Συνεργασία Άγκυρας με Κίεβο και Μόσχα για τα «εγκλωβισμένα» ουκρανικά σιτηρά - Τι εξετάζεται

Συνεργασία Άγκυρας με Κίεβο και Μόσχα για τα «εγκλωβισμένα» ουκρανικά σιτηρά - Τι εξετάζεται Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, παρότι σε άλλα σημεία της χώρας μαίνονται συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το σχέδιο που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο για τη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το υπό εξέταση σχέδιο

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι τέσσερις πλευρές εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να το ολοκληρώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες. «Έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σε αυτό το θέμα» και συνεχίζεται ο τεχνικός σχεδιασμός, πρόσθεσε.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει έναν ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εάν επιτευχθεί συμφωνία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντά αύριο τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο αυτό.

«Εγκλωβισμένα έως Φθινόπωρο 75 εκατ. τόνοι σιτηρών»

Όπως δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Η Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

SHEIN ΕΡΕΥΝΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ

Διεθνή / Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκινά επίσημη έρευνα κατά της Shein - Τα τρία ζητήματα που θα εξεταστούν

Σε περίπτωση επιβεβαίωσης παραβάσεων, οι Βρυξέλλες μπορούν να επιβάλουν προσωρινά μέτρα, να αποδεχτούν δεσμευτικές υποσχέσεις από την εταιρεία ή να εκδώσουν απόφαση μη συμμόρφωσης που μπορεί να οδηγήσει σε βαριά πρόστιμα
THE LIFO TEAM
Τέιλορ Σουίφτ: 21χρονος κατηγορείται ότι σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε μία από τις συναυλίες της στη Βιέννη

Διεθνή / Τέιλορ Σουίφτ: Για τρομοκρατία κατηγορείται ο 21χρονος που σχεδίαζε να βάλει βόμβα σε συναυλία της

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει πίστη στο Ισλαμικό Κράτος, διαδίδοντας προπαγανδιστικό υλικό μέσω διαδικτυακών μηνυμάτων και βίντεο
THE LIFO TEAM