Στους 106 οι νεκροί από τις φωτιές στη Χαβάη- Στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα

Στους 101 οι νεκροί από τις πυρκαγιές στη Χαβάη- Εκατοντάδες οι αγνοούμενοι Facebook Twitter
Φωτ.: EPA
0

Πάνω από 100 είναι πλέον οι νεκροί από τις φονικές φωτιές στη Χαβάη, οι οποίες έσβησαν σχεδόν από τον χάρτη μια ολόκληρη πόλη του νησιού Μάουι. Την ίδια ώρα στη δημοσιότητα δόθηκαν τα πρώτα ονόματα των νεκρών.

Πλέον οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την πυρκαγιά στη Χαβάη μετά τις φωτιές είναι 106 ενώ ο κυβερνήτης δήλωσε πως τα συνεργεία έρευνας έχουν μέχρι στιγμής ολοκληρώσει το έργο τους σε περισσότερο από το ένα τέταρτο της ζώνης επιχειρήσεων. Ο ίδιος επισημαίνει ότι ο αριθμός των νεκρών ενδέχεται να διπλασιαστεί τις επόμενες ημέρες, καθώς μέχρι πρότινος είχαν καταγραφεί τουλάχιστον 1.300 αγνοούμενοι. 

Παράλληλα, η κομητεία του Μάουι έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα ονόματα των ανθρώπων που πέθαναν στην πυρκαγιά στη Χαβάη. Η κομητεία κατονόμασε δύο θύματα, τον Ρόμπερτ Ντίκμαν, 74 ετών, και τον Μπάντι Τζάντοκ, 79 ετών, προσθέτοντας σε μια δήλωση ότι άλλα τρία θύματα είχαν ταυτοποιηθεί. Αυτά τα ονόματα θα δημοσιοποιηθούν μόλις η κομητεία αναγνωρίσει τους κοντινούς συγγενείς τους.

Καθώς οι αξιωματούχοι συνεχίζουν να εργάζονται εντατικά για τον εντοπισμό των επιβεβαιωμένων νεκρών στις πυρκαγιές, στην περιοχή έφτασε μια κινητή μονάδα νεκροτομείου.

Πρόκειται για τη φονικότερη πυρκαγιά του τελευταίου αιώνα στις ΗΠΑ. Η Λαχάινα, στα δυτικά παράλια του Μάουι, καταστράφηκε σχεδόν όλη από τις φλόγες. Χιλιάδες κτίρια καταστράφηκαν, πολλά μετατράπηκαν σε γκρίζους σωρούς στάχτης. Η άλλοτε πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, που μέτραγε 12.000 κατοίκους, πλέον μετράει τους νεκρούς της.

Οι αρχές παροτρύνουν τις τελευταίες ημέρες τους συγγενείς αγνοουμένων να κάνουν εξετάσεις DNA, προκειμένου να διευκολυνθεί η ταυτοποίηση των θυμάτων, καθώς πολλά από τα πτώματα που εντοπίζονται είναι αδύνατο να αναγνωριστούν.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρατηρητηρίου ξηρασίας της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ, 20% της έκτασης της νήσου Μάουι όπου εκδηλώθηκε η φωτιά, βρισκόταν από τις αρχές του Αυγούστου στο επίπεδο προειδοποίησης 1, το οποίο αντιστοιχεί σε συνθήκες μέτριας ξηρασίας. Η διαθεσιμότητα καύσιμης ύλης ήταν υψηλή εξαιτίας της προηγηθείσας υγρής περιόδου τον χειμώνα και της επακόλουθης εμμονής των ξηρών συνθηκών.

Παράλληλα, τα προγνωστικά στοιχεία που υπήρχαν διαθέσιμα αρκετές ημέρες πριν την εκδήλωση της Μάουι. Συνεπώς, υπήρχαν διαθέσιμα όλα τα συστατικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εκδήλωση δυνητικά καταστροφικών πυρκαγιών

Με πληροφορίες από Reuters/ AFP/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Διεθνή / Σελίν Ντιόν: Θα ερμηνεύσει το «L'Hymne à l'amour» της Εντίθ Πιάφ στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων;

«Η παρουσία της στο Παρίσι δεν είναι σύμπτωση», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού - Η τραγουδίστρια του «My heart will go on» έφτασε στην γαλλική πρωτεύουσα την Τρίτη 23 Ιουλίου
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