Σρι Λάνκα: Παραιτείται ο πρόεδρος - Φυγαδεύτηκε μετά την πυρπόληση της κατοικίας του ο πρωθυπουργός

Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές πυρπόλησαν την πρωθυπουργική κατοικία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα.

Ο Ρατζαπάξα φυγαδεύτηκε νωρίτερα σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

«Για να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», τόνισε ο Αμπιγουαρντάνα στην τηλεόραση.

Πολλοί από αυτούς εισέβαλαν νωρίτερα και στην προεδρική κατοικία. 

«Ο πρόεδρος συνοδεύτηκε και μεταφέρθηκε εκτός της κατοικίας ασφαλής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ανώτερη αμυντική πηγή.

Εικόνες από τα social media από το εσωτερικό του κτιρίου δείχνoυν εκατοντάδες διαδηλωτές σε δωμάτια και διαδρόμους, ενώ ακόμα περισσότεροι στριμώχνονταν γύρω από τους εξωτερικούς χώρους της προεδρικής κατοικίας. Βίντεο δείχνουν επίσης, δεκάδες διαδηλωτές να κάνουν βουτιές στην πισίνα του παλατιού.

Πυρπόλησαν και την πρωθυπουργική κατοικία 

Πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα το βράδυ του Σαββάτου στο Κολόμπο, βάζοντας φωτιά, έγινε γνωστό από την αστυνομία και το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

«Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την πυρπόλησαν», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ταξίδεψαν με αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία προς την πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων επτά δεκαετιών, αφού τα συναλλαγματικά της αποθέματα έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με τα δολάρια να έχουν εξαντληθεί για την αποπληρωμή βασικών εισαγωγών όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κολόμπο, εκατοντάδες συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν καύσιμα. 

Προχθές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η νησιωτική χώρα έχει χρεοκοπήσει και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. 

«Συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις ως χρεοκοπημένη χώρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πιο δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε στο κοινοβούλιο.

«Λόγω της κατάστασης χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, πρέπει να υποβάλουμε ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους μας στο ΔΝΤ ξεχωριστά», πρόσθεσε. «Μόνο όταν είναι ικανοποιημένοι με αυτό το σχέδιο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποκλεισμός από την για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Διεθνή / Αποκλεισμός για 40 χρόνια: Οι απελάσεις είναι η τελευταία κίνηση της Ρωσίας να «καθαρίσει» την Ουκρανία

Η ιστορία του διευθυντής τοπικού σχολείο , ο οποίος μεταφέρθηκε στη Γεωργία με χειροπέδες μαζί με την οικογένειά του, αφού αρνήθηκε να διδάξει το ρωσικό πρόγραμμα σπουδών
LIFO NEWSROOM
Ήρωας ή Προδότης: Νέο άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Διεθνή / «Ήρωας ή Προδότης»: Άγαλμα του Τζόρτζ Ουάσινγκτον στην καρδιά του Λονδίνου προκαλεί αντιδράσεις

Ένα άγαλμα του Τζορτζ Ουάσινγκτον επιστρέφει ανανεωμένο στην Πλατεία Τραφάλγκαρ. Τι σημαίνει η παρουσία του Αμερικανού επαναστάτη ήρωα δίπλα σε Βρετανούς βασιλείς και ναυάρχους;
LIFO NEWSROOM
Νέες κυρώσεις Τρραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Διεθνή / Νέες κυρώσεις Τραμπ με σκοπό την υπονόμευση της στρατιωτικής μηχανής του Ιράν

Η κυβέρνηση Τραμπ στοχοποιεί κινεζικές επιχειρήσεις, έναν Κινέζο υπήκοο και ένα φορτηγό πλοίο για εμπλοκή σε μεταφορά στρατιωτικής τεχνολογίας προς το Ιράν, εν μέσω της κλιμακούμενης σύρραξης με το Ισραήλ
LIFO NEWSROOM
Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Διεθνή / Ο Πάπας Λέων προειδοποιεί για τους κινδύνους της AI: «Η νεολαία μας πρέπει να ενισχύεται, όχι να εμποδίζεται»

Η στάση του ποντίφικα για την ΑΙ μοιάζει με εκείνη του προκατόχου του, Πάπα Φραγκίσκου, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι κοινωνίες μας διατρέχουν τον κίνδυνο να χάσουν «την αίσθηση του ανθρώπινου»
LIFO NEWSROOM
Επιθέσεις Ισραήλ κατά του Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Διεθνή / Επιθέσεις Ισραήλ κατά Ιράν: Πώς επηρεάζουν την ενεργειακή ανεξαρτησία της Κίνας

Οι συγκρούσεις Ισραήλ–Ιράν απειλούν τις εισαγωγές πετρελαίου της Κίνας, θέτοντας σε κίνδυνο την ενεργειακή της ασφάλεια: μια πρόκληση που επιταχύνει την στροφή προς ΑΠΕ και αυτόνομη παραγωγή
LIFO NEWSROOM