Σκηνικό έντασης στη Μάγχη: Γάλλοι ψαράδες απέκλεισαν λιμάνι - Βρετανικά πολεμικά στην περιοχή

Σκηνικό έντασης στη Μάγχη: Γάλλοι ψαράδες απέκλεισαν λιμάνι - Βρετανικά πολεμικά στην περιοχή Facebook Twitter
ΕΡΑ - Φωτογραφία Αρχείου
0

Δύο πλοία του βασιλικού ναυτικού περιπολούν τα ύδατα γύρω από Τζέρσεϊ και ένα γαλλικό πολεμικό πλοίο κατευθύνεται προς το νησί, καθώς ψαράδες διαμαρτύρονται για τα δικαιώματά τους στην μετά το Brexit εποχή.

Περίπου 60 αλιευτικά σκάφη – από τη Γαλλία και το Τζέρσεϊ – απέκλεισαν την είσοδο του λιμανιού του Σεντ Χέλιερ καθιστώντας αδύνατο, για ένα χρονικό διάστημα, τον απόπλου ενός φορτηγού πλοίου.

Το Τζέρσεϊ βρίσκεται στο στενό της Μάγχης,  κοντά στις ακτές της Νορμανδίας και αποτελεί μέρος της Βρετανικής Κοινοπολιτείας. Είναι το μεγαλύτερο από τα Αγγλονορμανδικά νησιά. Το Βαϊλάτο του Τζέρσεϊ περιλαμβάνει το νησί Τζέρσεϊ και άλλα δύο συμπλέγματα ακατοίκητων νησιών. Το Τζέρσεϊ είναι ανεξάρτητο διοικητικά, αλλά την ευθύνη της άμυνάς του έχει το Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι Γάλλοι ψαράδες κάνουν λόγο για άδικη περικοπή των δικαιωμάτων τους σε άδειες που εκδόθηκαν πρόσφατα από το νησί. Σύμφωνα με το Παρίσι, τα κριτήρια αυτά υπερβαίνουν τα όσα προβλέπει η συμφωνία του Brexit. Η διπλωματική αντιπαράθεση κλιμακώθηκε όταν η Γαλλία απείλησε πως θα μπορούσε να διακόψει την παροχή ηλεκτρισμού στο Τζέρσεϊ - το οποίο λαμβάνει το 95% της ηλεκτρικής ενέργειας εκεί μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων.

Όπως μεταδίδει το BBC το HMS Severn, το οποίο στο παρελθόν κατασκόπευε ρωσικά πολεμικά σκάφη κατά μήκος των βρετανικών ακτών, βρίσκεται σε ορατή απόσταση από το λιμάνι του νησιού ενώ το HMS Tamar βρίσκεται κοντά του. Η Ντάουνινγκ Στριτ διαμήνυσε πως τα πλοία του βασιλικού ναυτικού βρίσκονται εκεί για να «παρακολουθήσουν την κατάσταση».
 

Με πληροφορίες από BBC/Telegraph

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

THE GOOD LIFO ΔΗΜΟΦΙΛΗ