Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών Facebook Twitter
φωτ.: ΕΡΑ
0

Συνεχίζεται η μετασεισμική ακολουθία, στον απόηχο του ισχυρού σεισμού των 6,2 Ρίχτερ, που έσπειραν τον πανικό στην Κωνσταντινούπολη χτες. 

Του κυρίου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη έχουν μέχρι στιγμής επακολουθήσει τουλάχιστον 284 μετασεισμοί.

Ο τελευταίος μεγάλος μετασεισμός σημειώθηκε στις 7:19 το πρωί και ήταν εντάσεως 4,1 βαθμών, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Καταστροφών και Έκτακτης Ανάγκης (AFAD) της Τουρκίας. Το Αστεροσκοπείο του Καντίλι έδωσε την ένταση του ίδιου σεισμού στους 4,6 βαθμούς.

Στις 12:49 το μεσημέρι της Τετάρτης καταγράφηκε ένας σεισμός μεγέθους 6,2 Ρίχτερ με επίκεντρο την περιοχή στα ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη θάλασσα του Μαρμαρά, με έναν ακόμη, μεγέθους 5,9 Ρίχτερ να ακολουθεί, λίγα δευτερόλεπτα αργότερα, στις 12.51.

Η AFAD ανακοίνωσε ότι το βάθος του σεισμού ήταν 6,92 χιλιόμετρα. Ο σεισμός έγινε αισθητός σε πολλές επαρχίες.

Στην Κωνσταντινούπολη, πολίτες έτρεξαν εκτός των κτηρίων για να σωθούν από την πιθανότητα κατάρρευσης του κτηρίου στο οποίο βρίσκονταν. Άλλοι πάλι έπεσαν από μπαλκόνια και ταράτσες, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν σχεδόν 300 άνθρωποι. Με βάση την αρχική εκτίμησή μας, οι τραυματισμοί από δευτερεύοντα περιστατικά είναι οι εξής: 173 τραυματίες στην Κωνσταντινούπολη, 24 στη Ραιδεστό, 24 στη επαρχία Σαγγάριου, 13 στην Προύσα και 2 στη Γιαλόβα, σύνολο 236 τραυματίες.

Ωστόσο, με τις συζητήσεις για τον επερχόμενο «μεγάλο σεισμό» να έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια, στον απόηχο των δίδυμων καταστροφικών σεισμών στο Καχραμανμαράς, που ισοπέδωσαν την ομώνυμη πόλη αλλά και την Αντιόχεια και Αλεξανδρέττα, αλλά και τις εκκλήσεις των πολιτών και τις καταγγελίες για τους χώρους πρασίνου που θα χρησίμευαν ως χώροι συγκέντρωσης πολιτών σε περιπτώσεις καταστροφών, αυτοί που βγήκαν έξω στην πόλη δεν είναι ασφαλείς.

Η καταστροφή των πράσινων χώρων λόγω της φιλοδοξίας για κέρδος και επένδυση έχει μειωθεί σε ελάχιστο βαθμό.

Τουρκία Facebook Twitter
φωτ.: Χ

Για το λόγο αυτό, σε πολλές περιοχές, μετά τον σεισμό, οι άνθρωποι που βγήκαν από τα σπίτια και τα καταστήματα αναγκάστηκαν να συγκεντρωθούν σε επικίνδυνες περιοχές.

Τουρκία Facebook Twitter
φωτ.: Χ

Οι υπάρχουσες ζώνες συγκέντρωσης είτε είναι ανεπαρκείς είτε έχουν πια αντικατασταθεί από τσιμεντένια κτήρια.

Τουρκία Facebook Twitter
φωτ.: Χ

Μόνο ένα μικρό ποσοστό είναι διαθέσιμο για συγκέντρωση πολιτών, οι οποίοι αναγκάστηκαν να περιμένουν ακόμα και στο πλάι των εθνικών οδών.

