Σρι Λάνκα: Παραιτείται ο πρόεδρος - Φυγαδεύτηκε μετά την πυρπόληση της κατοικίας του ο πρωθυπουργός

Σρι Λάνκα: Διαδηλωτές πυρπόλησαν την πρωθυπουργική κατοικία Facebook Twitter
Φωτ.: EPA.
0

Ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάκσα θα παραιτηθεί την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε σήμερα ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου, ο Μαχίντα Αμπιγουαρντάνα.

Ο Ρατζαπάξα φυγαδεύτηκε νωρίτερα σήμερα από την επίσημη κατοικία του στο Κολόμπο λίγα λεπτά προτού εισβάλουν σε αυτή χιλιάδες διαδηλωτές, σε μια από τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

«Για να εξασφαλίσει μια ειρηνική μετάβαση, ο πρόεδρος δήλωσε ότι επρόκειτο να παραιτηθεί στις 13 Ιουλίου», τόνισε ο Αμπιγουαρντάνα στην τηλεόραση.

Πολλοί από αυτούς εισέβαλαν νωρίτερα και στην προεδρική κατοικία. 

«Ο πρόεδρος συνοδεύτηκε και μεταφέρθηκε εκτός της κατοικίας ασφαλής», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ανώτερη αμυντική πηγή.

Εικόνες από τα social media από το εσωτερικό του κτιρίου δείχνoυν εκατοντάδες διαδηλωτές σε δωμάτια και διαδρόμους, ενώ ακόμα περισσότεροι στριμώχνονταν γύρω από τους εξωτερικούς χώρους της προεδρικής κατοικίας. Βίντεο δείχνουν επίσης, δεκάδες διαδηλωτές να κάνουν βουτιές στην πισίνα του παλατιού.

Πυρπόλησαν και την πρωθυπουργική κατοικία 

Πλήθος διαδηλωτών εισέβαλε στην κατοικία του πρωθυπουργού της Σρι Λάνκα το βράδυ του Σαββάτου στο Κολόμπο, βάζοντας φωτιά, έγινε γνωστό από την αστυνομία και το περιβάλλον του πρωθυπουργού.

«Διαδηλωτές εισέβαλαν στην ιδιωτική κατοικία του πρωθυπουργού Λάνκα Ρανίλ Βικρεμεσίνγκε και την πυρπόλησαν», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.

Χιλιάδες αντικυβερνητικοί διαδηλωτές ταξίδεψαν με αυτοκίνητα, φορτηγά και λεωφορεία προς την πρωτεύουσα για να συμμετάσχουν στις κινητοποιήσεις.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται εν μέσω της χειρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων επτά δεκαετιών, αφού τα συναλλαγματικά της αποθέματα έπεσαν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, με τα δολάρια να έχουν εξαντληθεί για την αποπληρωμή βασικών εισαγωγών όπως τρόφιμα, φάρμακα και καύσιμα. Σε πολλές μεγάλες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Κολόμπο, εκατοντάδες συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές για να αγοράσουν καύσιμα. 

Προχθές, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η νησιωτική χώρα έχει χρεοκοπήσει και έχει ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με το ΔΝΤ. 

«Συμμετέχουμε στις διαπραγματεύσεις ως χρεοκοπημένη χώρα. Ως εκ τούτου, πρέπει να αντιμετωπίσουμε μια πιο δύσκολη και περίπλοκη κατάσταση από τις προηγούμενες διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Βικρεμεσίνγκε στο κοινοβούλιο.

«Λόγω της κατάστασης χρεοκοπίας στην οποία βρίσκεται η χώρα μας, πρέπει να υποβάλουμε ένα σχέδιο για τη βιωσιμότητα του χρέους μας στο ΔΝΤ ξεχωριστά», πρόσθεσε. «Μόνο όταν είναι ικανοποιημένοι με αυτό το σχέδιο μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία». 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΙΡΑΝ ΟΜΙΛΙΑ

Διεθνή / Τραμπ για τον πόλεμο με το Ιράν: «Είναι μια βραχυπρόθεσμη εκδρομή, ο κόσμος μας σέβεται περισσότερο από ποτέ»

«Δεν θα υποχωρήσουμε μέχρι ο εχθρός να ηττηθεί ολοκληρωτικά και αποφασιστικά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο των Ρεπουμπλικανών στη Φλόριντα
THE LIFO TEAM
ΙΣΡΑΗΛ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΣ

Διεθνή / Μέση Ανατολή: «Έχουμε εκπλήξεις, θα αυξηθούν η συχνότητα και το εύρος των εκτοξεύσεων», λέει το Ιράν

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή - Το Ισραήλ βομβάρδισε αρχηγείο των Φρουρών της Επανάστασης και το Ιράν κλιμακώνει - Αναφορές για χτύπημα στη Βαγδάτη
THE LIFO TEAM