Στενά του Ορμούζ: Τι είναι και γιατί έχουν σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο

ΣΤΕΝΑ ΟΡΜΟΥΖ Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Pexels
0

Το κοινοβούλιο του Ιράν ενέκρινε το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ, αν και η τελική απόφαση αναμένεται να ληφθεί από το Ανώτατο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας, το οποίο και έχει την αρμοδιότητα για την επικύρωση μέτρων στρατηγικής σημασίας.

Πρόκειται για τη ζωτική παγκόσμια εμπορική οδό, μέσω της οποίας διέρχεται καθημερινά περισσότερο από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου. Η «άνευ προηγουμένου απόφαση» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να βομβαρδίσει τρεις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις έχει εντείνει τους φόβους για μια διευρυνόμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Συντασσόμενο με το Ισραήλ στη μεγαλύτερη δυτική στρατιωτική δράση κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας από την επανάστασή της το 1979, ο κόσμος προετοιμάζεται τώρα για την απάντηση του Ιράν.

Ένας τρόπος με τον οποίο το Ιράν θα μπορούσε να αντιδράσει, λένε οι αναλυτές, είναι να κλείσει το Στενό του Ορμούζ, μια ζωτικής σημασίας εμπορική οδό, μέσω της οποίας διέρχεται καθημερινά πάνω από το ένα πέμπτο της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου, 20 εκατομμύρια βαρέλια και μεγάλο μέρος του υγροποιημένου αερίου του.

Το Ιράν έχει απειλήσει στο παρελθόν να κλείσει το στενό, κάτι που θα περιόριζε το εμπόριο και θα επηρέαζε τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου, αλλά ποτέ δεν έχει υλοποιήσει την απειλή.

Στενά του Ορμούζ: Τι είναι και γιατί έχει σημασία για το παγκόσμιο εμπόριο Facebook Twitter

Στενά του Ορμούζ: Τι είναι

Μεταξύ των σημαντικότερων σημείων συμφόρησης πετρελαίου στον κόσμο, τα Στενά του Ορμούζ είναι γεωστρατηγικά σημαντικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες και όχι μόνο, καθώς η ισχύς της παγκόσμιας οικονομίας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη ροή πετρελαίου.

Τα Στενά του Ορμούζ βρίσκονται μεταξύ Ομάν και Ιράν και συνδέει τον Κόλπο στα βόρεια με τον Κόλπο του Ομάν στα νότια και την Αραβική Θάλασσα πέρα ​​από αυτό. Έχει πλάτος 33 χιλιόμετρα στο στενότερο σημείο, με τη ναυτιλιακή οδό πλάτους μόλις 3 χιλιομέτρων.

Στενά του Ορμούζ: Γιατί είναι τόσο σημαντικά

Περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου περνάει από τα Στενά του Ορμούζ. Από τις αρχές του 2022 έως τον περασμένο μήνα, περίπου 17,8 εκατομμύρια έως 20,8 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου, συμπυκνωμάτων και καυσίμων διέρρευσαν καθημερινά από το στενό, σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας ανάλυσης Vortexa.

Τα μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ)- Σαουδική Αραβία, Ιράν, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Κουβέιτ και Ιράκ- εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου τους μέσω του στενού, κυρίως στην Ασία.

Ο Πέμπτος Στόλος των ΗΠΑ, με έδρα το Μπαχρέιν, έχει ως αποστολή την προστασία της εμπορικής ναυτιλίας στην περιοχή.

Στενά του Ορμούζ: Τι θα συνέβαινε αν έκλεινε

Το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ έχει το πλεονέκτημα ότι αποτελεί μέσο για την επιβολή άμεσου κόστους στον Τραμπ, καθώς θα προκαλούσε αύξηση της τιμής του πετρελαίου με σχεδόν άμεσο πληθωριστικό αντίκτυπο στις ΗΠΑ και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Επίσης, το κλείσιμο των Στενών θα έβλαπτε σημαντικά την Κίνα. Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αγοράζει σχεδόν το 90% των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, οι οποίες υπόκεινται σε διεθνείς κυρώσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάρκο Ρούμπιο, κάλεσε την Κίνα να βοηθήσει να σταματήσει το Ιράν από το να τα κλείσει, δηλώνοντας στο Fox News: «Ενθαρρύνω την κινεζική κυβέρνηση στο Πεκίνο να τους καλέσει για αυτό, επειδή εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα Στενά του Ορμούζ για το πετρέλαιό τους».