Τουρκία Facebook Twitter
φωτ.: Χ

Τι δήλωσε σεισμολόγος για την πιθανότητα ο σεισμός να εξασθένισε την ενέργεια του αναμενόμενου «μεγάλου σεισμού»

Ο σεισμολόγος Καθηγητής Δρ. Σουκρού Ερσόι σχολίασε τον σεισμό μεγέθους 6,2 στην Κωνσταντινούπολη στο CNN Türk. Υπογράμμισε ότι οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν για ακόμη μία εβδομάδα. Στο ερώτημα «μειώθηκε η ενέργεια του μεγάλου σεισμού του Μαρμαρά;», απάντησε: «Δεν θα ήταν σωστό να πούμε προφητικά ότι αυτή η ενέργεια έχει εκτονωθεί από τη ζώνη του ρήγματος αμέσως μετά τον σεισμό των 6,2 Ρίχτερ».

Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που συγκλόνισε την Κωνσταντινούπολη προκάλεσε πανικό. Κάποιοι ειδικοί υποστήριξαν ότι ο σεισμός αυτός μείωσε την ενέργεια στο ρήγμα και επομένως τον κίνδυνο για την Κωνσταντινούπολη, ενώ άλλοι πιστεύουν ότι ο επόμενος σεισμός θα είναι πολύ πιο ισχυρός. Ο καθηγητής Ερσόι, που συμμετείχε σε ζωντανή μετάδοση στο CNN Türk, αξιολόγησε τις απόψεις και των δύο πλευρών και προχώρησε σε ενδιαφέρουσες δηλώσεις.

Σημαντικά αποσπάσματα από τις δηλώσεις του Ερσόι:

  • «Όλες αυτές οι σεισμικές δραστηριότητες σημειώθηκαν στο τμήμα του ρήγματος της Βόρειας Ανατολίας που βρίσκεται μέσα στη Θάλασσα του Μαρμαρά, συγκεκριμένα πάνω στο ρήγμα του Κουμπούργκαζ. Το ρήγμα αυτό έχει μήκος 40 χλμ. Προσεισμοί, κύριος σεισμός και μετασεισμοί — όλα συνέβησαν στο δυτικό άκρο του ρήγματος. Υπολογίζω πως υπάρχουν σχεδόν 200 δραστηριότητες πάνω στη γραμμή θραύσης. Οι μετασεισμοί μπορεί να συνεχιστούν για μία ακόμη εβδομάδα. Οι χθεσινοί ήταν αρκετά ισχυροί. Το αν θα μεγαλώσουν ή μικρύνουν στο εξής, είναι δύσκολο να προβλεφθεί. Βρισκόμαστε σε μία περίοδο σεισμικής δραστηριότητας και οι σεισμοί αυτοί θα συνεχιστούν. Αν υπάρξει αλλαγή στην κατανομή, τότε μπορεί να υπάρξουν διαφορετικές ερμηνείες.»
  • «Στην επιστήμη αυτές οι συζητήσεις είναι σύνηθες φαινόμενο. Πρέπει να μιλάμε με βάση τα δεδομένα. Το ρήγμα της Βόρειας Ανατολίας στο Μαρμαρά έχει τη μέγιστη ικανότητα παραγωγής σεισμών έως και 8 Ρίχτερ. Το να λέμε πως δεν μπορεί να υπάρξει σεισμός πάνω από 6,5 μέσα στη Θάλασσα του Μαρμαρά δεν έχει βάση, γιατί υπάρχει η ικανότητα να παραχθεί σεισμός αυτού του μεγέθους.»

Μπορεί να ακολουθήσει μεγαλύτερος σεισμός μετά τον 6,2;
«Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε. Ίσως μπορέσουμε να πούμε κάτι παρακολουθώντας τους μετασεισμούς.»

Έχει μειώσει την ενέργεια του μεγάλου σεισμού στην Κωνσταντινούπολη;
«Ίσως κάπως. Αν περιμένουμε έναν σεισμό μεγέθους 7,2, τότε ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ έχει απορροφήσει μόλις το 1/32 της ενέργειάς του. Που σημαίνει ότι χρειάζονται άλλοι 31 σεισμοί αυτού του μεγέθους για να εκτονωθεί όλη η ενέργεια. Η ενέργεια αυτή υπάρχει στη ζώνη του ρήγματος — δεν μπορούμε να πούμε ότι "βγήκε" αμέσως μετά τα 6,2 Ρίχτερ. Θα ήταν προφητεία.»

