Συζητήσεις με τον Ντόναλντ Τραμπ και τον Βλαντιμίρ Πούτιν για την Βαλτική και την Αρκτική, προγραμματίζει ο πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο. 

 

«Κατά την διάρκεια των συζητήσεων με τους προέδρους προτίθεμαι να θέσω τα ανησυχητικά ζητήματα που σχετίζονται με την τεταμένη κατάσταση στη Βαλτική και τους στόχους μας στην Αρκτική , ιδιαίτερα τον κοινό μας αγώνα με τις εκπομπές αιθάλης» αναφέρει η ανακοίνωση της φιλανδικής προεδρίας.

 

Οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Ρωσίας θα μεταβούν στο Ελσίνκι στις 16 Ιουλίου για τη μεταξύ τους σύνοδο κορυφής. 

 

Ο Τραμπ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι θα συζητήσει με τον Πούτιν για τον πόλεμο στη Συρία και την κατάσταση στην Ουκρανία.

 

«Ο Αμερικανός πρόεδρος θεωρεί ότι η Ρωσία θα πρέπει να αποτελεί μέρος των συζητήσεων που επηρεάζουν παγκόσμια ζητήματα εξωτερικής πολιτικής», δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο σε ακρόασή του σε επιτροπή της Γερουσίας.

 

Σε ερώτηση για το κατά πόσον η Ρωσία θα πρέπει να αποτελέσει μέρος των, G7, ο Πομπέο τόνισε ότι ο Τραμπ θα πρέπει να μιλήσει ο ίδιος για αυτό, προσθέτοντας ότι: «ο πρόεδρος πιστεύει βαθύτατα ότι η συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτές τις σημαντικές γεωστρατηγικές συνομιλίες είναι αναπόφευκτη, και υπάρχει μακρά ιστορία αυτών».