Νομισματική κρίση στην Τουρκία: Κατρακυλά η λίρα- «Κακή όσο το Brexit» η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη

Τουρκία: Αντιμέτωπη με νομισματική κρίση, κατρακυλά η λίρα- «Κακή όσο το Brexit» η αποπομπή του κεντρικού τραπεζίτη Facebook Twitter
Πηγή φωτό EPA
0

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών επιβεβαιώνονται: η τουρκική λίρα βυθίζεται, καθώς οι αγορές αντιδρούν στην αιφνιδιαστική απόφαση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καρατομήσει τον κεντρικό τραπεζίτη της Τουρκίας.

 

Η τουρκική λίρα καταγράφει απώλειες σχεδόν 12% σε σύγκριση με την Παρασκευή και η ισοτιμία έφτασε στις 8,12 λίρες το δολάριο. Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης διέκοψε το πρωί της Δευτέρας τις συναλλαγές για περίπου μισή ώρα, αφού ο βασικός δείκτης του είχε σημειώσει πτώση κατά 6,65%. Η διακοπή προβλέπεται σε περίπτωση ισχυρών διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών.

 

Η απόφαση του Ερντογάν τα ξημερώματα της Τουρκίας να καρατομήσει τον Νατζί Αγκμπάλ αιφνιδίασε μεν τους επενδυτές, αλλά οι συνέπειές της είχαν ήδη προβλεφθεί.

 

Αναλυτές προειδοποιούσαν πριν από το άνοιγμα των αγορών για «άσχημη αντίδραση», ενώ προβλέπουν ότι η τουρκική λίρα μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κατά 15%. Μάλιστα, ένας αναλυτής χαρακτήρισε την απόφαση του Ερντογάν «τόσο κακή όσο και το Brexit».

 

Ο Γουίν Τιν, επικεφαλής της στρατηγικής συναλλάγματος στην Brown Brothers Harriman προειδοποίησε ότι το νόμισμα μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και κάτω από το ιστορικό χαμηλό.

 

«Το σοκ της απόλυσης του διοικητή της κεντρικής τράπεζας μπορεί να επιφέρει ένα θανάσιμο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Τουρκία», προειδοποίησε.

 

Τα ξημερώματα του Σαββάτου ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν καρατόμησε τον Νατζί Αγκμπάλ, στον απόηχο της αύξησης των επιτοκίων που είχε αποφασίσει ο τελευταίος. Ο Αγκμπάλ είχε αναλάβει μόλις τον Νοέμβριο και είχε κερδίσει τα εύσημα από αναλυτές για τις επιλογές του, ενώ κατά τη διάρκεια της σύντομης θητείας του η τουρκική λίρα ανέκαμψε κατά 15% μετά το ιστορικό χαμηλό στο οποίο είχε βρεθεί.

 

Όμως, ο Ερντογάν πάει κόντρα στις ορθόδοξες οικονομικές πολιτικές και επανειλημμένα έχει εκφράσει την αντίθεσή του στη χρήση των επιτοκίων ως μέσο για τον έλεγχο του πληθωρισμού. Έτσι, απέλυσε τον τρίτο κεντρικό τραπεζίτη τα τελευταία δύο χρόνια.



Στη θέση του Αγκμπάλ έβαλε τον Σαχάπ Καβτζίογλου, πρώην βουλευτή του AKP, ο οποίος αναμένεται ότι θα ανατρέψει τις αποφάσεις του προκατόχου του για τα επιτόκια.

 

«Αυτή η απόφαση είναι σχεδόν όσο κακή όσο και το Brexit, με την έννοια ότι είναι η χειρότερη απόφαση δημόσιας πολιτικής που μπορώ να θυμηθώ στην ιστορία μιας χώρας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τιμ Ας, αναλυτής της Bluebay Asset Management, αναφερόμενος στην καρατόμηση του κεντρικού τραπεζίτη και προέβλεψε άσχημη αντίδραση των αγορών.

