Τουρκία: Δύο φορές διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, ενώ βυθίζεται η λίρα

Τουρκία: Δύο φορές διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο, ενώ βυθίζεται η λίρα Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Δύο φορές διακόπηκαν οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ύστερα από την ισχυρή πτώση του βασικού δείκτη, λόγω της βουτιάς της τουρκικής λίρας που προκάλεσε η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη της Τουρκίας.

Αρχικά οι συναλλαγές ανεστάλησαν για 35 λεπτά για να συνεχίσουν στις 9:30 ώρα Ελλάδας, αφότου ο γενικός δείκτης είχε καταγράψει πτώση 6,65%. Όμως, οι συναλλαγές αποκαταστάθηκαν μόνο για 8 λεπτά, αφού διεκόπησαν εκ νέου, ύστερα από νέα πτώση του γενικού δείκτη κατά 7%.Οι διακοπές έγιναν καθώς ενεργοποιήθηκε ο μηχανισμός που προβλέπει τέτοια κίνηση, σε περίπτωση ισχυρών διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών. Όλα αυτά ενώ καταρρέει η τουρκική λίρα, καθώς οι αγορές αντιδρούν στην απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καρατομήσει έναν ακόμη διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας.Η τουρκική λίρα σημείωσε βουτιά 14,8% έναντι του δολαρίου νωρίς σήμερα στις αγορές, που ανησυχούν για την απόφαση του Τούρκου προέδρου να αντικαταστήσει τον Νατζί Αγκμπάλ μετά την αύξηση του βασικού επιτοκίου.

 

Αναλυτές είχαν προειδοποιήσει για την «άσχημη» αντίδραση των αγορών μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Ερντογάν. Τώρα, εκφράζονται φόβοι για την επιβολή capital controls στην Τουρκία.

 

«Τα αποθέματα της χώρας είναι ήδη χαμηλά και μπορεί να βρεθεί στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αναγκαστεί να επιβάλει capital controls, αν η διαρροή κεφαλαίων- εγχώριων ή ξένων- γίνει ένα ολοένα πιο έντονο πρόβλημα», ανέφερε ο Στιν Γιάκομπσεν, της Saxo.

 

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Λουτφί Ελβάν επιχείρησε το πρωί να καθησυχάσει αυτές τις ανησυχίες. «Η Τουρκία θα παραμείνει στις ελεύθερες αγορές και θα συνεχιστεί το ελεύθερο καθεστώς συναλλαγών», δήλωσε. «Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε δημοσιονομικές πολιτικές για την υποστήριξη της σταθερότητας των τιμών», συμπλήρωσε.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