Το σκοτεινό μυστικό της Γκάμπι - Η μανία της με τα hoax υιοθεσίας

Το σκοτεινό μυστικό της Γκάμπι - Η μανία της με τα hoax υιοθεσίας Facebook Twitter
0

Η Γκάμπι έχει μια άσχημη συνήθεια που προκαλεί πόνο σε πολλά ζευγάρια, καθώς προσφέρει μωρά σε όσους θέλουν να υιοθετήσουν, αλλά όλα είναι μια φάρσα και οι ελπίδες ανθρώπων που πιστεύουν πως θα γίνουν γονείς, ξαφνικά σβήνουν.

Στις ΗΠΑ, είναι όλο και πιο κοινό για τα ζευγάρια που θέλουν να υιοθετήσουν ένα μωρό να διαφημιστούν στα social media, με την ελπίδα να συνδεθούν με μια έγκυο γυναίκα που θα θέλει να δώσει ένα παιδί για υιοθεσία. Το περασμένο καλοκαίρι αρκετά ζευγάρια φάνηκε πως το είχαν πετύχει, καθώς είχαν λάβει μηνύματα στο Instagram από μια νεαρή γυναίκα στη Τζόρτζια, η οποία προσέφερε ακριβώς αυτό που ήθελαν. Δυστυχώς, οι εικόνες των λογαριασμών ήταν κλεμμένες και πίσω από κάθε avatar ήταν η 24χρονη Γκάμπι. Η Γκάμπι τους υποσχέθηκε ένα παιδί που δεν υπήρχε, ενώ κάθε της λογαριασμός ήταν γεμάτος οικογένειες που αντιμετώπιζαν προβλήματα.

Με ένα άρθρο στο ΒΒC μια γυναίκα αφηγείται πώς ανακάλυψε τι έκανε η Γκάμπι και πώς ένα άρθρο που έγραψε για να κάνει γνωστή την υπόθεση ξεσκέπασε την απάτη:

«Έγραψα μια ιστορία για το τι είχα ανακαλύψει, ελπίζοντας ότι θα μπορούσα να παρακινήσω την Γκάμπι να σταματήσει να εξαπατά τους ανθρώπους. Την παρουσίασα στο σπίτι, να διαβάζει τις ιστορίες θλιμμένων ζευγαριών που ήταν ήδη εύθραυστα. Πίστευα πως θα συνειδητοποιούσε την ζημιά που είχε κάνει. Θα αισθανόταν ντροπή. Ίσως να ζητούσε συγνώμη. Μετά την δημοσίευση του άρθρου, η εκπομπή Good Morning America κάλεσε ένα από τα θύματά της, την Σαμάνθα, για να πει όσα προηγουμένως μου είχε αποκαλύψει. Αλλά, τέσσερις μέρες μετά την δακρυσμένη εξομολόγηση της Σαμάνθα, μπροστά σε τέσσερα εκατομμύρια τηλεθεατές, η Γκάμπι χτύπησε ξανά. Η οικογένεια Λάρτερ στην Αϊόβα έλαβε τα μηνύματά της και απάντησε στέλνοντας το άρθρο για την Γκάμπι, το οποίο κυκλοφόρησε ευρέως στην κοινότητα υιοθεσίας.

Φαινόταν ότι τίποτα δεν θα την σταματούσε. Αλλά οι άνθρωποι προσπαθούν τώρα να το κάνουν. Μεταξύ τους είναι άγνωστοι, μέλη της οικογένειάς της και ένας τηλεοπτικός ψυχολόγος. Πριν από τέσσερα χρόνια, ο αδελφός της Γκάμπι, ο Πολ, έλαβε κάποια ανησυχητικά μηνύματα στο Facebook σχετικά με τη νεότερη αδελφή του. Μια γυναίκα έγραψε ότι είχε συναντήσει την Γκάμπι αρκετές φορές το καλοκαίρι, πιστεύοντας ότι θα υιοθετούσε το αγέννητο παιδί της. Η γυναίκα είχε μάλιστα σταματήσει τη θεραπεία γονιμότητας για να επικεντρωθεί σε αυτή την υιοθεσία. Υποστήριξε ότι είχαν πάει μαζί ακόμη και για να αγοράσουν τα ρούχα του μωρού, αλλά μετά κατάλαβε πως ήταν θύμα απάτης.

