Συνεργασία Άγκυρας με Κίεβο και Μόσχα για τα «εγκλωβισμένα» ουκρανικά σιτηρά - Τι εξετάζεται

Συνεργασία Άγκυρας με Κίεβο και Μόσχα για τα «εγκλωβισμένα» ουκρανικά σιτηρά - Τι εξετάζεται Facebook Twitter
Φωτ.: Getty Images
0

Η Τουρκία συντονίζεται στενά με τη Ρωσία και την Ουκρανία για να συμφωνηθεί ένα σχέδιο για την επανεκκίνηση των εξαγωγών σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, παρότι σε άλλα σημεία της χώρας μαίνονται συγκρούσεις, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ.

Το σχέδιο που προωθούν τα Ηνωμένα Έθνη θα ανοίξει έναν ασφαλή διάδρομο για τη ναυτιλία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η παγκόσμια επισιτιστική κρίση που προκάλεσε η ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να ανασταλούν οι ουκρανικές εξαγωγές σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας.

Το υπό εξέταση σχέδιο

Ο Ακάρ δήλωσε ότι οι τέσσερις πλευρές εξετάζουν πώς θα εξουδετερωθούν οι νάρκες που βρίσκονται έξω από το λιμάνι της Οδησσού και σε άλλες περιοχές κατά μήκος των ακτών της Ουκρανίας, ποιος θα αναλάβει την εξουδετέρωσή τους καθώς και ποιος θα είναι υπεύθυνος για την προστασία του διαδρόμου αυτού.

«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να το ολοκληρώσουμε αυτό το συντομότερο δυνατόν», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους ύστερα από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου αργά χθες. «Έχει σημειωθεί πολλή πρόοδος σε αυτό το θέμα» και συνεχίζεται ο τεχνικός σχεδιασμός, πρόσθεσε.

Η Τουρκία μοιράζεται θαλάσσια σύνορα με την Ουκρανία και τη Ρωσία και έχει δηλώσει ότι είναι έτοιμη να αναλάβει έναν ρόλο εντός ενός «μηχανισμού παρατήρησης» εάν επιτευχθεί συμφωνία. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συναντά αύριο τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για συνομιλίες σχετικά με το σχέδιο αυτό.

«Εγκλωβισμένα έως Φθινόπωρο 75 εκατ. τόνοι σιτηρών»

Όπως δήλωσε χθες ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ενδέχεται έως και 75 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών να παραμείνουν εγκλωβισμένα στην Ουκρανία μέχρι το ερχόμενο φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι το Κίεβο θέλει αντιπλοϊκά όπλα που θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών του.

Η Ουκρανία, τόνισε ο Ζελένσκι σε μια ενημέρωση δημοσιογράφων στο Κίεβο, έχει συζητήσει με τη Βρετανία και την Τουρκία την ιδέα του Πολεμικού Ναυτικού μιας τρίτης χώρας που θα εγγυάται τη διέλευση των ουκρανικών εξαγωγών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η ισχυρότερη εγγύηση για την ασφαλή τους διέλευση θα ήταν τα ουκρανικά όπλα, είπε σε δημοσιογράφους.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Διεθνή / Γαλλία: Η κυβέρνηση αυξάνει την ασφάλεια σε χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις λόγω «πολύ υψηλού» κινδύνου τρομοκρατίας

Τα αυξημένα μέτρα έρχονται λίγες ημέρες μετά την αιφνιδιαστική απόφαση του Παρισιού να ακυρώσει τη μεγάλη συναυλία της Παραμονής Πρωτοχρονιάς στα Ηλύσια Πεδία
LIFO NEWSROOM
«Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Διεθνή / «Η Ευρώπη οδεύει προς πολιτισμική εξαφάνιση»: Το νέο δόγμα Τραμπ για την ήπειρο 

Το κείμενο διατυπώνει ευθεία πολιτική στήριξη σε ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι ορισμένες χώρες «κινδυνεύουν να γίνουν κατά πλειονότητα μη ευρωπαϊκές»
LIFO NEWSROOM
Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Διεθνή / Βλαντιμίρ Πούτιν: Η φερόμενη ως κόρη του μιλά για τον πόλεμο στην Ουκρανία - «Λυπάμαι, δεν είμαι υπεύθυνη»

Η 22χρονη εντοπίστηκε στο Παρίσι από Ουκρανό δημοσιογράφο, ο οποίος τη ρώτησε πώς αισθάνεται για τις πράξεις του Ρώσου προέδρου, ενώ την κάλεσε να επισκεφτεί το Κίεβο
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Διεθνή / Ιταλία: Νομοσχέδιο για τη σεξουαλική αγωγή ως «φραγμός» στη «woke ιδεολογία φύλου»

Ο υφυπουργός Παιδείας υπερασπίστηκε το νομοσχέδιο, ενώ κατηγόρησε την Αριστερά ότι θέλει «να φέρνει drag queens και πορνοστάρ στα σχολεία για να μιλούν για σεξουαλική ρευστότητα και παρένθετη μητρότητα»
LIFO NEWSROOM