Τουρκία: Επεισόδια σε διαδήλωση στο δάσος Άκμπελεν - Για να σταματήσει η αποψίλωση

Τουρκία: Επεισοδιακές διαδηλώσεις στο δάσος Άκμπελεν - Στόχος να σταματήσει η αποψίλωση Facebook Twitter
Φωτ.: Volkan Giritli / Twitter
0

Για τέταρτη ημέρα συνεχίζονται οι διαδηλώσεις από ακτιβιστές περιβαλλοντικών οργανώσεων στον νομό Μούγλων στην Τουρκία.

Στόχος των διαδηλωτών είναι να σταματήσει η σχεδιαζόμενη αποψίλωση του δάσους Άκμπελεν με σκοπό να επεκταθεί ανθρακωρυχείο στην περιοχή. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις με τεθωρακισμένα οχήματα αναπτύχθηκαν στην περιοχή προκειμένου να εμποδίσουν τη συγκέντρωση διαδηλωτών στο δάσος. Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές καταγγέλλουν ότι η αστυνομία χρησιμοποίησε υδροβόλα οχήματα και δακρυγόνα για να διαλύσει το πλήθος.

«Ορισμένοι ακτιβιστές διακομίστηκαν σε νοσοκομείο. Η γιαγιά μου λιποθύμησε στη διάρκεια επεισοδίων με αστυνομικούς. Δεν θα καμφθεί η αντίστασή μας», είπε η Έσρα Ισίκ στο πρακτορείο Reuters.

Αντιπροσωπεία της τουρκικής αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP) Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, αναμένεται να μεταβεί αύριο Παρασκευή στην περιοχή προκειμένου να εκφράσει την αλληλεγγύη της στους διαδηλωτές.

Διαδηλώσεις έξω από το δικαστήριο των Μούγλων

Διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν νωρίτερα σήμερα έξω από δικαστήριο των Μούγλων, υψώνοντας πανό που έγραφε: «Δικαιοσύνη για το Άκμπελεν». Ο δικηγόρος Αρμάν Ατιλγκάν είπε ότι τις προηγούμενες ημέρες συνελήφθησαν 14 ακτιβιστές για «αντίσταση κατά της αρχής».

Υπενθυμίζεται πως το 2020 το υπουργείο Γεωργίας και Δασών έδωσε άδεια στην τουρκική εταιρία YK Energy να επεκτείνει το ανθρακωρυχείο σε 780 στρέμματα του δάσους Άκμπελεν. Κάτοικοι της γύρω περιοχής προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει εκδοθεί ετυμηγορία.

Τα τελευταία 35 χρόνια, οκτώ χωριά του νομού Μούγλων αφανίστηκαν και τη θέση τους πήραν ανθρακωρυχεία, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Climate Action Network.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-Anadolu

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΛΕΥΚΟΣ ΟΙΚΟΣ ΑΙΘΟΥΣΑ ΧΟΡΟΥ

Διεθνή / Η χρηματοδότηση για την αίθουσα χορού των 400 εκατ. δολαρίων του Τραμπ κινδυνεύει έπειτα από απόφαση της Γερουσίας

Οι Δημοκρατικοί έχουν χαρακτηρίσει την αίθουσα χορού ακριβή και περιττή πολυτέλεια, σε μια περίοδο που οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν αυξανόμενο κόστος ζωής, όπως οι υψηλότερες τιμές καυσίμων
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΤΖΟ ΜΠΑΙΝΤΕΝ ΕΦΟΡΙΑ

Διεθνή / ABC News: Η κυβέρνηση Τραμπ πρόκειται να συγκροτήσει «Επιτροπή Αλήθειας και Δικαιοσύνης» για την αποζημίωση των συμμάχων του

Οι αποζημιώσεις αφορούν άτομα που δήλωσαν θύματα κυβερνητικής «εργαλειοποίησης» των κρατικών μηχανισμών κατά την διακυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Τα 20 χρόνια είναι αρκετά» – Ο Τραμπ θέτει όριο στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι μια αναστολή 20 ετών στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν θα ήταν αρκετή για μια συμφωνία, σηματοδοτώντας πιθανή μετατόπιση στη στάση του απέναντι στην Τεχεράνη
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: «Ο πόλεμος στο Ιράν αφορά και την Ευρώπη» εξηγεί πρώην σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ

Προειδοποίησε ότι η Ευρώπη δεν δείχνει την απαραίτητη σοβαρότητα απέναντι ούτε στην Κίνα, συνδέοντας τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή με τη ρωσοκινεζική συνεργασία και τόνισε ότι οι μεγάλες κρίσεις είναι πλέον αλληλένδετες, κάτι που η Ευρώπη εξακολουθεί να υποτιμά
THE LIFO TEAM