Στην κατηγορία 1 υποβαθμίστηκε ο «Μάθιου» - Τέσσερις νεκροί στη Φλόριντα

Στην κατηγορία 1 υποβαθμίστηκε ο «Μάθιου» - Τέσσερις νεκροί στη Φλόριντα Facebook Twitter
0

Το Εθνικό Κέντρο Κυκλώνων των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο, ότι ο κυκλώνας Μάθιου υποβαθμίστηκε στην κατηγορία 1 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον.

Ο Μάθιου κινείται περίπου 35 χλμ νότια-νοτιοδυτικά του Τσάρλεστον στην Νότια Καρολίνα, με κατεύθυνση στα βορειοανατολικά και ταχύτητα 19 χλμ την ώρα, αναφέρει το κέντρο στην προειδοποίηση που εξέδωσε.

Ο κυκλώνας συνοδεύεται από ανέμους της τάξεως των 140 χλμ την ώρα.

Αν και εξασθενημένος ο κυκλώνας -είχε υποβαθμιστεί στην κατηγορία 2 αργά το πρωί- συνέχισε σήμερα την προέλασή του κατευθυνόμενος βόρεια κατά μήκος των νοτιοανατολικών ακτών των ΗΠΑ, προκαλώντας μεγάλες πλημμύρες και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος.

Οι αρχές φοβούνται τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων.

Στη Φλόριντα τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Οι δύο από την πτώση δένδρων και ένα ηλικιωμένο ζευγάρι από δηλητηρίαση με μονοξείδιο του άνθρακα από γεννήτρια καθώς για να προστατευθεί από την καταιγίδα είχε καταφύγει μέσα σε γκαράζ.

Περίπου 300.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα στην Τζόρτζια και τη Νότια Καρολίνα, σύμφωνα με τις εταιρίες ηλεκτροδότησης.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε τους πολίτες να μην επαναπαύονται και να ακολουθούν τις οδηγίες των Αρχών.

Τραγική παραμένει η κατάσταση που επικρατεί στην Αϊτή.

Η φτωχότερη χώρα της Αμερικής ήδη μετρά τουλάχιστον 877 νεκρούς αλλά οι αρχές εκφράζουν φόβους για βαρύτερο απολογισμό θυμάτων, καθώς δεν υπάρχουν πληροφορίες από περιοχές που παραμένουν αποκλεισμένες.

Στο νησί της Καραϊβικής που είναι αντιμέτωπο με ανθρωπιστική κρίση, ο Μάθιου άφησε πίσω του σκηνές ερήμωσης. Στέγες ξεριζωμένες, δρόμοι πλημμυρισμένοι, δένδρα σπασμένα πάνω σε πρόχειρες κατοικίες στην ευάλωτη αυτή χώρα στις κλιματικές αλλαγές.

Ένα εκατομμύριο άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια με είδη πρώτης ανάγκης, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Care-France: «Πολλοί κάτοικοι έχασαν τα πάντα. Δεν έχουν τίποτε εκτός από τα ρούχα που φορούν. Δεκάδες χιλιάδες είναι αυτοί που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους.»

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες

Διεθνή / Αζερμπαϊτζάν προς Ρωσία: Παραδεχθείτε την ευθύνη για τη συντριβή και αποζημιώστε τις οικογένειες

Ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν κατηγορεί τη Μόσχα για αδράνεια και απαιτεί αποζημιώσεις για τους 38 νεκρούς της πτήσης J2-8243 – Εμπλοκή της Ρωσίας την ώρα που αναχαιτίζονταν ουκρανικά drones
LIFO NEWSROOM
Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Διεθνή / Ρήξη Μέρντοχ–Τραμπ: Η μήνυση για τον Έπσταϊν διαλύει έναν δεκαετή δεσμό της αμερικανικής Δεξιάς

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται νομικά κατά του Ρούπερτ Μέρντοχ και της Wall Street Journal, καταγγέλλοντας δημοσίευμα για επιστολή του στον Τζέφρι Έπσταϊν — «Ο Μέρντοχ εξετάζει αν ο Τραμπ χάνει το ακροατήριό του», λένε πρώην συνεργάτες του μεγιστάνα
LIFO NEWSROOM
Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Διεθνή / Μια 23χρονη φοιτήτρια κινητοποιεί τη Γαλλία: Πάνω από 500.000 υπογραφές κατά του «νόμου Duplomb» για τη γεωργία

Με τη συγκέντρωση περισσότερων από 500.000 υπογραφών, ο νόμος ενεργοποιεί τη διαδικασία για κοινοβουλευτική συζήτηση, υπό την προϋπόθεση να το ζητήσουν οι επικεφαλής κοινοβουλευτικών ομάδων ή επιτροπών
LIFO NEWSROOM
Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Διεθνή / Αποκλειστικό Guardian: Η ευρωπαϊκή MBDA προμηθεύει εξαρτήματα βομβών που σκότωσαν παιδιά στη Γάζα

Τα έσοδα από τις «έξυπνες» βόμβες GBU-39, τις οποίες χρησιμοποιεί το Ισραήλ, ρέουν μέσω του Ηνωμένου Βασιλείου – Παρά την αναστολή εξαγωγών όπλων από το Λονδίνο, ο όμιλος συνεχίζει τις αποστολές από τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM