ΤΙΜΕ: «Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν στο επίκεντρο. Θα μπορούσε όμως μια γυναίκα να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας;»

ΤΙΜΕ: «Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν στο επίκεντρο. Θα μπορούσε όμως μια γυναίκα να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας;» Facebook Twitter
Κιμ Γιο Γιονγκ: Θα μπορούσε μία γυναίκα να κυβερνήσει την Βόρεια Κορέα; (EPA)
0

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες κάνουν λόγο για κακή κατάσταση της υγείας του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν.

Αρκετοί ήταν εκείνοι που μίλησαν ακόμα και για θάνατο. Η μυστικοπάθεια στη διαρροή πληροφοριών φέρνει στο επίκεντρο των συζητήσεων την επόμενη ημέρα στην ηγεσία της Βόρειας Κορέας.

Και εκεί υπάρχει μόνο ένα όνομα: Κιμ Γιο Γιονγκ

Πρόκειται για τη μικρότερη αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, η οποία θεωρείται από πολλούς η πιθανότερη διάδοχος. Αλλά εγείρεται ένα νέο ερώτημα: Θα μπορούσε μία γυναίκα, έστω και αν αυτή είναι η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν, να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας;

Οι παρατηρητές της Βόρειας Κορέας άρχισαν να διερωτώνται πού είναι ο Κιμ Γιονγκ Ουν, όταν στις 15 Απριλίου δεν παρευρέθηκε στους εορτασμούς για τα γενέθλια του παππού του, ιδρυτή της Βόρειας Κορέας, Κιμ Σουνγκ Ιλ.

Από όταν ανέλαβε την ηγεσία το 2011, οπότε και πέθανε ο πατέρας του από καρδιακή προσβολή, δεν είχε χάσει ποτέ τους εορτασμούς.

Η εξαφάνιση έγινε εν μέσω πρόσφατων εκτοξεύσεων πυραύλων και των επανειλημμένων ισχυρισμών του Βορρά ότι δεν υπάρχουν κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα - ένας ισχυρισμός που αμφισβητούν οι διεθνείς εμπειρογνώμονες της υγείας.

Η Νότια Κορέα, από την πλευρά της, έχει πει επανειλημμένα ότι δεν υπάρχει ένδειξη «ασυνήθιστων εξελίξεων» στο Βορρά. Ο Τσουνγκ-ιν Μούν, κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Προέδρου της Νότιας Κορέας, δήλωσε στο CNN ότι ο ηγέτης είναι «ζωντανός και καλά».

Ωστόσο, φαίνεται ότι δεν υπάρχει επίσημο σχέδιο διαδοχής στη Βόρεια Κορέα.

Ο Κιμ από την άλλη είναι περίπου 36 ετών, μανιώδης καπνιστής και ορισμένοι ιατροί τον χαρακτηρίζουν ως παχύσαρκο με ανθυγιεινό τρόπο ζωής.

ΤΙΜΕ: «Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν στο επίκεντρο. Θα μπορούσε όμως μια γυναίκα να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας;» Facebook Twitter

Ποια είναι η Κιμ Γιο Γιονγκ;

 

Η Κιμ Γιο Γιονγκ, ηλικιακά πιστεύεται ότι είναι περίπου 30, ένα από τα πολλά παιδιά του πρώην ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιον Ιλ. Θεωρείται δε, ένα από τα πιο στενά και αξιόπιστα άτομα δίπλα στον Βορειοκορεάτη ηγέτη.

«Είναι ένα πολύ ικανό και υψηλά εξειδικευμένο μέλος της ηγεσίας της Βόρειας Κορέας - και δεν μπορεί να υποτιμηθεί», δήλωσε στο TIME, ο Χάρι Ι. Καζιανής, ανώτερος διευθυντής Κορεατικών Σπουδών στο think tank που εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε κυρίως στην Πιονγιάνγκ, αλλά πιστεύεται ότι έχει περάσει περίπου τέσσερα χρόνια δημοτικού σχολείου στην Ελβετία, σύμφωνα με τον ιστότοπο North Korea Leadership Watch, θυγατρική του 38 North, ενός προγράμματος παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας.

Είναι παντρεμένη με τον Τσο Σονγκ, ο οποίος πιστεύεται ότι είναι ο γιος του Τσο Ράιονγκ Χε, «ενός από τους ισχυρότερους αξιωματούχους στην επίσημη ιεραρχία της Βόρειας Κορέας».

Σε μεγάλο βαθμό παρέμενε άγνωστη στον κόσμο έως ότου φωτογραφήθηκε στην κηδεία του αείμνηστου πατέρα της το 2011. Όμως, απέκτησε διεθνή προσοχή, στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2018 , όπου και παρέστη στην Πιονγκγιανγκ.

Τα φλας των φωτογράφων την εντόπισαν και αργότερα δίπλα στον αδερφό της κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής στο Βιετνάμ με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ τον Φεβρουάριο του 2019.

