Πάνω από 300 «παγίδες» για κουνούπια τοποθετήθηκαν στη γαλλική πόλη Hyères, αφότου τα έντομα άρχισαν να επηρεάζουν τον τουρισμό.

 

Οι συσκευές Qista μιμούνται την ανθρώπινη αναπνοή για να δελεάσουν τα κουνούπια και να τα παγιδεύσουν σε ένα δίχτυ. Όπως τονίζει η εταιρία, οι συσκευές μειώνουν τον επιπολασμό των κουνουπιών κατά περίπου 80%.

 

«Η Hyères περιβάλλεται από 18.000 στρέμματα βάλτων, όπου τα θηλυκά κουνούπια γεννούν τα αυγά τους. Τα ξενοδοχεία έχασαν τον τουρισμό τους. Ο κόσμος αναγκαζόταν να φύγει επειδή δεν άντεχε. Οπότε ο δήμαρχος έπρεπε να βρει μια λύση», λέει η Elisabeth Faria από την Qista.

 

Συσκευές-παγίδες μιμούνται την ανθρώπινη αναπνοή και «ρουφούν» κουνούπια
Οι συσκευές μιμούνται την ανθρώπινη αναπνοή για να δελεάσουν τα κουνούπια και να τα παγιδεύσουν σε ένα μικρό δίχτυ.

 

Όπως σημειώνει το BBC, στην αγορά κυκλοφορούν διάφορες εντομοαπωθητικές συσκευές, οι περισσότερες άχρηστες καθώς τα κουνούπια δεν έλκονται από την υπεριώδη ακτινοβολία ( UV) αλλά το διοξείδιο του άνθρακα στην αναπνοή μας. 

 

Κάθε παγίδα της Qista απελευθερώνει ένα μίγμα διοξειδίου του άνθρακα και κάτι σαν «άρωμα ιδρώτα» που μιμείται την μυρωδιά των ανθρώπων. Καθώς τα κουνούπια πλησιάζουν την παγίδα, τα ρουφά σαν σκούπα ένα σακουλάκι , όπου πεθαίνουν. 

 

Συσκευές-παγίδες μιμούνται την ανθρώπινη αναπνοή και «ρουφούν» κουνούπια
Κάθε παγίδα απελευθερώνει ένα μίγμα διοξειδίου του άνθρακα και κάτι σαν «άρωμα ιδρώτα» όπως των ανθρώπων.

 

Η τοπική κυβέρνηση έχει αναλάβει την χρηματοδότηση του πρότζεκτ, δίνοντας ταυτόχρονα πρόσβαση σε μια εφαρμογή, η οποία δείχνει την ακριβή τοποθεσία όλων των παγίδων, ακόμη και πόσα κουνούπια ρούφηξε η καθεμία. 

 

Για τις περιβαλλοντικές συνέπειες της απελευθέρωσης διοξειδίου του άνθρακα, οι συνιδρυτές της Qista, Simon Lillamand και Pierre Bellagambi απαντούν πως η εφεύρεση δεν είναι επικίνδυνη.

 

«Δεν δημιουργούμε διοξείδιο του άνθρακα, χρησιμοποιούμε το ήδη υπάρχον, επειδή το παράγουν πολλές βιομηχανίες, οπότε απλώς το παίρνουμε», εξηγεί ο Simon. «Κάθε παγίδα είναι σαν άνθρωπος. Οπότε όταν βάζουμε 4 παγίδες σε ένα σχολείο, είναι απλώς σαν τέσσερα επιπλέον άτομα στο χώρο», προσθέτει ο Pierre. 

 

Συσκευές-παγίδες μιμούνται την ανθρώπινη αναπνοή και «ρουφούν» κουνούπια
Εφαρμογή δείχνει την ακριβή τοποθεσία όλων των παγίδων, ακόμη και πόσα κουνούπια ρούφηξε η καθεμία. 

 

Τα κουνούπια, ωστόσο, εντάσσονται μεταξύ άλλων στην τροφική αλυσίδα πτηνών και βατράχων, οπότε η απουσία τους δεν θα ταράξει την ισορροπία; Όχι, απαντούν οι συνιδρυτές της Qista. «Δεν επηρεάζουμε κανένα άλλο έντομο ή ζώα όπως τα πουλιά επειδή πιάνουμε μόνο τα κουνούπια στην πόλη, όπου μένουν άνθρωποι, όχι στη φύση. 

 

Δείτε το βίντεο :