία: Ισόβια σε πρώην στρατιωτικούς για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016 Facebook Twitter
EPA/Αρχείο
0

Tουρκικό δικαστήριο καταδίκασε τέσσερις πρώην στρατιωτικούς σε ισόβια κάθειρξη για τον ρόλο που διαδραμάτισαν στην αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Οι άνδρες ήταν ήδη υπό κράτηση στο πλαίσιο μιας δίκης με 497 υπόπτους στην Άγκυρα, όπου εξετάστηκαν μεταξύ άλλων οι ενέργειες των προεδρικών φρουρών κατά τη διάρκεια της απόπειρας πραξικοπήματος, η οποία περιελάβανε και επιδρομή στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό.

Ο δικαστής καταδίκασε τον πρώην συνταγματάρχη Umit Gencer σε ισόβια κάθειρξη για «παραβίαση της συνταγματικής τάξης» αφού ανάγκασε τον τηλεοπτικό οργανισμό TRT να διαβάσει τη «δήλωση πραξικοπήματος».

Το δικαστήριο επέβαλε επίσης στον πρώην συνταγματάρχη Fedakar Akca ποινή ισόβιας κάθειρξης, επειδή ήταν επικεφαλής της ομάδας που έφτασε στην έδρα του γενικού επιτελείου στρατού, ανέφερε το Anadolu.

Στην Τουρκία η ισόβια ποινή έχει αυστηρότερους όρους κράτησης και αντικατέστησε τη θανατική ποινή μετά την κατάργησή της το 2004.

Το αποτυχημένο πραξικόπημα άφησε πίσω του 248 νεκρούς, εκτός από τους 24 πραξικοπηματίες, που δολοφονήθηκαν την ίδια βραδιά.

Η Τουρκία κατηγορεί τον αυτοεξόριστο στις ΗΠΑ, ιεροκήρυκα, Φετουλάχ Γκιουλέν και το δίκτυό του ότι κρύβεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα, έναν ισχυρισμό που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν συλληφθεί για φερόμενους δεσμούς με τον Γκιουλέν από το 2016 ενώ οι αστυνομικές επιχειρήσεις συνεχίζονται μέχρι σήμερα.

Περισσότερα από 100.000 άτομα έχουν απολυθεί ή ανασταλεί από την εργασία τους στο δημόσιο τομέα με παρόμοιες αιτιολογίες.

Με πληροφορίες του Anadolu/AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΗΠΑ ΠΡΟΕΔΡΙΚΗ ΧΑΡΗ

Διεθνή / Τραμπ: «Θα δώσω χάρη σε όλους» – Σενάρια για μαζικές απονομές στο τέλος της θητείας

O Τραμπ έχει ήδη δώσει χάρη ή ελαφρύνσεις ποινών σε περίπου 1.500 συμμετέχοντες στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, ακόμη και σε άτομα που κατηγορήθηκαν για επιθέσεις κατά αστυνομικών
THE LIFO TEAM
ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Πώς ζει χωρίς μισθό – Από πού προέρχεται η εκατομμυρίων περιουσία του

Ως επικεφαλής της βρετανικής μοναρχίας συγκαταλέγεται στους πλουσιότερους ανθρώπους της Βρετανίας, με την περιουσία του να εκτιμάται περίπου στα 860 εκατομμύρια δολάρια
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΕΚΛΟΓΕΣ ΟΡΜΠΑΝ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Κρίσιμες εκλογές στην Ουγγαρία: Όρμπαν vs Μαγιάρ - Τέλος εποχής ή 5η θητεία για τον σύμμαχο του Τραμπ;

Οι Ούγγροι άρχισαν σήμερα να ψηφίζουν στις βουλευτικές εκλογές οι οποίες μπορεί να τερματίσουν την επί 16 χρόνια διακυβέρνηση της Ουγγαρίας από τον Βίκτορ Όρμπαν ή να τον διατηρήσουν για μια πέμπτη θητεία στην εξουσία
THE LIFO TEAM
ΟΥΓΓΑΡΙΑ ΟΡΜΠΑΝ ΠΕΤΕΡ ΜΑΓΙΑΡ

Διεθνή / Ουγγαρία: 100.000 νέοι σε συναυλία-κάλεσμα για την απομάκρυνση του Όρμπαν

Το πλήθος φώναζε αντικυβερνητικά συνθήματα, όπως το«Ρώσοι, φύγετε!», ένα σύνθημα από την εξέγερση του 1956 που επανέρχεται στο προσκήνιο καθώς ο Όρμπαν έχει ενισχύσει τις σχέσεις του με τη Μόσχα.
THE LIFO TEAM
ΝΗΣΙΑ ΤΣΑΓΚΟΣ ΗΠΑ ΒΡΕΤΑΝΙΑ

Διεθνή / Οι ΗΠΑ βάζουν «φρένο» στη συμφωνία για την παραχώρηση των νήσων Τσάγκος

Αν και ο Ντόναλντ Τραμπ αρχικά είχε χαρακτηρίσει τη συμφωνία ως «την καλύτερη δυνατή επιλογή», στη συνέχεια προειδοποίησε ότι το Λονδίνο κάνει «μεγάλο λάθος» παραχωρώντας τα νησιά
THE LIFO TEAM