Σφοδρές αντιδράσεις κατά των ΗΠΑ από την Ευρώπη για τους δασμούς

Σφοδρές αντιδράσεις κατά των ΗΠΑ από την Ευρώπη για τους δασμούς Facebook Twitter
0

Με σημαντική πτώση έκλεισε τη σημερινή συνεδρίαση το Χρηματιστήριο της Φραγκφούρτης, καθώς οι επενδυτές εμφανίστηκαν ανήσυχοι για τις διαστάσεις που θα μπορούσε να πάρει η εμπορική αντιπαράθεση μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης, μετά την απόφαση της Ουάσινγκτον να επιβάλλει δασμούς στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνιο.

Ο δείκτης Dax κατέγραψε βουτιά προς το τέλος της συνεδρίασης και έχασε 178,87 μονάδες (-1,40%), για να κλείσει στις 12.604,89 μονάδες ενώ ο δείκτης MDax έκλεισε στις 26.326,97 μονάδες, μειωμένος κατά -0,11%.

Η γερμανική κυβέρνηση προειδοποίησε σήμερα ότι η απάντηση στο «Πρώτα η Αμερική» του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ θα είναι «η Ευρώπη ενωμένη» μετά την απόφαση των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», να επιβάλουν δασμούς στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από την ΕΕ, το Μεξικό και τον Καναδά.

«Η απάντησή μας στο Πρώτα η Αμερική θα είναι η Ευρώπη ενωμένη», σημείωσε σε ένα δελτίο τύπου ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Χάικο Μαας, ενώ πρόσθεσε ότι «οι εμπορικοί πόλεμοι δεν γνωρίζουν νικητές».

Αδικαιολόγητους και άδικους χαρακτήρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, αρμόδιος για θέματα εμπορίου, Ζαν-Μπατίστ Λεμουάν, τους δασμούς που επιβάλλουν οι ΗΠΑ στον εισαγόμενο χάλυβα και το αλουμίνο και κάλεσε τις Βρυξέλλες να απαντήσουν λαμβάνοντας "αντισταθμιστικά" μέτρα.

Η Γαλλία αποδοκιμάζει αυτά τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα είπε στους δημοσιογράφους, στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) στο Παρίσι, εκτιμώντας ότι οι ΗΠΑ έδωσαν μια "κακή απάντηση" στην ανάγκη ανασχεδιασμού του διεθνούς εμπορίου.

Σήμερα η Γαλλία και η ΕΕ αποδοκιμάζουν, φυσικά, αυτά τα μέτρα. Ετοιμαζόμαστε να θέσουμε σε εφαρμογή διασφαλιστικά μέτρα, μέτρα επανεξισορρόπησης επειδή δεν θα επιτρέψουμε να μείνουν αναπάντητα τα αδικαιολόγητα και άδικα μέτρα, είπε.

"Χαίρομαι που, αυτήν την ώρα της αλήθειας, η ΕΕ είναι ενωμένη", κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

Διεθνή / Γάζα: «Σκοτώναμε αμάχους αυθαίρετα, ανάλογα με τον διοικητή» λέει ισραηλινός στρατιώτης

«Είναι σαν την Άγρια Δύση. Κάποιοι διοικητές μπορούν πραγματικά να αποφασίσουν να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου και κακές πράξεις χωρίς να αντιμετωπίσουν συνέπειες»
LIFO NEWSROOM
Νέα γεωπολιτική αναμέτρηση στον νότιο Ατλαντικό: Ο μυστικός στρατιωτικός διάλογος Βρετανίας - Αργεντινής

Διεθνή / Νέο γεωπολιτικό μέτωπο στον Νότιο Ατλαντικό: ΗΠΑ, Βρετανία και Αργεντινή απέναντι σε Κίνα και Ρωσία

Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας και της Ρωσίας στον Νότιο Ατλαντικό. Η Βρετανία και η Αργεντινή επανεκκινούν αμυντικές συνομιλίες, ενώ ο πρόεδρος Μιλέι επιδιώκει στρατιωτικό εκσυγχρονισμό. Δείτε τις γεωστρατηγικές εξελίξεις
LIFO NEWSROOM
Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Διεθνή / Συναυλία-ντροπή στο Ζάγκρεμπ: Φιλοναζιστικοί χαιρετισμοί από τον Μάρκο Πέρκοβιτς και χιλιάδες θεατές

Περισσότεροι από 500.000 θεατές στην πιο πολυσυζητημένη συναυλία στην ιστορία της Κροατίας – Καταγγελίες για φασιστικά σύμβολα, συνθήματα και προκλητική ανοχή από τις αρχές
LIFO NEWSROOM
Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Διεθνή / Δασμοί Τραμπ: Προς συμφωνία ΗΠΑ–ΕΕ για το εμπόριο πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου

Με τις ΗΠΑ να απειλούν με δασμούς έως 50%, Ε.Ε. και ΗΠΑ διαπραγματεύονται μία προσωρινή εμπορική συμφωνία πριν την προθεσμία της 9ης Ιουλίου. Δείτε τις εξελίξεις και τις επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία
LIFO NEWSROOM