Από τότε το ίδιο σενάριο έχει επαναληφθεί πολλές φορές. Στην πραγματικότητα, η Γκάμπι λέει ότι ξεκίνησε όταν ήταν 16 ετών και εκτιμά πως έχει εξαπατήσει εκατοντάδες ζευγάρια. Ο Πολ δεν έχει δει την Γκάμπι για περίπου δύο χρόνια, αλλά αυτός και η άλλη αδελφή του, εξακολουθούν να λαμβάνουν μηνύματα από τα θύματα της στο Facebook. Έτσι, τον περασμένο Οκτώβριο, αποφάσισαν να αναλάβουν δράση, με τον μόνο τρόπο που θα μπορούσαν να σκεφτούν. Τρεις μέρες πριν από το Halloween,  ξεκίνησαν ένα blog με ένα μόνο μήνυμα: Προσοχή με την απάτη της υιοθεσίας. "Εμείς, η οικογένεια της Γκάμπι, δεν ξέρουμε γιατί κάνει αυτά τα πράγματα, μιλήσαμε μαζί της, την ικετεύσαμε να σταματήσει, προσπαθήσαμε να της πούμε πόσο πληγώνει τους ανθρώπους (όπως και τη δική της οικογένεια). Αλλά, απλά δεν καταλαβαίνει. Δεν νομίζουμε ότι υπάρχει κάποιο οικονομικό όφελος, απλώς απολαμβάνει να πληγώνει τους ανθρώπους".

Η Έιμι Σίνιορ και η Κάιλι Ζαβάντιλ γνωρίζουν καλά τα avatar της Γκάμπι, μέσω της δουλειάς τους με θετούς γονείς. Έχουν μια ιστοσελίδα υιοθεσιών και άρχισαν να συγκεντρώνουν ονόματα πελατών που είχαν εξαπατηθεί, με αρχικό στόχο να γίνει μήνυση εναντίον της. Ήταν ανάμεσα στους πολλούς ανθρώπους που αναζήτησαν την οικογένεια της Γκάμπι στα social media. Αλλά αντί να επικοινωνήσουν με τα αδέλφια της, η Κάιλι μίλησε με τον πατέρα της Γκάμπι, Τζιν.

Αυτά που τους είπε ο Τζιν τις έκανε να αναρωτηθούν αν μια μήνυση ήταν η καλύτερη λύση στο ζήτημα. Τους εξήγησε ότι η Γκάμπι είχε προβλήματα, σωματικά και ψυχολογικά. Έκανε επέμβαση καρδιάς, είπε, κάτι που τον έκανε απρόθυμο να της πάρει το τηλέφωνο, για την περίπτωση που θα χρειαζόταν βοήθεια. Εκείνος δεν βγάζει αρκετά, για να πληρώσει την ψυχοθεραπεία που ξεκάθαρα χρειαζόταν εκείνη.

Όταν μίλησα στον Τζιν, μου είπε ότι τα προβλήματα καρδιάς της Γκάμπι σημαίνουν ότι δεν μπορεί να μείνει έγκυος και ότι μπορεί να πεθάνει νέα.«Με εξαπατά διαρκώς. Ή μπορεί πραγματικά να πίστευε ότι θα σταματούσε κάθε φορά που μου έλεγε ότι θα το κάνει. Έχουν υπάρξει περίοδο που δεν το έκανε, αλλά κάτι στο μυαλό της της λέει ότι πρέπει να είναι έγκυος και δεν μπορεί... Αυτό την ξεπερνά». Επίσης, είπε ότι της αφαίρεσε τα δεδομένα, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μπει στο ίντερνετ και να επικοινωνήσει με ανθρώπους που θέλουν να υιοθετήσουν.

Καθώς μιλούσαν με τον Τζιν, η Έιμι και η Κάιλι συμπέραναν ότι δεν θα έβλαπτε να τηλεφωνήσουν στην Γκάμπι και να της ζητήσουν να σταματήσει. Δεν ήταν ο συνηθισμένος απατεώνας υιοθεσιών. Δεν ζητούσε χρήματα. Φαίνεται ότι το μόνο που ζητούσε ήταν η προσοχή. Οι δύο γυναίκες άρχισαν να της τηλεφωνούν. Σταδιακά, άρχισε να τους ανοίγεται και ξεκίνησαν να συνομιλούν τακτικά.

Το σκοτεινό μυστικό της Γκάμπι - Η μανία της με τα hoax υιοθεσίας Facebook Twitter

Μετά, η Έιμι έφερε την Γκάμπι σε επαφή με έναν παραγωγό από την τηλεοπτική εκπομπή του Dr Phil, που της πρόσφερε θεραπεία, αν εμφανιζόταν. Η Έιμι μου μίλησε τον Δεκέμβριο, ένα μήνα προτού πάει στην Καλιφόρνια με την Γκάμπι και τον πατέρα της, για να γυριστεί το επεισόδιο. Το είδε ως τελευταία διέξοδο για την οικογένεια, τον μόνο τρόπο να λάβει η Γκάμπι την περίθαλψη που χρειάζεται.

«Νομίζω ότι χρειάζεται ουσιαστική, πραγματική βοήθεια», συμφώνησε ο Τζιν. «Δεν ζητάω ελεημοσύνη. Είμαι πρόθυμος να κάνω τα πάντα, να δουλέψω όσες ώρες χρειάζεται ή να μετακομίσω για να έχει τη βοήθεια που χρειάζεται. Πιστεύω ότι πιθανόν να έχει περιορισμένο προσδόκιμο ζωής και θέλω να εξελιχθεί σαν άνθρωπος. Πιστεύω ότι το αξίζει αυτό».