 

«Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση για μία ακόμη φορά θα προσπαθήσει να τονώσει την οικονομία με πολιτική χαμηλών επιτοκίων», δήλωσε η Σέλβα Ντεμιράλπ διευθύντρια του TUSIAD Economic Research Forum στην Κωνσταντινούπολη.

 

«Μια τέτοια προτεραιότητα έχει υψηλή πιθανότητα να γυρίσει μπούμερανγκ, προκαλώντας τρομερές πιέσεις στη λίρα και συρρικνώνοντας την οικονομία ακόμη περισσότερο», προειδοποίησε η ίδια.

 

Με πληροφορίες από Guardian, CNN, ΑΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Διεθνή / Αίμα και λιμός στη Γάζα: 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα - Διάσημοι και ακτιβιστές στη «νηοπομπή της Αντοχής»

Τουλάχιστον 30 νεκροί από ισραηλινά πλήγματα στη Γάζα, ενώ η Γκρέτα Τούνμπεργκ και δεκάδες διεθνείς προσωπικότητες ξεκινούν τη μεγαλύτερη ανθρωπιστική νηοπομπή για να σπάσουν τον αποκλεισμό
LIFO NEWSROOM
kamila-sexoualiki epithesi

Διεθνή / Όταν η βασίλισσα Καμίλα αντιμετώπισε σεξουαλική επίθεση ως μαθήτρια: «Τον χτύπησα με το παπούτσι στο ευαίσθητο σημείο»

Στο βιβλίο "Power and the Palace" αναφέρεται πως η βασίλισσα αποκάλυψε το γεγονός στον Μπόρις Τζόνσον κατά τη θητεία του ως δήμαρχος του Λονδίνου
LIFO NEWSROOM
Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Διεθνή / Οι ΗΠΑ αναστέλλουν τις βίζες για σχεδόν όλους όσοι έχουν παλαιστινιακά διαβατήρια

Οι ΗΠΑ εμποδίζουν Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν στην αμερικανική επικράτεια για ιατρική περίθαλψη, σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ή επιχειρηματικούς σκοπούς
LIFO NEWSROOM
Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

Διεθνή / Από τη Βαρκελώνη για τη Γάζα: Αναχώρησε ο στολίσκος αλληλεγγύης «Global Sumud Flotilla» με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

«Είναι η μεγαλύτερη αποστολή αλληλεγγύης στην ιστορία» με «περισσότερους ανθρώπους και περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια μέχρι τώρα να φθάσει στη Γάζα»
LIFO NEWSROOM
«ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

Διεθνή / «ΗΠΑ και Ρωσία» θεωρούν πως η Ευρώπη «εμποδίζει παρασκηνιακά» το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία

«Ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστηρίζουν δημόσια την αμερικανική προσπάθεια και επιχειρούν παρασκηνιακά να αναιρέσουν την όποια πρόοδο», σύμφωνα με δημοσίευμα του Axios
LIFO NEWSROOM
Οι εκδόσεις που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Διεθνή / Τα περιοδικά που απευθύνονται στο LGBTQ+ κοινό αντιμετωπίζουν διακρίσεις από τους διαφημιστές, προειδοποιούν οι εκδότες

Η αντι-DEI εκστρατεία στις ΗΠΑ και οι διαφημιστές που αποφεύγουν να συνεργαστούν με τα έντυπα που απευθύνονται στην LGBTQ+ κοινότητα και άλλες μειονότητες
LIFO NEWSROOM
Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διεθνή / Ισπανία: Η στιγμή που ακτιβίστριες ρίχνουν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη της Σαγράδα Φαμίλια

Διαμαρτυρόμενες για την κυβερνητική απραξία απέναντι στις καταστροφικές φωτιές, οι δύο γυναίκες έριξαν την μπογιά στην πρόσοψη του διάσημου καθεδρικού ναού και συνελήφθησαν
LIFO NEWSROOM