«Το ρήγμα του Κουμπούργκαζ είναι 40 χιλιόμετρα, αλλά ο σεισμός εξελίχθηκε μόνο σε ένα τμήμα 11 χιλιομέτρων. Δεν πρέπει να γίνονται υπερβολικά σχόλια πέρα από αυτό. Πρέπει να παρατηρούμε και να περιμένουμε.»

«Κατά τη γνώμη μου, θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μετασεισμούς για τουλάχιστον μία εβδομάδα ακόμη. Ο πρώτος σεισμός των 3,9 Ρίχτερ δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικός από μόνος του, αλλά του δώσαμε σημασία επειδή το επίκεντρό του ήταν κρίσιμο. Ήταν στο σημείο που αναμένεται να ξεκινήσει ο μεγάλος σεισμός του Μαρμαρά. Μετά ήρθε ο σεισμός των 6,2, που επιβεβαίωσε τη σημασία αυτής της περιοχής.»

«Αυτό το σημείο είναι η αφετηρία του αναμενόμενου μεγάλου σεισμού. Το μήκος του ρήγματος θα μπορούσε να προκαλέσει ακόμη και μεγαλύτερο σεισμό από τα 6,2 Ρίχτερ.»

Σε σύσκεψη για τον σεισμό ο Ερντογάν

Σε σύσκεψη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων (AFAD) στην Κωνσταντινούπολη συμμετείχε το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο του σεισμού των 6,2 Ρίχτερ που σημειώθηκε στα ανοιχτά της Σηλυβρίας, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος μετά τη συνεδρίαση, εξετάστηκαν διεξοδικά τα μέτρα που λαμβάνονται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της σεισμικής δόνησης. «Δόξα τω Θεώ, δεν έχουμε ανθρώπινες απώλειες. Το κράτος μας βρίσκεται σε επιφυλακή όλο το 24ωρο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι στη σύσκεψη δεν προσκλήθηκαν εκπρόσωποι του Δήμου Κωνσταντινούπολης. Ο δήμαρχος Εκρέμ Ιμάμογλου, κεντρικός πολιτικός αντίπαλος του Ερντογάν, εξακολουθεί να βρίσκεται στη φυλακή.

Μετά τη σύσκεψη, ο Ερντογάν μετέβη στα Γλυκά Νερά (Κιαγιτχανέ), όπου είχε σύντομη ανεπίσημη συνάντηση με πολίτες σε τοπική καφετέρια, συνομιλώντας μαζί τους και πίνοντας τσάι.

Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών Facebook Twitter
Σεισμός στην Κωνσταντινούπολη: Σε έκτακτη σύσκεψη ο Ερντογάν - Ελάχιστοι οι ανοιχτοί χώροι συγκέντρωσης πολιτών Facebook Twitter

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Νύχτα τρόμου στην Κωνσταντινούπολη: Στα πάρκα οι πολίτες - Διχασμένοι οι σεισμολόγοι για τον «μεγάλο σεισμό»

Διεθνή / Νύχτα τρόμου στην Κωνσταντινούπολη: Στα πάρκα οι πολίτες - Διχασμένοι οι σεισμολόγοι για τον «μεγάλο σεισμό»

Αναλυτικά τα σχόλια των Τούρκων επιστημόνων -Εκατοντάδες οι τραυματίες από τον σεισμό - Φωτογραφίες από κόσμο που κοιμάται σε πάρκα και τζαμιά
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ
Προειδοποίηση Τούρκου γεωλόγου για σεισμούς: «Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»

Διεθνή / Προειδοποίηση Τούρκου γεωλόγου για σεισμούς: «Θα ήταν σοφό να μετακομίσετε από την Κωνσταντινούπολη»

Ο διακεκριμένος καθηγητής γεωλογίας, Τζελάλ Σενγκιόρ υπογράμμισε πως «ο χρόνος τελειώνει» εξαιτίας της έλλειψης κατάλληλων προληπτικών μέτρων
ΠΕΤΡΟΣ ΚΡΑΝΙΑΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Διεθνή / Προειδοποιητικά πυρά στα σύνορα Βόρειας και Νότιας Κορέας: Απειλείται «ανεξέλεγκτη» σύγκρουση, λέει η Πιονγκγιάνγκ

