«Θα ήταν πρόεδρος»: Πώς το Νόμπελ έβγαλε τη Ματσάδο από τα σχέδια Τραμπ για τη Βενεζουέλα 

ΜΑΡΙΑ ΚΟΡΙΝΑ ΜΑΤΣΑΔΟ ΝΟΜΠΕΛ ΕΙΡΗΝΗΣ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΝΙΚΟΛΑΣ ΜΑΔΟΥΡΟ Facebook Twitter
Φωτ: EPA, αρχείου
0

Ο Ντόναλντ Τραμπ φέρεται να απέκλεισε τη Μαρία Κορίνα Ματσάδο από τα σενάρια για την επόμενη ημέρα στη Βενεζουέλα επειδή η 58χρονη ηγέτιδα της αντιπολίτευσης αποδέχθηκε το Νόμπελ Ειρήνης, σύμφωνα με πρόσωπα κοντά στον Λευκό Οίκο που μίλησαν στην Washington Post.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, η ενόχληση του Αμερικανού προέδρου δεν συνδέεται με τη δημοφιλία ή τη δυναμική της Ματσάδο στο εσωτερικό της Βενεζουέλας, όπως ο ίδιος έχει δηλώσει δημόσια. Αντίθετα, φαίνεται να σχετίζεται με την απόφασή της να αποδεχθεί το Νόμπελ Ειρήνης, ένα βραβείο για το οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα αφήσει να εννοηθεί ότι θεωρεί πως άξιζε ο ίδιος. Παρότι η Ματσάδο αφιέρωσε δημοσίως το βραβείο στον Τραμπ, πηγές της εφημερίδας αναφέρουν ότι αυτό δεν θεωρήθηκε επαρκές, καθώς «το κρίσιμο ήταν ότι δεν το αρνήθηκε».

Όπως μεταφέρει η Washington Post, πρόσωπο με άμεση γνώση των εσωτερικών συζητήσεων στον Λευκό Οίκο φέρεται να είπε χαρακτηριστικά: «Αν είχε απορρίψει το Νόμπελ και έλεγε “δεν μπορώ να το δεχθώ γιατί ανήκει στον Ντόναλντ Τραμπ”, σήμερα θα ήταν πρόεδρος της Βενεζουέλας». Η φράση αυτή αποτυπώνει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το κλίμα που επικράτησε γύρω από το όνομα της Ματσάδο στην Ουάσινγκτον, παρά το γεγονός ότι αποτελεί το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και σύμβολο αντίστασης στο καθεστώς Μαδούρο.

Η στάση αυτή εξηγεί και γιατί, μετά τη σύλληψη του Νικολάς Μαδούρο από αμερικανικές δυνάμεις, ο Τραμπ εμφανίστηκε να απορρίπτει ανοιχτά το ενδεχόμενο η Ματσάδο να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στη μεταβατική περίοδο. Δημόσια, ο Αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε ότι «δεν έχει τη στήριξη και τον σεβασμό στο εσωτερικό της χώρας», ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν είχε προηγηθεί καμία συνεννόηση μαζί της πριν από την επιχείρηση στη Βενεζουέλα.

Αντίθετα, ο Τραμπ έδειξε να προκρίνει ως συνομιλήτρια την Ντέλσι Ροντρίγκες, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Μαδούρο μέχρι τη σύλληψή του και πλέον μεταβατική πρόεδρο με τη στήριξη των ενόπλων δυνάμεων. Ο ίδιος δήλωσε ότι είναι διατεθειμένος να συνεργαστεί μαζί της, στο πλαίσιο ενός αμερικανικού σχεδίου «επιτήρησης» της μετάβασης, μέχρι να διεξαχθούν εκλογές.

Η αποκάλυψη της Washington Post προκάλεσε αιφνιδιασμό σε κύκλους της βενεζουελάνικης αντιπολίτευσης, καθώς η Ματσάδο θεωρούνταν έως πρόσφατα το πρόσωπο με τη μεγαλύτερη διεθνή νομιμοποίηση για να ηγηθεί μιας μεταβατικής διαδικασίας. Συνεργάτες της, σύμφωνα με την εφημερίδα, δεν είχαν καμία ένδειξη ότι η αποδοχή του Νόμπελ θα μπορούσε να λειτουργήσει ανασταλτικά στις σχέσεις της με τον Λευκό Οίκο.