Επίσημα, η Κιμ Γιο Γιονγκ είναι Αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας στο τμήμα Προπαγάνδας και Αναταραχής. Πρόκειται για το τμήμα που είναι κυρίως υπεύθυνο για τη λογοκρισία στη χώρα. Τον Απρίλιο, διορίστηκε εκ νέου ως εναλλακτικό μέλος του ισχυρού οργάνου λήψης αποφάσεων, του Politboro της Κεντρικής Επιτροπής.

Στο παρελθόν απολύθηκε από την επιτροπή, πιθανώς ως αποτέλεσμα της αποτυχίας της συνόδου κορυφής του Βιετνάμ, σύμφωνα με το NK News που εδρεύει στη Σεούλ, το οποίο παρέχει νέα και ανάλυση για τη Βόρεια Κορέα.

ΤΙΜΕ: «Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν στο επίκεντρο. Θα μπορούσε όμως μια γυναίκα να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας;» Facebook Twitter

Μπορεί όμως να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας;

 

Παρά το γενεαλογικό δέντρο της Κιμ Γιο Γιονγκ, επί της ουσίας θα υπήρχαν πολλά εμπόδια για μια γυναίκα να αναλάβει τον έλεγχο της χώρας λένε οι ειδικοί.

Η Βόρεια Κορέα είναι μια εξαιρετικά πατριαρχική κοινωνία. Από την ίδρυσή της το 1948, η χώρα διοικείται από τρεις άντρες, τον Κιμ Ιλ Σουνγκ, τον γιο του Κιμ Γιονγκ Ιλ και τον εγγονό του, Κιμ Γιονγκ Ουν.

«Είναι σίγουρα πιθανό ότι θα αντιμετώπιζε σοβαρές προκλήσεις για τη νομιμότητα και την εξουσία της εάν ανέλαβε, ακόμη και με το όνομα της οικογένειας Κιμ», λέει o Μιντάρο Όμπα, πρώην αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ που ειδικεύτηκε στη μελέτη της Βόρειας και Νότιας Κορέας.

Ο Σκοτ Α. Σνάιντερ ανώτερος συνεργάτης για μελέτες της Κορέας και διευθυντής του προγράμματος πολιτικής ΗΠΑ-Κορέας στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, λέει στο TIME ότι, δεδομένου ότι η αναγνωρισμένη γραμμή διαδοχής στη δυναστεία Κιμ είναι πατέρας-γιος, η Κιμ μπορεί να υπηρετήσει « ως ένα είδος αντιβασιλέα και de facto ηγέτη απουσία "ενεργού" διαδόχου».

Αλλά, η δυναστεία της οικογένειας Κιμ είναι «πιο ευάλωτη από ποτέ».

Παρόλο που οι λεπτομέρειες σχετικά με την οικογένεια του Κιμ Γιονγκ Ουν φυλάσσονται στενά, ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορεί να έχει έναν μικρό γιο που θα μπορούσε να αναλάβει όταν μεγαλώσει.

Ένας άλλος πιθανός διάδοχος είναι ο Κιμ Πιονγκ Ιλ , ο οποίος είναι ο θείος του Κιμ Γιονγκ Ουν (γιος του Κιμ Ιλ Σουνγκ και αδελφός του Κιμ Γιονγκ Ιλ). Παρά το γεγονός ότι έχει περάσει 40 χρόνια στο εξωτερικό ως ξένος διπλωμάτης, σύμφωνα με πληροφορίες παραμένει δημοφιλής στη χώρα λόγω της ομοιότητας του με τον Κιμ Ιλ Σούνγκ.

Ο Λάμι Κιμ, πρώην διπλωμάτης της Νότιας Κορέας και συνεργάτης στο Κέντρο Wilson, λέει ότι υπάρχουν πολλές εικασίες για το γιατί επέστρεψε στη Βόρεια Κορέα πέρυσι. «Ένα σενάριο είναι ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν ανησυχεί για τη δική του υγεία και τι θα συνέβαινε στην οικογένειά του και στο καθεστώς εάν πεθάνει». «Ίσως θυμήθηκε λοιπόν τον θείο του είτε για την διαδοχή, είτε να βοηθήσει την Κιμ Γιο Γιονγκ, να διευθύνει τη χώρα».

Ο Κιμ Γιονγκ Τσου, ο μεγαλύτερος αδερφός του Κιμ Γιονγκ Ουν, ο οποίος είναι γνωστός για την αγάπη του για τον Βρετανό κιθαρίστα Έρικ Κλάπτον, είναι ένας άλλος πιθανός διάδοχος.

«Μέχρι τώρα, δεν έχει θεωρηθεί ότι διαθέτει ηγετική στόφα», λέει ο Λάμι Κιμ. «Αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πεθάνει ξαφνικά, υποθέτω ότι είναι πιθανό οι ελίτ της Βόρειας Κορέας να τον θεωρούσαν ως μία ηγετική φιγούρα, αλλά όχι για μεγάλο χρονικό διάστημα».

ΤΙΜΕ: «Η αδελφή του Κιμ Γιονγκ Ουν στο επίκεντρο. Θα μπορούσε όμως μια γυναίκα να ηγηθεί της Βόρειας Κορέας;» Facebook Twitter

Ο Ντάνιελ Πίνκστον, ειδικός για τα θέματα της Βόρειας Κορέας στο Πανεπιστήμιο Troy της Σεούλ πιστεύει ότι το φύλο της Κιμ Γιο Γιονγκ,θα την εμπόδιζε να αναλάβει τον πλήρη έλεγχο.

Ο πεθερός της, Τσο Ράιονγκ Χε, είναι ο πιο πιθανός διάδοχος. «Είναι μεγαλύτερος, άνδρας και έχει στρατιωτικά κριτήρια», ισχυρίζεται.

Όμως, η Βόρεια Κορέα κυβερνάται από την ίδια οικογένεια από την ίδρυσή της, και οι πολίτες της Βόρειας Κορέας εκτιμούν την οικογένεια σαν να είναι θεϊκές φιγούρες. Το καθεστώς Κιμ είναι μια κληρονομική δυναστεία που ισχυρίζεται τη θεϊκή γραμμή του (που ονομάζεται «γραμμή αίματος Paektu», αφού το εξαφανισμένο ηφαίστειο, θεωρείται η γενέτειρα του λαού της Κορέας) κάτι που της δίνει το δικαίωμα να κυβερνά. Αυτό σημαίνει ότι οποιοσδήποτε εκτός της οικογένειας Κιμ θα παλέψει με τη νομιμότητα.

«Αυτό που είναι σημαντικό στη Βόρεια Κορέα δεν είναι αν ο διάδοχος είναι άντρας ή γυναίκα, αλλά αν ο διάδοχος έχει το ίδιο αίμα με τον Κιμ», λέει ο Τζουνγκ - Τσου Λι, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Soongsil.

Ο Καζιανής είναι κάθετος. «Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι αν ο Κιμ Γιονγκ Ουν πέθαινε τώρα –ή ήδη έχει πεθάνει – η Κιμ Γιο Γιονγκ, θα ήταν το μόνο πρόσωπο που θα αναλάμβανε τη χώρα. Τέλος»

Τι θα σήμαινε για τον κόσμο όμως αν η Κιμ Γιο Γιονγκ αναλάμβανε;

 

Αρκετοί ειδικοί λένε στο TIME ότι μια αλλαγή στην εξουσία μπορεί να κάνει τη Βόρεια Κορέα περισσότερο εσωστρεφή κατά τη διάρκεια της μετάβασης της εξουσίας.

Ο Ομπά, πρώην αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, λέει ότι εάν η Κιμ Γιο Γιονγκ, επρόκειτο να αναλάβει τα ηνία, πιθανότατα να επικεντρωθεί στην εδραίωση της εξουσίας της, στην αποφυγή απειλών και στην επίδειξη δύναμης - όπως έκανε ο Κιμ Γιονγκ Ουν όταν ανέλαβε τον έλεγχο το 2011.

«Υπάρχει μια καλή πιθανότητα να προτιμούσαν αρχικά τη συνέχεια της ίδιας πολιτικής, περιορίζοντας τους κινδύνους για την εξωτερική διπλωματία, ακόμη και τις πυρηνικές και πυραυλικές δοκιμές και άλλες στρατιωτικές προκλήσεις», λέει.

Ο Καζιανής ισχυρίζεται ακόμα ότι ένας νέος ηγέτης πιθανότατα θα αντιμετώπιζε μια εσωτερική μάχη εξουσίας που θα αποσπούσε την προσοχή από τα τεκταινόμενα στο εξωτερικό για αρκετούς μήνες. Όμως, επί της ουσίας δεν θα άλλαζαν πολλά στον τρόπο διοίκησης.

«Όταν η Βόρεια Κορέα αναδυθεί ξανά, ο στόχος θα εξακολουθούσε να είναι ο ίδιος: να κάνει σταδιακά την Αμερική να τη δεχτεί ως πυρηνική δύναμη και να άρει τις διεθνείς κυρώσεις. Και αυτό σημαίνει ότι πιθανότατα θα παραμείνουν οι ίδιες εντάσεις μεταξύ Πιονγκγιάνγκ και Ουάσιγκτον»

Άλλοι λένε ότι υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα για το μέλλον της Βόρειας Κορέας. «Η κύρια πρόκληση από μια παγκόσμια προοπτική είναι ότι οι επιπτώσεις της μετάβασης δεν είναι σαφείς και υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα σχετικά με το τι θα μπορούσε να συμβεί καθώς τα πράγματα μπαίνουν σε μια σειρά», λέει ο Σνάιντερ.

Με πληροφορίες του ΤΙΜΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μενέντεζ προς Τουρκία: Όποια επιθετικότητα κατά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή, θα έχει συνέπειες

Διεθνή / Μενέντεζ προς Τουρκία: Όποια επιθετικότητα κατά της Ελλάδας δεν είναι αποδεκτή, θα έχει συνέπειες

«Επικίνδυνη περίοδος για να προσπαθήσει να προκαλέσει ένα επεισόδιο ώστε να αποσπάσει την προσοχή των Τούρκων πολιτών από την κακή οικονομική τους κατάσταση»
NEWSROOM

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