Σερβία: Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες - Επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο

Σερβία: Στους δρόμους χιλιάδες πολίτες - Επεισόδια έξω από το προεδρικό μέγαρο Facebook Twitter
Φωτογραφία: EPA
0

Δεκάδες χιλιάδες πολίτες κατέκλυσαν το κέντρο του Βελιγραδίου στη Σερβία το βράδυ του Σαββάτου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα φοιτητών που ζητούν τη διάλυση της σερβικής Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών.

Η κινητοποίηση οργανώθηκε από φοιτητικά σωματεία, τα οποία είχαν απευθύνει «τελεσίγραφο» προς την κυβέρνηση του Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ζητώντας να ανακοινωθεί η πρόθεση για εκλογές έως τις 9 το βράδυ. Καθώς η προθεσμία εξέπνευσε χωρίς κυβερνητική ανταπόκριση, οι φοιτητές ανακοίνωσαν πως «από τούδε και στο εξής, οι κινητοποιήσεις παύουν να είναι φοιτητικές» και κάλεσαν την κοινωνία να «αναλάβει την τύχη της στα χέρια της».

Ακολούθησε πορεία χιλιάδων διαδηλωτών προς το προεδρικό μέγαρο, με το πλήθος να φωνάζει συνθήματα κατά του Σέρβου προέδρου. Η αστυνομία απάντησε με χειροβομβίδες κρότου, προσπαθώντας να τους αποτρέψει από την πρόσβαση στο κτήριο. Η ένταση κλιμακώθηκε στην ευρύτερη περιοχή του μεγάρου, ενώ στο κέντρο της πόλης έχουν αναπτυχθεί ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας με τεθωρακισμένα οχήματα.

Η κατάσταση παραμένει τεταμένη, με την αντιπολίτευση να ενισχύει τη ρητορική της και τους φοιτητές να δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ειδήσεις / Γιατί ο Ζόχραν Μαμντάνι δεν θα πάει στο Met Gala

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης επιβεβαίωσε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η σύζυγός του, Ράμα Ντουάτζι, θα παραστούν στο φετινό Met Gala. Η απόφασή του έρχεται σε μια στιγμή που ο Μαμντάνι επιμένει δημόσια στο κόστος ζωής και στη φορολόγηση των πολύ πλούσιων.
THE LIFO TEAM
ΗΠΑ ΓΚΑΛΟΠ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΑΝΔΡΕΣ

Διεθνή / Gallup: Η αύξηση της θρησκευτικότητας στους νέους άνδρες αλλάζει τις ισορροπίες μεταξύ των φύλων

Στις ΗΠΑ, το 42% των ανδρών ηλικίας 18 έως 29 ετών δηλώνει ότι η θρησκεία είναι «πολύ σημαντική» για τους ίδιους, ποσοστό αυξημένο αισθητά από το 28% που καταγραφόταν το 2022-2023
THE LIFO TEAM
ΕΛΟΝ ΜΑΣΚ Χ XCHAT

Διεθνή / Έλον Μασκ: Η X λανσάρει το XChat, μία αυτόνομη εφαρμογή μηνυμάτων

Η εφαρμογή περιλαμβάνει λειτουργίες που εστιάζουν στην ιδιωτικότητα, όπως η δυνατότητα απενεργοποίησης των στιγμιότυπων οθόνης και η αποστολή μηνυμάτων που διαγράφονται αυτόματα μέσα σε λίγα λεπτά
THE LIFO TEAM
ΝΑΠΟΛΗ ΕΝΟΠΛΗ ΛΗΣΤΕΙΑ

Διεθνή / Νάπολη: Ένοπλοι ληστές κράτησαν 25 ομήρους σε τράπεζα - Διέφυγαν μέσω υπόγειας σήραγγας

Παρόμοια ληστεία είχε σημειωθεί το 2020 σε υποκατάστημα της Crédit Agricole στο Milan, όπου οι δράστες χρησιμοποίησαν επίσης το αποχετευτικό δίκτυο για να αποκτήσουν πρόσβαση και να διαφύγουν
THE LIFO TEAM