Το επεισόδιο με τίτλο «Η απατεώνισσα υιοθεσιών» προβλήθηκε αυτή την εβδομάδα. «Έχω κάνει πολλές εκπομπές για ψέματα και απάτες όλα αυτά τα χρόνια. Αλλά ποτέ δεν έχω κάνει κάτι τέτοιο», παραδέχθηκε ο δρ. Φιλ. Η Γκάμπι είναι απρόθυμη να προχωρήσει στο πλατό. Δεν επικοινωνεί και ο παραγωγός λέει ότι δεν μπορεί να θυμηθεί την τελευταία φορά που είχε τόσο ασταθή καλεσμένο. Ο Τζιν φαίνεται εξουθενωμένος.

Οι άνθρωποι που τους υποσχέθηκε ψεύτικα μωρά και η γυναίκα της οποίας τη φωτογραφία έκλεψε για να το κάνει αυτό, περιμένουν την Γκάμπι στο πλατό. Βγαίνει, αλλά δεν κάθεται στη θέση της για πολύ. Δίνει λίγες απαντήσεις. Παρόλα αυτά, μία από τις εξαπατημένες γυναίκες- η Λόρεν που της υποσχέθηκε ανύπαρκτα δίδυμα- αντιμετωπίζει την Γκάμπι με συμπόνοια. «Έχω συμπόνοια για την ψυχική υγεία και τις ειδικές ανάγκες και μου ραγίζει την καρδιά ότι είναι σε αυτή την αόρατη φυλακή. Δεν θέλω να νιώθει ότι είναι στη φυλακή του μυαλού της. Είναι λυπηρό», λέει στο κοινό.

Η Γκάμπι βρήκε εξαντλητική την παρουσία στην εκπομπή. «Άξιζε, γιατί δεν θα χρειάζεται να τον δω ξανά- δόξα τω θεό- και θα πάρω τη βοήθεια που χρειάζομαι», λέει. Σε μια σειρά από τηλεφωνήματα, μου λέει για τη ζωή της. Η συμπεριφορά της ποικίλει, είναι από συνεσταλμένη ως οξύθυμη. Αλλά πάντα φαίνεται λιγότερο ώριμη από τα 24 χρόνια της.

Της κάνω την ερώτηση που πολλοί από τους στόχους των απατών της θέλουν να απαντήσει. Γιατί το έκανε; Γιατί προσποιήθηκε ότι ήταν έγκυος; «Ήθελα προσοχή και κάποιον να μιλήσω», λέει. Δεν μπορεί να κάνει παιδιά, εξαιτίας του προβλήματος καρδιάς, συνεχίζει, και ήθελε να μιλήσει με γυναίκες που είναι σε ανάλογη θέση.

«Απλά μου δίνει κάποιον να μιλήσω. Κάθομαι στο σπίτι όλη μέρα. Δεν έχω φίλους, οπότε... Δεν θα έλεγα ότι είναι κάτι να κάνω. Είναι για να μιλήσω με κάποιον». Σκέφτηκα την Σαμάνθα Στιούαρτ, το θύμα της Γκάμπι που πάσχιζε να συγκρατήσει τα δάκρυά της αναφερόμενη στις συζητήσεις τους. Αλλά παρότι μου λέει ότι νιώθει τον πόνο των άτεκνων γυναικών, η Γκάμπι πασχίζει να νιώσει την όποια συμπόνοια για αυτούς που ξεγέλασε. Όταν ρωτάω αν θα ήθελε να απολογηθεί, αμέσως τερματίζει τη συζήτηση.

Τα βίντεο από την εκπομπή, που δημοσιεύθηκαν στο YouTube, επίσης προκαλούν ελάχιστη συμπόνοια για εκείνη. Τα σχόλια είναι πολύ μοχθηρά, ίσως σε άδικο σημείο, με δεδομένα τα προβλήματα που έχει αντιμετωπίσει στη ζωή της. Ρωτάω την Γκάμπι αν προσποιήθηκε ξανά ότι είναι έγκυος, από τότε που έγιναν τα γυρίσματα της εκπομπής, τον περασμένο Δεκέμβριο. Τελικά, παραδέχεται ότι το έχει κάνει.

Η Γκάμπι και ο πατέρας της πιστεύουν ότι χρειάζεται μακροπρόθεσμη περίθαλψη για την ψυχική υγεία της και όχι μια σύντομη περίοδο θεραπείας που θα πάρει από την εμφάνισή της στην εκπομπή. Και φαίνεται πως έχει μικρές πιθανότητες να τη λάβει.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Διεθνή / Μεξικό: Νέα δολοφονία υποψηφίου δημάρχου - Εντοπίστηκαν διαμελισμένα πτώματα σε πυρπολημένο ΙΧ

Από την 23η Σεπτεμβρίου -όταν άρχισε επίσημα η προεκλογική περίοδος- ως την 1η Μαΐου, δολοφονήθηκαν τουλάχιστον 26 υποψήφιοι στις εκλογές της 2ης Ιουνίου στο Μεξικό
NEWSROOM