Οι νοτιοκορεάτικες ένοπλες δυνάμεις επιβεβαίωσαν πως υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά - Είπαν ότι στρατιώτες της Βόρειας Κορέας πέρασαν τα σύνορα κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεών τους στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη
LIFO NEWSROOM
«Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Διεθνή / «Πολύ άρρωστοι και πολύ κουρασμένοι»: Η πραγματικότητα του λιμού στη Γάζα που το Ισραήλ αρνείται

Ο ΟΗΕ χαρακτηρίζει επισήμως τη Γάζα ως περιοχή λιμού, με χιλιάδες κατοίκους να υποφέρουν από έλλειψη τροφίμων, αυξημένη φτώχεια και επικίνδυνες συνθήκες διαβίωσης μετά από 22 μήνες πολέμου
THE LIFO TEAM
Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Διεθνή / Κονγκό: Εκρηκτικά ποσοστά σεξουαλικής βίας – Χιλιάδες θύματα χωρίς καμία πρόσβαση σε φροντίδα

Η σύγκρουση στο Κονγκό αφήνει τα θύματα σεξουαλικής βίας χωρίς ιατρική και νομική στήριξη. Οι κλινικές έχουν κλείσει, η βοήθεια έχει κοπεί και η ατιμωρησία διαιωνίζει την τραγωδία.
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Διεθνή / ΗΠΑ: Ο Τραμπ αγοράζει το 10% της Intel με 8,9 δισ. – Η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά το 2008

Η συμφωνία εντάσσεται στη στρατηγική ενίσχυσης της αμερικανικής βιομηχανίας ημιαγωγών και θεωρείται η μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση μετά τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας το 2008
ΦΩΤ.: UNSPLASH
Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Διεθνή / Μάικ Πομπέο στους FT: Ο Τραμπ δεν πρέπει να ανταμείψει τον Πούτιν για την επιθετικότητα του στην Ουκρανία

Η αποδοχή της παράνομης κατάληψης εδαφών από τη Ρωσία στο Ντόνετσκ και το Λουγκάνσκ θα έστελνε το μήνυμα σε όλους τους δικτάτορες ότι η βία αποδίδει καρπούς.
LIFO NEWSROOM
Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Διεθνή / Γκισλέιν Μάξγουελ: «Ο Τραμπ δεν ήταν ποτέ ανάρμοστος – Δεν υπάρχει μυστική λίστα πελατών του Έπσταϊν»

Η Γκισλέιν Μάξγουελ, συνεργάτιδα του καταδικασμένου Τζέφρι Έπσταϊν, δηλώνει σε νέα συνέντευξη ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είχε ποτέ ανάρμοστη συμπεριφορά και διαψεύδει την ύπαρξη «λίστας πελατών»
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και ΜάοΗ Σκοτεινή Πολιτική Σκηνή

Διεθνή / Η Κίνα του Σι Τζινπίνγκ: Εκκαθαρίσεις, παράνοια και λίγο από Στάλιν και Μάο

Η Κίνα παραμένει μυστήριο για τον κόσμο: οι καθαρισμοί της ηγεσίας υπό τον Σι Τζινπίνγκ θυμίζουν Στάλιν και Μάο, ενώ οι φήμες και οι πολιτικές αναταράξεις προκαλούν ανησυχία διεθνώς
LIFO NEWSROOM
Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Διεθνή / Ανατροπή τουριστικού λεωφορείου στις ΗΠΑ: Πέντε τουρίστες νεκροί - Επέστρεφαν από τους Καταρράκτες του Νιαγάρα

Τουλάχιστον 5 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε δυστύχημα τουριστικού λεωφορείου στη Νέα Υόρκη. Οι επιβάτες, κυρίως τουρίστες από Ινδία, Κίνα και Φιλιππίνες, επέστρεφαν από το Νιαγάρα στη Νέα Υόρκη
LIFO NEWSROOM
Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Διεθνή / Ο ΟΗΕ κηρύσσει λιμό στη Γάζα, αλλά το Ισραήλ συνεχίζει να το αρνείται

Ο «λιμός της Γάζας» θα «μπορούσε να είχε αποφευχθεί» αν δεν υπήρχε «η συστηματική παρεμπόδιση του Ισραήλ», τόνισε ο επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων των Ηνωμένων Εθνών, ο Τομ Φλέτσερ
LIFO NEWSROOM