Συρία: Γερμανικό δικαστήριο θα κατηγορήσει το καθεστώς Άσαντ για δολοφονίες και βασανιστήρια πολιτών

Συρία: Γερμανικό δικαστήριο θα κατηγορήσει το καθεστώς Άσαντ για βασανιστήρια πολιτών Facebook Twitter
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ.
0

Γερμανικό δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει ετυμηγορία εναντίον ενός πρώην αξιωματούχου των υπηρεσιών πληροφοριών της Συρίας που κατηγορείται ότι επέβλεψε τη δολοφονία 58 ανθρώπων και τα βασανιστήρια χιλιάδων άλλων.

Η εν λόγω απόφαση αναμένεται να αποτελέσει ένα πραγματικό ορόσημο καθώς αν τελικά παρθεί θα κηρύξει για πρώτη φορά τις πράξεις του καθεστώτος Άσαντ ως εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. 

Ο 58χρονος αξιωματούχος Ανουάρ Ρασλάν, κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, βιασμό, επιδεινούμενη σεξουαλική επίθεση και δολοφονία στο Branch 251, μια μονάδα πληροφοριών με δική της φυλακή γνωστή και ως «al-Khatib». Εκεί ο Ρασλάν φέρεται είχε επιβλέψει τα βασανιστήρια τουλάχιστον 4.000 πολιτών ως διοικητής από τις 29 Απριλίου 2011 έως τις 7 Σεπτεμβρίου 2012. Αρχικά ήταν πιστός στο καθεστώς αλλά στη συνέχεια αυτομόλησε φεύγοντας από τη χώρα. 

Ο πρώην αξιωματικός δικάζεται βάσει της νομικής αρχής της καθολικής δικαιοδοσίας, η οποία επιτρέπει τη δίωξη εγκλημάτων σε μια χώρα, ακόμη και αν αυτά συνέβησαν αλλού.

Εάν το δικαστήριο κρίνει ένοχο τον Ρασλάν, ως κύριο δράστη και όχι απλώς ως βοηθό σε αυτά τα εγκλήματα, θα αντιμετωπίσει ποινή ισόβιας κάθειρξης, χωρίς πιθανότητα πρόωρης αποφυλάκισης μέχρι να εκτίσει 15 χρόνια.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πώς αντιμετωπίζουν 5 ευρωπαϊκές πόλεις το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Αυτοκίνητο / Πώς αντιμετωπίζουν 5 ευρωπαϊκές πόλεις το κυκλοφοριακό πρόβλημα

Η μείωση της κυκλοφορίας και η βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους κατοίκους στα κέντρα των πόλεων αποτελούν πλέον προτεραιότητα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως επιβεβαιώνεται στις περιπτώσεις του Βερολίνου, της Κοπεγχάγης, του Παρισιού, της Βαρκελώνης και του Λονδίνου.
ΠΕΤΡΟΣ ΠΙΤΣΙΝΗΣ
Explainer: Είναι όντως εγκληματίας πολέμου ο 21χρονος Ρώσος που καταδικάστηκε με ισόβια χθες;

Διεθνή / Explainer: Είναι όντως εγκληματίας πολέμου ο 21χρονος Ρώσος που καταδικάστηκε σε ισόβια χθες;

Με αφορμή την ποινή ισοβίων σε 21χρονο Ρώσο στρατιώτη που δολοφόνησε άμαχο, ας δούμε λίγο τι θεωρείται έγκλημα πολέμου και ποια η διαδικασία δίωξης ενός τέτοιου εγκλήματος
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