Σρι Λάνκα: Παραιτείται ο πρόεδρος - Φυγαδεύτηκε μετά την πυρπόληση της κατοικίας του ο πρωθυπουργός

Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές πυρπόλησαν την πρωθυπουργική κατοικία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα.

Ο Ρατζαπάξα φυγαδεύτηκε νωρίτερα σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

«Για να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», τόνισε ο Αμπιγουαρντάνα στην τηλεόραση.

Πολλοί από αυτούς εισέβαλαν νωρίτερα και στην προεδρική κατοικία. 

«Ο πρόεδρος συνοδεύτηκε και μεταφέρθηκε εκτός της κατοικίας ασφαλής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ανώτερη αμυντική πηγή.

Εικόνες από τα social media από το εσωτερικό του κτιρίου δείχνoυν εκατοντάδες διαδηλωτές σε δωμάτια και διαδρόμους, ενώ ακόμα περισσότεροι στριμώχνονταν γύρω από τους εξωτερικούς χώρους της προεδρικής κατοικίας. Βίντεο δείχνουν επίσης, δεκάδες διαδηλωτές να κάνουν βουτιές στην πισίνα του παλατιού.

Πυρπόλησαν και την πρωθυπουργική κατοικία 

Πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα το βράδυ του Σαββάτου στο Κολόμπο, βάζοντας φωτιά, έγινε γνωστό από την αστυνομία και το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

«Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την πυρπόλησαν», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ταξίδεψαν με αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία προς την πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων επτά δεκαετιών, αφού τα συναλλαγματικά της αποθέματα έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με τα δολάρια να έχουν εξαντληθεί για την αποπληρωμή βασικών εισαγωγών όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κολόμπο, εκατοντάδες συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν καύσιμα. 

Προχθές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η νησιωτική χώρα έχει χρεοκοπήσει και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. 

«Συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις ως χρεοκοπημένη χώρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πιο δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε στο κοινοβούλιο.

«Λόγω της κατάστασης χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, πρέπει να υποβάλουμε ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους μας στο ΔΝΤ ξεχωριστά», πρόσθεσε. «Μόνο όταν είναι ικανοποιημένοι με αυτό το σχέδιο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ

Διεθνή / Politico: Ο Τραμπ αντιμετωπίζει την πρώτη πολιτική του ήττα στο ζήτημα του Ιράν

Οι ψηφοφορίες που πραγματοποιούνται αυτή την εβδομάδα στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία των ΗΠΑ για τον περιορισμό της στρατιωτικής εκστρατείας κατά του Ιράν, αν περάσουν, θα αποτελέσουν μια σημαντική πολιτική ταπείνωση για τον Αμερικανό πρόεδρο
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΑΚΤΙΒΙΣΤΡΙΑ ΙΤΑΜΑΡ ΜΠΕΝ-ΓΚΒΙΡ

Διεθνή / «Γνώριζα ποιος ήταν και δεν μπορούσα να μείνω σιωπηλή» λέει η ακτιβίστρια που φώναξε στον Μπεν-Γκβιρ

Για την εμπειρία της μιλά η ακτιβίστρια Κατρίονα Γκράχαμ, η οποία φώναξε σύνθημα υπέρ της Παλαιστίνης μπροστά στον Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, πριν άνδρες ασφαλείας την ακινητοποιήσουν βίαια στο έδαφος
THE LIFO TEAM
ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ THE LATE SHOW

Διεθνή / Τραμπ για το τέλος του «The Late Show»: «Ο Κόλμπερτ τελείωσε επιτέλους, ήταν σαν νεκρός»

«Θα μπορούσες να πάρεις οποιονδήποτε από το δρόμο και θα ήταν καλύτερος από αυτόν τον τελείως ηλίθιο» έγραψε χαρακτηριστικά σε ανάρτησή του στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ: Μουσείο για την ιστορία των γυναικών κόλλησε επειδή η δεξιά θέλει να αποκλείσει τις τρανς γυναίκες

Διεθνή / Ελληνοαμερικανίδα βουλευτής στο επίκεντρο της μάχης για μουσείο γυναικών χωρίς τρανς γυναίκες στις ΗΠΑ

Η Βουλή των Αντιπροσώπων απέρριψε νομοσχέδιο για το Smithsonian American Women’s History Museum, μετά την προσθήκη διατάξεων που αποκλείουν τις τρανς γυναίκες από την αφήγηση του μουσείου και δίνουν στον Ντόναλντ Τραμπ λόγο για την τελική του τοποθεσία.
THE LIFO TEAM