Έμμεση προειδοποίηση προς την Αθήνα έστειλε χθες η Άγκυρα, για το θέμα των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν άσυλο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016. 

 

«Είναι απαράδεκτο ορισμένες χώρες να αποφεύγουν την έκδοση φυγόδικων μελών τρομοκρατικών οργανώσεων. Η έκδοση τους απαιτείται από το διεθνές δίκαιο και τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να κατονομάζεται η Ελλάδα. 

 

Στη χθεσινή ανακοίνωσή του, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτήρισε «τρομοκράτες και πραξικοπηματίες» τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, επαναλαμβάνοντας παράλληλα τις πάγιες τουρκικές θέσεις για την Κύπρο, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. 

 

Στο ανακοινωθέν, το Συμβούλιο απαριθμεί τις απειλές ασφάλειας που αντιμετωπίζει η Τουρκία, κάνοντας αναφορά στα βήματα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση τους

 

Η Τουρκία, δηλώνει έτοιμη να «ξεριζώσει» την τρομοκρατία στη Βόρεια Συρία, εννοώντας τις κουρδικές δυνάμεις στη γειτονική χώρα. Με αυτόν τον τρόπο χιλιάδες πρόσφυγες θα καταφέρουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, σημειώνει το Συμβούλιο Ασφαλείας. 

 

Παράλληλα προειδοποιεί ότι παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, με γνώμονα τα δικαιώματα της Τουρκίας που προβλέπονται από τις Διεθνείς Συνθήκες σε Κύπρο, Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, λαμβάνοντας όλα τα μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της.