ΟΗΕ: Επιδεινώθηκε η διατροφική κρίση το 2017 - 124 εκατ. άνθρωποι είχαν επείγουσα ανάγκη για βοήθεια

ΟΗΕ: Επιδεινώθηκε η διατροφική κρίση το 2017 - 124 εκατ. άνθρωποι είχαν επείγουσα ανάγκη για βοήθεια Facebook Twitter
Ένα υποσιτισμένο παιδί λαμβάνει θεραπεία στην Υεμένη. EPA/YAHYA ARHAB
0

Η διατροφική κρίση επιδεινώθηκε το 2017, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO).

Η ένταση των συγκρούσεων και η συνεχιζόμενη ξηρασία σε πολλές περιοχές του κόσμου είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί στα 124 εκατομμύρια o αριθμός των ανθρώπων που υποφέρουν από πολύ σοβαρή έλλειψη τροφίμων, περιλαμβανομένου του λιμού, το περασμένο έτος.

Συγκεκριμένα, ο FAO αναφέρει στην Παγκόσμια Έκθεση για τη Διατροφική Κρίση, που δημοσιοποίησε σήμερα από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους διεθνείς οργανισμούς, πως το 2017, 124 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν υπό καθεστώς διατροφικής ανασφάλειας και είχαν επείγουσα ανάγκη για βοήθεια σε 51 χώρες, από 108 εκατομμύρια σε 48 χώρες το 2016. 

Στην έκθεση αναφέρεται πως «οι χειρότερες διατροφικές κρίσεις το 2017 σημειώθηκαν στη βορειοανατολική Νιγηρία, τη Σομαλία, την Υεμένη και στο Νότιο Σουδάν, όπου σχεδόν 32 εκατομμύρια άνθρωποι διαβιούν υπό συνθήκες διατροφικής ανασφάλειας και έχουν επείγουσα ανάγκη βοήθειας».

Στο Νότιο Σουδάν, ο ΟΗΕ κήρυξε κατάσταση λιμού σε τμήματα της βόρειας επαρχίας Γιούνιτι από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούνιο του 2017. Ήταν η πρώτη φορά που συνέβη κάτι τέτοιο παγκοσμίως από το 2011. Η κρίση μετριάστηκε χάρη σε μια αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας.

Για το 2018, «η Υεμένη θα συνεχίσει να είναι μακράν η χώρα που αντιμετωπίζει τη μεγαλύτερη διατροφική κρίση. Η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί, ιδιαίτερα λόγω της περιορισμένης πρόσβασης, της οικονομικής κατάρρευσης και του ξεσπάσματος επιδημιών», αναφέρεται στην έκθεση.

Άλλες περιοχές ανησυχίας φέτος ήταν το Αφγανιστάν, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η βορειοανατολική Νιγηρία, η περιοχή της Λίμνης Τσαντ, το Νότιο Σουδάν, η Συρία, η Λιβύη και το κεντρικό Σαχέλ.

Τον Σεπτέμβριο, σε μια έκθεση που στηρίχθηκε σε έναν ευρύτερο ορισμό του υποσιτισμού, ο FAO και άλλες υπηρεσίες του ΟΗΕ ανέφεραν πως ο κίνδυνος λιμού στον κόσμο αυξήθηκε για πρώτη φορά σε διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας, με 815 εκατομμύρια ανθρώπους να αντιμετωπίζουν το φάσμα της πείνας το 2016 έναντι 777 εκατομμυρίων το 2015.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Διεθνή / Ο Τραμπ θα επιτρέψει στην Ουγγαρία να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο - Τι δήλωσε για ενδεχόμενη συνάντηση με τον Πούτιν

Τον περασμένο μήνα οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στις δύο μεγαλύτερες πετρελαϊκές εταιρείες της Ρωσίας (Rosneft και Lukoil) λόγω της άρνησης της Ρωσίας να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία
LIFO NEWSROOM
Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί, προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

Διεθνή / «Εάν δεν βρέξει μέχρι το τέλος του έτους, η Τεχεράνη θα πρέπει να εκκενωθεί», προειδοποιεί ο πρόεδρος του Ιράν

«Εάν δεν βρέξει, θα πρέπει να αρχίσουμε να μοιράζουμε το νερό με δελτίο στην Τεχεράνη, γύρω στα τέλη Νοεμβρίου με αρχές Δεκεμβρίου», τόνισε ο Μασούντ Πεζεσκιάν σε τηλεοπτικό του διάγγελμα
LIFO NEWSROOM
Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Διεθνή / Ιταλία: Αυξάνονται οι αιωνόβιοι στη χώρα - 2.000 περισσότεροι σε σχέση με πέρυσι

Η μεσογειακή διατροφή θεωρείται εδώ και δεκαετίες ο βασικός παράγοντας μακροζωίας των Ιταλών, σε συνδυασμό με τους ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς και ένα σύστημα υγείας που θεωρείται γενικά ποιοτικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Διεθνή / ΗΠΑ: Αναστάτωση στα αεροδρόμια με περισσότερες από 1.000 πτήσεις να ακυρώνονται λόγω του shutdown

Παρότι οι αεροπορικές είχαν μόλις 48 ώρες για να τροποποιήσουν τα προγράμματά τους, δήλωσαν υποστηρικτικές προς το σχέδιο της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την ανάγκη να διαφυλαχθεί η ασφάλεια
LIFO NEWSROOM
ΛΟΥΒΡΟ ΛΗΣΤΕΙΑ ΜΕΤΡΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Διεθνή / «Το Λούβρο δεν είναι μουσείο του 21ου αιώνα»: Σε εφαρμογή το σχέδιο για την ασφάλεια μετά τη ληστεία

Η πρόεδρος και διευθύντρια του Λούβρου δήλωσε σήμερα πως το μουσείο χρειάζεται περισσότερο από ποτέ έναν μετασχηματισμό, για να γίνει «ένα μουσείο του 21ου αιώνα»
LIFO NEWSROOM