«Αν το κάνουν αυτό, θα είναι ένα ακόμη τρομερό λάθος» πρόσθεσε και συνέχισε: «Είναι οικονομική αυτοκτονία γι' αυτούς αν το κάνουν».

Υπάρχουν ήδη αναφορές ότι ορισμένα υπερδεξαμενόπλοια έχουν κάνει στροφή 180 μοιρών στην στρατηγική πλωτή οδό μετά τις αμερικανικές επιθέσεις.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Διεθνή / Γάζα: «Γλιτώσαμε από βέβαιο θάνατο» - Οικογένειες φεύγουν νύχτα εξαιτίας των ανελέητων ισραηλινών βομβαρδισμών

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου επιμένει ότι η Πόλη της Γάζας αποτελεί το τελευταίο μεγάλο προπύργιο της Χαμάς - Προειδοποίησε όλους τους κατοίκους να απομακρυνθούν άμεσα εν αναμονή μιας μεγάλης χερσαίας επίθεσης
LIFO NEWSROOM
Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Διεθνή / Τσάρλι Κερκ: Η ρητορική του ακροδεξιού ακτιβιστή που ενέπνευσε υποστηρικτές και εξόργισε αντιπάλους

Ένας προκλητικός ρήτορας, που τα τελευταία χρόνια έγινε διάσημος στους κύκλους του κινήματος MAGA και ενέπνευσε μια γενιά φοιτητών να πολιτικοποιηθούν και να στηρίξουν τον Ντόναλντ Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη του συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Διεθνή / Επιστολή Τραμπ στο ΝΑΤΟ: Είμαι έτοιμος για κυρώσεις στη Ρωσία αν όλα τα μέλη συμφωνήσουν να κάνουν το ίδιο

Ζητά από τα μέλη του ΝΑΤΟ να σταματήσουν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Ρωσία και να επιβάλουν δασμούς έως και 100% στην Κίνα, για την οποία θεωρεί ότι «ασκεί κυριαρχία» πάνω στη Ρωσία
LIFO NEWSROOM
Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Διεθνή / Τζέφρι Έπσταϊν: Το Υπουργείο Οικονομικών θα κοινοποιήσει τα οικονομικά αρχεία του στο Κογκρέσο

Το υπουργείο δεσμεύτηκε να παραδώσει έγγραφα που αναμένεται να περιλαμβάνουν αναφορές ύποπτης δραστηριότητας σχετικά με τον Τζέφρι Έπσταϊν και την πρώην σύντροφό του και συνεργό του, Γκιζλέιν Μαξγουέλ
LIFO NEWSROOM
Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

Διεθνή / Πριγκίπισσα Νταϊάνα: «Απόλυτο σκάνδαλο» - Ο άγνωστος καυγάς με τον βασιλιά Κάρολο στη Νέα Ζηλανδία

«Περίμενα να πάω να της βάλω την τιάρα και άκουγα τον πρίγκιπα που ωρυόταν και φώναζε στο διπλανό δωμάτιο» θυμάται ο κομμωτής της αείμνηστης πριγκίπισσας
LIFO NEWSROOM
«Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Διεθνή / «Προδοτική επίθεση» του Ισραήλ: Σαουδική Αραβία και Εμιράτα ξεσπούν - Κίνδυνος για τις «Συμφωνίες του Αβραάμ»

Η αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ σε στελέχη της Χαμάς στη Ντόχα προκαλεί θύελλα αντιδράσεων στον Περσικό Κόλπο - Σαουδική Αραβία, Εμιράτα και Κατάρ καταγγέλλουν παραβίαση διεθνούς δικαίου, ενώ οι Συμφωνίες του Αβραάμ κινδυνεύουν να τιναχτούν στον αέρα
LIFO NEWSROOM