Σήμερα οι εκλογές στη Χειμάρρα- Συσπείρωση της ομογένειας μετά την προφυλάκιση του Φρέντι Μπελέρη

Φρέντι Μπελέρης: Συσπείρωση της ομογένειας στη Χειμάρρα μετά την προφυλάκισή του – Σήμερα οι εκλογές Facebook Twitter
Φωτ. αρχείου: Facebook
0

Η προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη μία ημέρα πριν τις τοπικές εκλογές προκαλεί ένταση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις.

Αν και ο Φρέντι Μπελέρης έχει προφυλακιστεί, συμμετέχει κανονικά στο ψηφοδέλτιο και συνεπώς μπορεί να ψηφιστεί από τους υποστηρικτές του.

Οι δημοτικές εκλογές στην Αλβανία έχουν ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες ολοκληρωμένες εκτιμήσεις αναμένονται τα ξημερώματα της Δευτέρας. Στο μεταξύ, η ομογένεια δείχνει να συσπειρώνεται στη Χειμάρρα για τις εκλογές, δίνοντας έτσι το δικό της μήνυμα απέναντι στη σύλληψη του εκπροσώπου της ελληνικής μειονότητας στην περιοχή.

«Είναι χαρακτηριστικό το ότι έχουν έρθει ομογενείς από κάθε άκρη, κάθε γωνιά του πλανήτη προκειμένου να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Όπως χαρακτηριστικά μας αναφέρουν από το γραφείο του (Φρέντι Μπέλερη) έχουν έρθει από την Αυστραλία, ακόμα και από την Αμερική», μεταδίδει η απεσταλμένη της ΕΡΤ στη Χειμάρρα, Έλενα Αποστολίδου.

Υπενθυμίζεται, πάντως, πως χθες προφυλακίστηκε και ο συνεργάτης του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Παντελής Κοκαβέσης.

Αντίδραση του ΥΠΕΞ για τη σύλληψη Μπελέρη

Οι εξελίξεις στη Χειμάρρα οδήγησαν χθες σε μία σκληρή ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ. Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει για την προφυλάκιση του υποψήφιου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντι Μπελέρη, πως «αποφάσεις σαν τη σημερινή σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Πιο αναλυτικά, σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, η ανακοίνωση αναφέρει πως «Η (σημερινή) απόφαση του δικαστηρίου στην Αυλώνα, αν τα στοιχεία δεν είναι αδιάσειστα είναι σκανδαλώδης. Η σύλληψη υποψηφίου Δημάρχου δύο ημέρες πριν τις εκλογές δεν συνιστά κράτος δικαίου. Η απόφαση για προφυλάκιση του υποψηφίου Δημάρχου επιφέρει πλήρη ανατροπή των κανόνων ισονομίας στις δημοτικές εκλογές στη Χειμάρρα, σημαντικότατο κέντρο της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στην Αλβανία.

»Μια τέτοια απόφαση θα έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αλβανία, καθώς προϋπόθεση της ευρωπαϊκής αυτής πορείας είναι η προσήλωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών στους ευρωπαϊκούς κανόνες και στις αρχές του κράτους δικαίου. Αποφάσεις σαν τη σημερινή οι οποίες παραβιάζουν τις ανωτέρω αρχές σημαίνουν ότι στην πράξη η Αλβανία δεν ακολουθεί τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη σύλληψη Φρέντι Μπελέρη

Από την πλευρά του, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ και για την ακρίβεια εκπρόσωπος αυτού, απάντησε την Παρασκευή σε σχετική ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον, ζητώντας να διασφαλιστεί η εγκυρότητα των εκλογών και καλώντας όλες τις πλευρές να συμμορφωθούν με τους νόμους και τους κανόνες.

«Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τις Αρχές και τα πολιτικά κόμματα να διασφαλίσουν ότι οι ψηφοφόροι μπορούν να ασκήσουν το θεμελιώδες δημοκρατικό τους δικαίωμα για να εκφράσουν τη βούλησή τους μέσω ελεύθερων και δίκαιων εκλογών.

»Είναι σημαντικό για όλους να συμμορφώνονται με τους νόμους και τους κανόνες που διέπουν τις εκλογές, καθώς και τους διεθνείς κανόνες, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης αγοράς ή πώλησης ψήφων. Καλούμε τις Αρχές να επιβάλλουν όλους τους νόμους και τους κανονισμούς δίκαια και ισότιμα. Αξιωματούχοι της πρεσβείας των ΗΠΑ συμμετέχουν σε άλλους διεθνείς θεσμούς για την παρακολούθηση των εκλογών σε ολόκληρη τη χώρα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM