Ο Ερντογάν καρατόμησε έναν ακόμη διοικητή της κεντρικής Τράπεζας- Τον είχε διορίσει τον Νοέμβριο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρετά Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν καρατόμησε τον διοικητή της κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας, για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες.

 

Ο Νάτζι Αγκμπάλ, πρώην υπουργός Οικονομικών, απομακρύνθηκε από τη θέση του και αντικαταστάθηκε από τον Σαχάπ Καβτζίογλου. Ο τελευταίος είναι πρώην βουλευτής του κόμματος του Ερντογάν και οικονομολόγος, επικριτής των υψηλών επιτοκίων, όπως και ο Τούρκος πρόεδρος.

 

Η καρατόμηση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας ανακοινώθηκε την επομένη της αύξησης του βασικού επιτοκίου στο 19%, για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, κίνηση που επικρότησαν οι αναλυτές.

 

Ο Καβτζίογλου γίνεται ο τέταρτος διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας από το 2019. Όπως και ο Αγκμπάλ- που είχε αναλάβει μόλις τον Νοέμβριο- και οι δύο προκάτοχοί του καρατομήθηκαν πριν από την ολοκλήρωση της τετραετούς θητείας τους.

 

Μετά τον διορισμό του Αγκμπάλ η τουρκική λίρα είχε ανακτήσει περίπου το 15% της συναλλαγματικής αξίας της έναντι του δολαρίου. Αλλά κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του, ο Ερντογάν δημόσια δήλωνε την προτίμησή του στα χαμηλά επιτόκια, αφήνοντας ελάχιστο περιθώριο για ελιγμούς στον πρώην, πλέον, κεντρικό τραπεζίτη.

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΤΡΑΜΠ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ

Διεθνή / «Το φαγητό δεν φτάνει ούτε για τον μήνα»: Οι Αμερικανοί προετοιμάζονται για τις περικοπές του Τραμπ

«Αν δεν προσέξουμε, ο κόσμος θα αναστατωθεί» λέει Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, εκτιμώτας πως οι περικοπές αυτές θα μπορούσαν να κοστίσουν στο κόμμα την πλειοψηφία του στο Κογκρέσο
LIFO NEWSROOM
Ο Τραμπ τα βάζει (ξανά) με το CNN και απαιτεί την απόλυση δημοσιογράφου για ρεπορτάζ σχετικό με το Ιράν

Διεθνή / Ο Τραμπ τα βάζει (ξανά) με το CNN και απαιτεί την απόλυση δημοσιογράφου για ρεπορτάζ σχετικό με το Ιράν

«Την παρακολούθησα τρεις μέρες να μεταδίδει Fake News. Πρέπει ΑΜΕΣΩΣ να την επιπλήξουν και μετά να την πετάξουν έξω ‘σαν σκυλί’», έγραψε ο Τραμπ στο Truth Social
LIFO NEWSROOM
Ιαπωνία: Συνελήφθησαν δάσκαλοι δημοτικού που μοιράζονταν άσεμνες φωτογραφίες μαθητριών

Διεθνή / Ιαπωνία: Δάσκαλοι δημοτικού τράβηξαν και μοίρασαν άσεμνες φωτογραφίες μαθητριών τους

Οι άνδρες συνελήφθησαν και κατηγορούνται ότι απαθανάτισαν και κοινοποίησαν σε ομαδική συνομιλία με συναδέλφους φωτογραφίες και βίντεο μαθητριών ακόμη και κάτω των 13 ετών
LIFO NEWSROOM