Σρι Λάνκα: Παραιτείται ο πρόεδρος - Φυγαδεύτηκε μετά την πυρπόληση της κατοικίας του ο πρωθυπουργός

Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές πυρπόλησαν την πρωθυπουργική κατοικία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα.

Ο Ρατζαπάξα φυγαδεύτηκε νωρίτερα σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

«Για να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», τόνισε ο Αμπιγουαρντάνα στην τηλεόραση.

Πολλοί από αυτούς εισέβαλαν νωρίτερα και στην προεδρική κατοικία. 

«Ο πρόεδρος συνοδεύτηκε και μεταφέρθηκε εκτός της κατοικίας ασφαλής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ανώτερη αμυντική πηγή.

Εικόνες από τα social media από το εσωτερικό του κτιρίου δείχνoυν εκατοντάδες διαδηλωτές σε δωμάτια και διαδρόμους, ενώ ακόμα περισσότεροι στριμώχνονταν γύρω από τους εξωτερικούς χώρους της προεδρικής κατοικίας. Βίντεο δείχνουν επίσης, δεκάδες διαδηλωτές να κάνουν βουτιές στην πισίνα του παλατιού.

Πυρπόλησαν και την πρωθυπουργική κατοικία 

Πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα το βράδυ του Σαββάτου στο Κολόμπο, βάζοντας φωτιά, έγινε γνωστό από την αστυνομία και το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

«Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την πυρπόλησαν», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ταξίδεψαν με αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία προς την πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων επτά δεκαετιών, αφού τα συναλλαγματικά της αποθέματα έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με τα δολάρια να έχουν εξαντληθεί για την αποπληρωμή βασικών εισαγωγών όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κολόμπο, εκατοντάδες συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν καύσιμα. 

Προχθές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η νησιωτική χώρα έχει χρεοκοπήσει και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. 

«Συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις ως χρεοκοπημένη χώρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πιο δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε στο κοινοβούλιο.

«Λόγω της κατάστασης χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, πρέπει να υποβάλουμε ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους μας στο ΔΝΤ ξεχωριστά», πρόσθεσε. «Μόνο όταν είναι ικανοποιημένοι με αυτό το σχέδιο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΚΟΥΒΑ ΜΠΛΑΚ ΑΟΥΤ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Διεθνή / Στην Κούβα ο αρχηγός της CIA: Η ενεργειακή κρίση βαθαίνει στη χώρα

Εκατοντάδες πολίτες βγήκαν ξανά στους δρόμους της Αβάνας διαμαρτυρόμενοι για τις πολύωρες διακοπές ρεύματος και τις σοβαρές ελλείψεις καυσίμων, την ώρα που η ενεργειακή κρίση στην Κούβα βαθαίνει ολοένα και περισσότερο
THE LIFO TEAM
ΠΡΙΓΚΙΠΑΣ ΧΑΡΙ

Διεθνή / Πρίγκιπας Χάρι: «Έχω πλήρη επίγνωση των λαθών μου στο παρελθόν, έχω αναλάβει την ευθύνη»

Ο πρίγκιπας Χάρι προειδοποιεί για την ανησυχητική αύξηση του αντισημιτισμού στο Ηνωμένο Βασίλειο, τονίζοντας ότι το μίσος προς τις κοινότητες πρέπει να αντιμετωπίζεται με αποφασιστικότητα και χωρίς σιωπή
THE LIFO TEAM
NEW YORK TIMES ΙΣΡΑΗΛ ΝΕΤΑΝΙΑΧΟΥ ΜΗΝΥΣΗ

Διεθνή / Ισραήλ: Μηνύει τους NYT για άρθρο που καταγράφει βιασμούς Παλαιστινίων κρατουμένων

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε τους New York Times ότι «συκοφαντούν τους στρατιώτες του Ισραήλ» και επιχειρούν να δημιουργήσουν «ψευδή εξίσωση» ανάμεσα στη Χαμάς και τον ισραηλινό στρατό
THE LIFO TEAM
ΕΜΑΝΟΥΕΛ ΜΑΚΡΟΝ ΧΑΣΤΟΥΚΙ ΜΠΡΙΖΙΤ ΜΑΚΡΟΝ

Διεθνή / Η πλευρά Μακρόν διαψεύδει ότι το χαστούκι συνδεόταν με μηνύματα του Εμανουέλ Μακρόν σε ηθοποιό

Σύμφωνα με νέο βιβλίο, η Μπριζίτ Μακρόν «έχασε την ψυχραιμία της» κατά τη διάρκεια πτήσης του προεδρικού ζεύγους όταν είδε μήνυμα στο κινητό του Γάλλου προέδρου από Γαλλοϊρανή ηθοποιό
THE LIFO TEAM