Τουρκία: Απαγορεύτηκε φεστιβάλ ταινιών ΛΟΑΤΚΙ+ για «την προστασία της δημόσιας ηθικής»

Τουρκία: Απαγορεύτηκε φεστιβάλ ταινιών ΛΟΑΤΚΙ+ για «την προστασία της δημόσιας ηθικής» Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Ο βαλής (νομάρχης) της Άγκυρας, στην Τουρκία, στις 23 Ιανουαρίου απαγόρευσε το 13ο «Pink Life Queerfest», ένα φεστιβάλ κινηματογράφου ΛΟΑΤΚΙ+ που διοργανώνεται από την Pink Life Association.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε στις 22 Ιανουαρίου με μια τελετή βράβευσης και η τουρκική κυβέρνηση υπό το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απαγόρευσε αρχικά την προβολή ταινιών που είχε προγραμματιστεί για τη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ.

Στην ανακοίνωση που παραδόθηκε στο Pink Life, ανέφερε ότι η Διεύθυνση Νομικών Υποθέσεων του βαλή της Άγκυρας (διορισμένος επίσης από το ισλαμιστικό κόμμα του Ερντογάν) είχε αποφασίσει να απαγορεύσει ολόκληρο το φεστιβάλ από τις 23 Ιανουαρίου. Αυτή τη φορά, η απόφαση απαγόρευσης δημοσιεύτηκε επίσης στον ιστότοπο του Κυβερνήτη.

Η απόφαση ανέφερε ότι «όλες οι δραστηριότητες που σχετίζονται με το φεστιβάλ» απαγορεύτηκαν για «την προστασία της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας, της δημόσιας ηθικής και των δικαιωμάτων και ελευθεριών των άλλων». Η απαγόρευση υποστήριξε περαιτέρω ότι οι εκδηλώσεις του φεστιβάλ «εμφάνισαν στάσεις και συμπεριφορές αντίθετες με τη γενική ηθική, που αφορούσαν ορισμένες κοινωνικές ευαισθησίες και ανησυχίες».

Τουρκία: Απαγορεύτηκε φεστιβάλ ταινιών ΛΟΑΤΚΙ+ για «την προστασία της δημόσιας ηθικής» Facebook Twitter
Η αφίσα της εκδήλωσης φωτ.: Pink Life Association

Το 2017, το Γραφείο του Κυβερνήτη της Άγκυρας επέβαλε γενική απαγόρευση σε όλες τις θεματικές εκδηλώσεις ΛΟΑΤΚΙ+, μια απαγόρευση που άρθηκε μόλις το 2019 μετά από απόφαση του Περιφερειακού Διοικητικού Δικαστηρίου της Άγκυρας. Η απόφαση ανέφερε ότι, λαμβανομένων υπόψη των γεγονότων και των ευαισθησιών που συμβαίνουν στη χώρα και τη γύρω περιοχή, οι εν λόγω δραστηριότητες θα μπορούσαν να υποκινήσουν μίσος και εχθρότητα μεταξύ ομάδων με διαφορετικά χαρακτηριστικά και ευαισθησίες, προκαλώντας ενδεχομένως δημόσια οργή σε ορισμένα τμήματα της κοινωνίας λόγω κοινωνικών ευαισθησιών.

Προτάθηκε επίσης ότι θα μπορούσαν να συμβούν λεκτικές, σωματικές και προκλητικές επιθέσεις μεταξύ ατόμων ή ομάδων που επιθυμούν να οργανώσουν την εκδήλωση και άλλων ομάδων, ότι κακόβουλες ομάδες θα μπορούσαν να διεισδύσουν σε αυτά τα γεγονότα, θέτοντας σαφή και άμεση απειλή για τη δημόσια ασφάλεια. Χρησιμοποιώντας παρόμοιες δικαιολογίες, το Γραφείο του Κυβερνήτη απαγόρευσε επίσης το φεστιβάλ το 2024.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακήρυξε το 2025 ως «Έτος της Οικογένειας» και στόχευσε για άλλη μια φορά την ήδη περιθωριοποιημένη κοινότητα της χώρας σε πολλές ομιλίες του. 

 
Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Διεθνή / Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Χιλιάδες παιδιά στη Γάζα παγιδευμένα σε μια ατελείωτη λίστα αναμονής για ζωή

Το αδιέξοδο αποδίδεται τόσο στους περιορισμούς των ισραηλινών αρχών, που ελέγχουν απόλυτα τις άδειες εξόδου και μπλοκάρουν ιατρικές μεταφορές, όσο και στην απροθυμία πολλών κρατών να δεχθούν ασθενείς
LIFO NEWSROOM
Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

Διεθνή / Ντόναλντ Τραμπ: Υπέγραψε νομοσχέδιο που υποχρεώνει την αποκάλυψη περισσότερων εγγράφων για τον Έπσταϊν

«Ίσως η αλήθεια για αυτούς τους Δημοκρατικούς και τις σχέσεις τους με τον Τζέφρι Έπσταϊν να αποκαλυφθεί σύντομα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτηση του στην πλατφόρμα Truth Social
LIFO NEWSROOM
Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Διεθνή / Γάζα: «Κοιτάξτε μας με έλεος» - Η δραματική έκκληση των Παλαιστινίων υπό τον φόβο του επερχόμενου σκληρού χειμώνα

Πάνω από 2 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στη Γάζα, παρότι επέζησαν του διετούς πολέμου, εξακολουθούν να βρίσκονται αντιμέτωποι με μια ανθρωπιστική κρίση
LIFO NEWSROOM
Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο: «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»

Διεθνή / «Ό,τι δίνεις, παίρνεις»: Ο Λευκός Οίκος υπερασπίζεται το «Quiet piggy» του Τραμπ σε δημοσιογράφο

Όταν η δημοσιογράφος Κάθριν Λούσι ρώτησε τον Τραμπ για τα λεγόμενα αρχεία Έπσταϊν, εκείνος τη διέκοψε απότομα, δείχνοντάς την με το δάχτυλο και λέγοντας: «Quiet — quiet, piggy»
LIFO NEWSROOM
Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Διεθνή / Πίτερ Ηλιάδης: Ο Έλληνας «βασιλιάς» των strip clubs του Λας Βέγκας πέθανε στα 92

Γεννήθηκε το 1933 ως Αριστοτέλης Ηλιάδης στην Αγία Κυριακή Καστοριάς και μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες στα 18 του, φτάνοντας στη Νέα Υόρκη μέσω Έλις Άιλαντ «με ελάχιστα χρήματα»
LIFO NEWSROOM
ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες στον κόσμο έχει βιώσει στη ζωή τους ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Διεθνή / ΠΟΥ: Σχεδόν μία στις τρεις γυναίκες παγκοσμίως έχει βιώσει στη ζωή της ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία

Από τη νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, προκύπτει, μεταξύ άλλων, ότι 263 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιώσει σεξουαλική βία από τρίτο πρόσωπο από την ηλικία των 15 ετών
LIFO NEWSROOM