Στο Τέξας ο Τραμπ για επιθεώρηση του τείχους- «Δεν θέλω βία» από τις πρώτες του δηλώσεις

Στο Τέξας ο Τραμπ για επιθεώρηση του τείχους- «Δεν θέλω βία» από τις πρώτες του δηλώσεις Facebook Twitter
Στο Τέξας ο Τραμπ - Επίσκεψη στο διασυνοριακό τείχος (EPA)
0

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε σήμερα για πρώτη φορά μετά την εισβολή των οπαδών του στο Καπιτώλιο, κατά την αναχώρησή του για το Αλάμο του Τέξας, όπου και θα επισκεφτεί και θα επιθεωρήσει το συνοριακό τείχος.

Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησε να κάνει το ταξίδι καθώς τα μέλη του προσωπικού του τον ενθάρρυναν να πραγματοποιήσει εκδηλώσεις που αναδεικνύουν την κληρονομιά, που αφήνει από τη θητεία του στην προεδρία. 

Οι τελευταίοι δύο μήνες του Τραμπ, εξάλλου, το μόνο που έχουν να δώσουν είναι εμμονικά tweets περί νοθείας των εκλογών, που κατέληξαν στα αιματηρά γεγονότα του Καπιτωλίου.

Σε αυτό το αρνητικό κλίμα και μόλις λίγες ημέρες πριν την ορκωμοσία του διαδόχου του, του εκλεγμένου Τζο Μπάιντεν,  ο Τραμπ, σύμφωνα με το Reuters, παρέμενε κλεισμένος στον Λευκό Οίκο.

Ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποιος συμβολισμός στην επιλογή του Άλαμο για την επίσκεψη Τραμπ.

Ο ίδιος ωστόσο, καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας του έχει επιδιώξει να μειώσει τους διασυνοριακούς μετανάστες και τη νόμιμη μετανάστευση, με το έργο του τείχους με το Μεξικό να αποτελεί τη βασική προεκλογική δέσμευση από το 2016.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Judd Deere δήλωσε ότι η επίσκεψη σηματοδοτεί την «ολοκλήρωση του Τείχους άνω των 400 μιλίων από τον Τραμπ - μια υπόσχεση, μια δέσμευση- και οι προσπάθειες της κυβέρνησής του να μεταρρυθμίσει το διερρηγμένο σύστημα μετανάστευσης».

Προς το παρόν ωστόσο, ο Τραμπ βρίσκεται αντιμέτωπος με άρθρο που κατέθεσαν οι Δημοκρατικοί ζητώντας την παραπομπή του που θα οδηγήσει στην έξοδο από τον Λευκό Οίκο έστω και τώρα. Η διαδικασία χρειάζεται να περάσει από δύο ψηφοφορίες, αυτή της Βουλής των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια, υπό προϋποθέσεις από την Γερουσία.

Την ίδια ώρα με ψήφισμα οι Δημοκρατικοί ζητούν από τον Πενς να πάρει την εξουσία από τον Τραμπ.

Οι πρώτες δηλώσεις

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, κατά την αναχώρησή του από τον Λευκό Οίκο, ο Τραμπ είπε ότι υπάρχει «τεράστιος θυμός» για τις ενέργειες που γίνονται για την παραπομπή του, προσθέτοντας: «Δεν θέλω βία».

Χαρακτήρισε «εντελώς γελοία» τη διαδικασία παραπομπής του, για δεύτερη φορά, ωστόσο όταν ρωτήθηκε αν σκοπεύει να παραιτηθεί, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος απέφυγε να απαντήσει.

«Η παραπομπή προκαλεί τεράστιο θυμό και είναι πραγματικά ένα φρικτό πράγμα αυτό που κάνουν» είπε, εκτιμώντας ότι η προσπάθεια να τον κατηγορήσουν για υποκίνηση εξέγερσης εντάσσεται στο «κυνήγι μαγισσών» εναντίον του.

Ο Τραμπ αρνήθηκε κάθε ευθύνη για τη βίαιη εισβολή του Καπιτωλίου από τους οπαδούς του, στις 6 Ιανουαρίου, υποστηρίζοντας ότι η ομιλία που εκφώνησε νωρίτερα στο πλήθος και ιδίως η τελευταία φράση του, ήταν «απολύτως αποδεκτή».

«Αν διαβάσετε την ομιλία μου αυτά που είπα ήταν απολύτως κατάλληλα», απάντησε όταν ρωτήθηκε αν πιστεύει ότι έχει προσωπική ευθύνη για τα γεγονότα.

Χαρακτήρισε δε τον αποκλεισμό του από τα social media «καταστροφικό λάθος» και είπε ότι αυτό που κάνουν είναι «ένα φρικτό πράγμα» για τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Πρόσθεσε ότι «δεν έχει δει ποτέ τόσο θυμό» όσο βλέπει τώρα, μετά τις αποφάσεις που πήραν οι τεχνολογικοί κολοσσοί σε βάρος του.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΒΟΛΟΝΤΙΜΙΡ ΖΕΛΕΝΣΚΙ ΟΥΚΡΑΝΙΑ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Ο Ζελένσκι δηλώνει ότι η Ουκρανία θέλει χρήματα και τεχνολογία σε αντάλλαγμα για τη βοήθεια στη Μέση Ανατολή

Ο Ουκρανός πρόεδρος έχει ξεκαθαρίσει ότι η βοήθεια που έχει σταλθεί «δεν πρόκειται για συμμετοχή σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Δεν βρισκόμαστε σε πόλεμο με το Ιράν»
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Axios: Ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να διαρκέσει έως τον Σεπτέμβριο

Οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή μετρούν ήδη δύο εβδομάδες και συνεχίζουν. Ο Τραμπ έχει δηλώσει ότι οι επιθέσεις στο Ιράν θα διαρκέσουν 4 με 6 εβδομάδες. Γιατί όμως όλοι προβλέπουν μια μακροχρόνια κρίση;
THE LIFO TEAM
ΙΡΑΝ ΣΤΕΝΑ ΤΟΥ ΟΡΜΟΥΖ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ

Διεθνή / Τραμπ: «Ήξερα για τα Στενά του Ορμούζ, όπως και ότι ο Μπιν Λάντεν θα επιτίθετο στους Δίδυμους Πύργους»

Ο Αμερικανός πρόεδρος ισχυρίστηκε για ακόμη μία φορά πως στο βιβλίο του, με τίτλο «The America We Deserve», είχε προβλέψει την επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στους Δίδυμους Πύργους
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΕΙΣΒΟΛΗ ΙΡΑΚ ΠΟΛΕΜΟΣ ΙΡΑΝ

Διεθνή / «Mission Accomplished;» - Η θριαμβολογία του 2003 που στοιχειώνει τη σημερινή σύγκρουση με το Ιράν

Η εισβολή των ΗΠΑ στο Ιράκ και η πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν - Με αφορμή τον πόλεμο ΗΠΑ - Ιράν σήμερα, πολλοί αναλυτές βλέπουν ανησυχητικές ομοιότητες ανάμεσα στις δύο συγκρούσεις
THE LIFO TEAM