Σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά εγκατέλειψαν το σχολείο μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην Υεμένη

Σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά εγκατέλειψαν το σχολείο μετά την κλιμάκωση του πολέμου στην Υεμένη Facebook Twitter
EPA/YAHYA ARHAB
0

Σχεδόν μισό εκατομμύριο παιδιά στην Υεμένη έχουν εγκαταλείψει το σχολείο μετά την κλιμάκωση του πολέμου στη χώρα τον Μάρτιο του 2015, ανέφερε η Unicef σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα.

Σύμφωνα με την οργάνωση, ο συνολικός αριθμός των παιδιών που δεν πηγαίνουν πλέον σχολείο, αυξάνεται σε δύο εκατομμύρια.

Σχεδόν τα τρία τέταρτα των εκπαιδευτικών στα δημόσια σχολεία δεν έχουν πληρωθεί εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο, κάτι που θέτει σε μεγάλο κίνδυνο την εκπαίδευση επιπλέον 4,5 εκατομμυρίων παιδιών, τονίζει η Unicef.

«Μια ολόκληρη γενιά παιδιών στην Υεμένη είναι αντιμέτωπη με ένα ζοφερό μέλλον εξαιτίας της περιορισμένης ή ανύπαρκτης πρόσβασης στην εκπαίδευση», δήλωσε η Μεριτξέλ Ρελάνο εκπρόσωπος της Unicef στην Υεμένη.

Σύμφωνα με την έκθεση «If Not In School», περισσότερα από 2.500 σχολεία είναι εκτός λειτουργίας, τα δύο τρίτα εκ των οποίων έχουν υποστεί ζημιές από επιθέσεις.

Το 27% των σχολείων έχει κλείσει και το 7% χρησιμοποιείται για στρατιωτικούς σκοπούς ή ως καταφύγιο για τους εκτοπισμένους.

Στην έκθεση τονίζονται και οι κίνδυνοι που διατρέχουν τα παιδιά στη διαδρομή που διανύουν μέχρι να φτάσουν στο σχολείο εξαιτίας των συγκρούσεων.

Η έλλειψη πρόσβασης στην εκπαίδευση έχει ωθήσει τα παιδιά και τις οικογένειές τους σε επικίνδυνες εναλλακτικές, περιλαμβανομένου του πρόωρου γάμου, της παιδικής εργασίας και της στρατολόγησης παιδιών ως μαχητές.

Η Unicef αναφέρει και άλλους ανησυχητικούς αριθμούς:

- τουλάχιστον 2.419 παιδιά έχουν στρατολογηθεί και συμμετάσχει σε μάχες από τον Μάρτιο του 2015.

- έρευνα που διεξήχθη το 2016 σε δέκα επαρχίες της Υεμένης αποκάλυψε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των γυναικών είχαν αναγκαστεί να παντρευτούν πριν γίνουν 18 ετών, ενώ σχεδόν οι μισές προτού γίνουν 15 ετών.

- το 78% των Υεμενιτών ζουν σε κατάσταση φτώχειας.

- 1,8 εκατομμύριο παιδιά μικρότερα των 5 ετών και 1,1 εκατομμύριο έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό, αύξηση 128% σε σχέση με το τέλος του 2014.

- 16 εκατομμύρια Υεμενίτες, εκ των ποίων σχεδόν 8,2 εκατομμύρια παιδιά, έχουν ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Διεθνή / Βρετανία: Η Δύση προκάλεσε την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία, υποστήριξε ο Φάρατζ

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ σχολίασε ότι ο Φάρατζ είναι «απολύτως λάθος» και εκτίμησε ότι με αυτό τον τρόπο εκθέτει την ασφάλεια της Βρετανίας και των συμμάχων της σε κίνδυνο
NEWSROOM