Την ίδια στιγμή, η ίδια η Ματσάδο έχει καλέσει τους υποστηρικτές της να παραμείνουν σε εγρήγορση, δηλώνοντας ότι «η ώρα της ελευθερίας έχει φτάσει» και ότι η δημοκρατική μετάβαση δεν μπορεί να επιβληθεί ερήμην της λαϊκής εντολής. Ωστόσο, με τους βασικούς ηγέτες της αντιπολίτευσης εκτός χώρας και με την Ουάσινγκτον να δείχνει ότι χαράσσει τη δική της γραμμή για τη Βενεζουέλα, ο ρόλος της παραμένει, τουλάχιστον προς το παρόν, εκτός των αμερικανικών σχεδιασμών.

Με πληροφορίες από Washington Post

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΡΑΝ ΗΠΑ ΕΡΥΘΡΑ ΘΑΛΑΣΣΑ ΠΕΡΣΙΚΟΣ ΚΟΛΠΟΣ

Διεθνή / Το Ιράν απειλεί να αποκλείσει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Περσικό Κόλπο αν συνεχιστεί ο αμερικανικός αποκλεισμός

Παρότι η Τεχεράνη δεν διαθέτει ακτογραμμή στην Ερυθρά Θάλασσα, θεωρείται ότι μπορεί να ασκήσει επιρροή στην περιοχή μέσω των συμμάχων της στην Υεμένη, των ανταρτών Χούθι
THE LIFO TEAM
ΚΑΡΟΛΟΣ ΗΠΑ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Βασιλιάς Κάρολος: Η ιστορική κίνηση που ετοιμάζει ενόψει της επίσκεψής του στις ΗΠΑ

Ο βασιλιάς θα ταξιδέψει στις ΗΠΑ εν μέσω του έντονου κλίματος ανάμεσα σε Τραμπ και Στάρμερ, και αυξανόμενων επικρίσεων προς τον μονάρχη για την εμπλοκή της οικογένειάς του στην υπόθεση Έπσταϊν
THE LIFO TEAM
BBC ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΕΛΛΑΔΑ ΜΙΣΘΟΦΟΡΟΙ

Διεθνή / BBC: Η Ελλάδα χρησιμοποιεί μασκοφόρους μετανάστες για να απωθήσει άλλους στον Έβρο

Η έρευνα του βρετανικού δικτύου επικαλείται μαρτυρίες μεταναστών, πρώην μισθοφόρων, αστυνομικές πηγές και έγγραφα - Καταγγελίες για λεκτική και σωματική κακοποίηση, μέχρι και απειλές για βιασμό - Η απάντηση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη
THE LIFO TEAM
ΠΛΟΥΣΙΟΤΕΡΗ ΓΥΝΑΙΚΑ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

Διεθνή / Αυστραλία: Η πλουσιότερη γυναίκα της χώρας πρέπει να μοιραστεί μέρος της περιουσίας της

Σύμφωνα με απόφαση δικαστηρίου, η Τζίνα Ράινχαρτ καλείται να αποχωριστεί σεβαστό μέρος της περιουσίας της, λόγω πολύχρονης διαμάχης σχετικά με την επιχειρηματική της αυτοκρατορία στον τομέα της εξόρυξης
THE LIFO TEAM
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ DEEPFAKE ΔΙΚΗ

Διεθνή / Αυστραλία: 19χρονος ομολόγησε την ενοχή του για τη δημιουργία deepfake πορνό σε μια ιστορική υπόθεση

Είναι το πρώτο άτομο που διώκεται βάσει νέου νόμου, ο οποίος ποινικοποιεί την αλλοίωση σεξουαλικών εικόνων και προβλέπει ποινή έως και επτά χρόνια φυλάκισης
THE LIFO TEAM
«Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Διεθνή / «Δεν πρέπει να γυρίσουμε στο νόμο της ζούγκλας»: Το «αμένσιοτο» της Κίνας για τον Τραμπ

Η απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλει αποκλεισμό στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ δημιουργεί ένα επικίνδυνο διπλωματικό ναρκοπέδιο για τον Πρόεδρο Τραμπ, λίγες μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη επίσκεψή του στο Πεκίνο.
THE LIFO TEAM
ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ ΗΠΑ

Διεθνή / Ζελένσκι: «Οι ΗΠΑ δεν έχουν χρόνο για την Ουκρανία λόγω Ιράν» - Νεκρό 8χρονο παιδί και 14 τραυματίες στο Τσερκάσι

«Εάν οι ΗΠΑ δεν ασκήσουν πίεση στον Πούτιν και περιοριστούν σε έναν ήπιο διάλογο, τότε εκείνος δεν θα έχει λόγο να φοβάται», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος - Συνεχίζονται οι ρωσικές επιδρομές
THE LIFO TEAM